Hommage ‘Robert Long 75’: uniek eerbetoon aan rebel van weleer

Twaalf jaar geleden overleed een van Nederlands meest bijzondere zangers op nog vrij jonge leeftijd. Niemand had voorzien dat zijn dood zo snel zou komen. Volgende week, op 22 oktober, zou Robert Long 75 jaar zijn geworden. Een moment dat wordt aangegrepen om zijn Nederlandse repertoire opnieuw te laten horen en hem te eren voor zijn onvergetelijke bijdrage aan het Nederlandse lied.

Tekst: Paul Hofman

Robert Long, die in werkelijkheid Jan Gerrit Bob Arend Leverman heette, ging na zijn middelbare schooltijd als etaleur aan de slag bij de HEMA. Maar het was zijn droom om iets met muziek te doen. Hij was net twintig toen hij zijn eigen band oprichtte. Later werd hij het boegbeeld van de band Unit Gloria. De artiestennaam Robert Long verwijst naar zijn lengte van 1.92 meter).

Meer dan twee jaar was zijn debuutalbum

een van de meest verkochte albums.

Maatschappijkritisch

Zijn eerste solo-elpee ‘Vroeger of later’ (1974), werd meteen een grote hit. De liedjes kenmerkten zich door hun maatschappijkritische teksten, waarin met ironie de Amerikaanse politiek en de Nederlandse maatschappij behandeld werden. In korte tijd steeg zijn naam tot grote hoogte van de hoogste regionen van de albumhitparades. Honderdduizenden platen gingen over de toonbank. Meer dan twee jaar was het een van de meest verkochte albums. Zijn tweede album ‘Levenslang’ met daarop de onvergetelijke hit ‘Thorbeckeplein’ was ook weer een groot succes. Longs naam was definitief gevestigd.

Eerbetoon

Uit liefde en respect brengen tal van hedendaagse artiesten een groot eerbetoon aan hem. Onder meer zullen Karin Bloemen, Gerard Cox, Richard Groenendijk, Jenny Arean, Sjors van der Panne in een concert op 22 en 23 oktober het repertoire van de zanger in prachtige arrangementen op een verrassende manier tot leven brengen. Het Metropole Orkest pakt uit met 60 musici. Overigens is het concert een opmaat naar een heuse theatervoorstelling. Deze zal onder de titel ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette’ vanaf februari volgend jaar vier maanden door het land toeren.

Meer informatie? Kijk op www.robertlong.nl

Foto: Kees Tabak

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.