Frans Rodenburg | ProfieLHBT+ 

Frans Rodenburg (61) is geboren in Oegstgeest en jongste uit een nest van acht kinderen. Mislukt op de toneelacademie en bij toeval terecht gekomen in de reclame- en mediabranche. Bij verschillende grote Internationale bureaus gewerkt en op zijn veertigste voor zichzelf begonnen. Helaas moest hij tien jaar later de boel verkopen omdat hij een vervelende stofwisselingziekte had die zijn longblaasjes vernietigden. Hij zou nog maximaal vijf jaar leven. Gelukkig was er net op tijd een donor die aan een herseninfarct overleed. Frans kreeg zijn longen. Nu leeft hij er tamelijk prettig op los. Veel reizen, cultuur, eten, vrienden, genieten, sporten en leuke dingen doen. Daarnaast is hij ook nog druk als vrijwilliger bij verschillende organisaties.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Pfff…..ik ben een ras-optimist. Zie altijd de positieve kant van het leven. Zit nooit bij de pakken neer. Ik ben empathisch en kan me heel goed verplaatsen in de ander en in zijn of haar leven en problemen. Kan goed luisteren en ben ook nieuwsgierig en tamelijk eigenwijs. En natuurlijk niet te vergeten, mijn humor!

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Die heb ik niet. Natuurlijk zijn er heel veel mensen die hele goede dingen hebben gedaan voor de mensheid. Denk aan Martin Luther King, Nelson Mandela, Harvey Milk en zo, maar vergeet niet de mensen die mij ook gevormd hebben zoals mijn moeder, mijn familie en vrienden.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik zie mezelf als een mannelijke man met een sterke emotionele kant (die ik aardig kan verbergen) en dat zowel op straat als in bed!

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Helemaal niet! Ik ben wie ik ben. Neem me zoals je me kent. Zo niet? Ook goed!

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Iemands uitstraling, interesse, inhoud, respect en humor.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat zijn er velen. Ik ben een gelukkige gay man. Vind het erg prettig om als gay door het leven te gaan. Je ontmoet andere mensen, anders denkend, excentriek en origineel. Kom op plekken waar hetero’s (zelden) komen. Verrijkt ook mijn geest. Never a dull moment!

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Er gebeuren natuurlijk veel te veel negatieve dingen in het leven van de LHBT+’ers. Lees en zie de nieuwsberichten. Persoonlijk heb ik zelf nooit iets ondervonden, hoewel, op één ding na. Ik had een Turkse jongen als stagiaire van de HEAO. Hij was zes maanden bij ons bedrijf en deed zijn werk heel goed. Na afloop, in de evaluatie, met een goede beoordeling, zei hij: “Als ik had geweten dat jij een homo was, had ik hier nooit stage gelopen.” Zeer verbaasd vroeg ik hem: “Maar als je broer (met wie hij een zeer bijzondere band heeft) vanavond thuis komt en zegt dat hij homo is, wat dan?” Hij reageerde: “Dan is hij mijn broer niet meer”!

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Het is helaas een utopie. Maar wat zou het geweldig zijn als we over de hele wereld elkaar kunnen accepteren en respecteren. Wat zou het dan prachtig zijn, ook voor de LHBT+’ gemeenschap.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Gewoon als Frans.

10) Wat is je motto?

Carpe Diem!

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.