Celebrity Gender Blender

Biweekly
The New York Times publiceert uit een gelekt memo van de Trump-regering: Trump wil de erkenning van transgender mensen terugdraaien. De sekse waarmee iemand geboren is, wordt voortaan alleen maar erkend, zo is het plan. Een goede dag om mijn groene trui met daarop End Gender te dragen. Het is in Nederland makkelijk om snel verontwaardigd te zijn wanneer zo’n type als Trump dit soort anti-transgender beleid invoert. Maar goed. Dat valt natuurlijk tegen. Want dit soort verheven verontwaardiging vervliegt met gemak wanneer iemand met een piemel of vagina anders doet dan van diegene wordt verwacht wat betreft genderidentiteit of -expressie.
Dat gezegd hebbende: ik heb die ochtend bij het aankleden niet nagedacht over wat de dag me zou brengen en mijn kledingkeuze zou doen. Ik loop met een van mijn kinderen voor diens verjaardag door Legoworld in de jaarbeurshallen. Ik vergeet mijn trui steeds maar word er door de blikken van ouders steeds aan herinnerd. Geen probleem. De blikken van die ouders zetten me op het spoor van onze zogenaamde tolerantie wat betreft afwijken van gendernormen. Iemand die met een piemel geboren wordt, moet zich qua identiteit als man zien, ervaren en ook zo uiten en er vooral niet vanaf wijken. Die man is automatisch hetero, in enkele gevallen geaccepteerd of getolereerd als homo en verder dan dat mag niet. Hetzelfde geldt voor wat men een vrouw noemt. Dit alles wordt je automatisch aangereikt. Het valt af te zien aan de Lego van die kindvriendelijke beurs: alle meisjes gaan met elkaar op de foto bij de camper in paars en roze van Lego Friends en de jongens bij NinjaGo-poppen.
Die avond kijk ik naar Esther Perel die op televisie verkondigt dat 2019 het jaar van de man wordt. Ambitieus. Matthijs van Nieuwkerk moet aan de slag en vraagt zich af hoe al die mannen ‘gedoopt’ moeten worden in een nieuwe identiteit als man. Dat laatste: als man – dat is niet radicaal genoeg. De man (en ook vrouw) die er vanaf wil dat diens eigenschappen en voorkeuren aan gender of seksuele oriëntatie worden toegeschreven, is niet een nieuwe man maar een nieuwe mens die zich weliswaar man (of vrouw) mag of kan voelen maar dat onderscheid als niet langer relevant beschouwt. Die verschillen in voorkeur en eigenschappen verklaren zij uit hun eigenheid als persoon. Lego van NinjaGo is dan slechts voor degenen die in hun kindertijd (of later) van dat soort spel en kleuren houden. En niet langer voor die jongetjes als Trump die geleerd krijgen dat zij niet te vrouwelijk mogen zijn en zich daarom maar overgeven aan Lego-series die hen eigenlijk geen plezier geven. Had hij dat geleerd dan hadden we nu waarschijnlijk van Trumps verschijning in Celebrity Gender Blender kunnen genieten. Helaas.

Voorlopig zal ik mijn groene trui nog maar vaker aantrekken.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg

Lees hier zijn column van vorige week: ‘De kast‘ 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.