Tijn Caro: “Van de norm trok ik me nooit iets aan – en nog steeds niet.”

“Als kind kon ik alles doen wat jongens deden: hutten bouwen, oorlogje spelen, ravotten. Ik was me nog niet bewust van de ongeschreven regels over gender. Ik was altijd al expressief, creatief en eigenwijs. Mijn ouders hebben me daarin vrij gelaten en gesteund. Kleding, speelgoed, sport, hobby’s, ik mocht het allemaal zelf kiezen. Van de norm trok ik me nooit iets aan – en nog steeds niet. Ik werd op mijn 14e voor het eerst verliefd. Op een meisje. Voor mij voelde het allemaal heel natuurlijk. Alsof alle puzzelstukjes samenvielen. Lange tijd was het comfortabel om me te identificeren als lesbisch. Het gaf me de ruimte meer mezelf te zijn. Ik was altijd die ‘stoere meid’ en als lesbienne klopte dat ineens voor mij.

Toen ik een jaar of 20 was, kwam er voor mij pas ruimte om na te denken over mijn genderidentiteit. Na lang zelfonderzoek en experimenteren, meldde ik me in 2015 aan bij de genderpoli in het VUmc Amsterdam. Op 4 december 2017 mocht ik dan eindelijk beginnen met de testosteron. Eerst de gel, die je elke dag aanbrengt. Na een half jaar ben ik overgestapt op injecties. Mijn moeder en vader deden de eerste paar prikken, voor hen en voor mij heel bijzonder. Inmiddels zet ik mijn shot elke twee weken zelf. De effecten van de testosteron? Mijn snor, baard en lichaamshaar groeien, mijn stem daalt, de vetverdeling verandert, ook vermannelijkt mijn gezichtsstructuur. Eigenlijk gewoon mijn tweede puberteit.

“Ik identificeer me als non-binair, X dus.”

Operatie

Bijna een jaar geleden kreeg ik mijn eigen borstkas. Dankzij een dubbele mastectomie oftewel een borstverwijderende operatie. Voor mij de belangrijkste en enige operatie. Ik kan nu ineens in mijn blote bast in de zon zitten. Dat voelt zo onwijs goed. Ik identificeer me als non-binair, X dus. Omdat ik mezelf niet kan en wil plaatsen binnen het binaire systeem – met aan de ene kant de vrouw en als tegenpool de man. Toch heb ik bewust de keuze gemaakt voor een transitie van vrouw naar man. Niet omdat ik me 100% identificeer als man. Wel omdat een mannelijke buitenkant beter past bij wie ik ben. Voor mij werkt het bevrijdend om hokjes los te laten en gewoon mezelf te zijn. Met al mijn menselijke kanten, in plaats van eigenschappen gekoppeld aan geslachtsdelen.

Feminist

Inmiddels word ik overal aangesproken met ‘meneer’ en krijg zelfs het schijncompliment: ‘je bent goed gelukt’ of ‘ik had nooit gedacht dat je trans bent’. Maar helemaal afstand doen van mijn 25 jaar vrouw zijn is niet makkelijk. Ik ben en blijf namelijk een trotse feminist. Het voelt dan ook vreemd om ineens privileges te hebben die ik als vrouw niet had. Hoe ik als man nu ineens vanzelfsprekend meer ruimte lijk te krijgen. Ik ben nog hard op zoek naar wat man zijn betekent voor mij.

“Helemaal afstand doen van mijn 25 jaar vrouw zijn is niet makkelijk”

Zachtere wereld

Ik doe nu een HBO-opleiding tot cabaretier/theatermaker. In mijn werk gebruik ik mijn ervaringen om grote thema’s aan te kaarten. Kwetsbaarheid, ongelijkheid, onrecht. Weten hoe het is om vrouw én man te zijn is dan de ideale uitgangspositie. Prachtig zou ik het vinden om straks theatervoorstellingen te maken. Ik hoop daarmee op mijn manier bij te dragen aan een zachtere wereld. Ik ben daarin behoorlijk idealistisch. Persoonlijk geloof in de kracht van kwetsbaarheid, alleen onze maatschappij laat juist voor die kwetsbaarheid zo weinig ruimte. Ook hoop ik een voorbeeld te kunnen zijn voor mensen die strugglen met hun (gender)identiteit.

Toen ik opgroeide, miste ik de representatie van trans- en non-binaire identiteit. En juist dat wil ik nu voor iemand zijn.”

Tijn Caro 


Dit is de derde editie van de fotorubriek M / V / X die elke eerste weekend van de maand te lezen is. M / V / X staat voor ‘Man’ of ‘Vrouw’ of ‘Iedereen die zich niet aangesproken voelt door deze binaire indeling. Genderidentiteit en -expressie staan centraal. Beeld en tekst vormen samen de ‘story’ van de betreffende persoon. De Gaykrant werkt voor deze rubriek samen met Dillen Modeling Management, het eerste modellenbureau in Nederland waar genderidentiteit geen issue is. Oprichters David Dillen en Miranda Anker hebben een platform ontwikkeld dat ruimte biedt aan modellen met een verhaal. Het bureau staat voor unieke eigentijdse mensen, mooie gezichten, excentrieke modellen en haarmodellen. 

Dillen Modeling Management is te vinden op Facebook en Instagram. Binnenkort wordt de nieuwe website gelanceerd.  

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.