Gay Paradise in Azië

De meeste lezers van De Gaykrant zullen Thailand wel kennen. Ze zijn er geweest of ze hebben het van mensen die er ieder jaar op vakantie gaan. Land van tropische stranden, exotische tempels, spicy food, ladyboys en stoute jongens. Gay Paradise. You love it or you hate it.

Ik kom hier al zo’n 30 jaar, ik heb een Thaise partner en sinds vijf jaar woon ik in Bangkok voor minstens de helft van het jaar. Thailand is een beetje mijn tweede vaderland geworden. Ik ben actief in de LGBT-beweging hier, en ik beschouw Bangkok (naast good old Amsterdam) als mijn thuis.

Klassenverschillen

Het Gay Paradise is er vooral voor de toeristen, en voor degenen die daaraan verdienen – maar verder is Thailand een opmerkelijk gewoon land. Met natuurlijk een cultuur en gewoonten die veel verschillen van de onze, met klassenverschillen die we in het egalitaire Nederland niet zo gewend zijn, met een dominante religie die sterk afsteekt bij het seculiere Nederland en met een politiek systeem dat nogal afwijkt van onze polderdemocratie.

“Als ik de verhalen hoor van mijn Thaise vrienden over coming-out dan is er niet zo veel verschil met Nederland.”

Als ik de verhalen hoor van mijn Thaise vrienden over coming-out, thuis of op het werk, dan is er ineens niet zo veel verschil meer met Nederland. Als ik praat met transgenders, dan is er veel overeenkomst met verhalen die ik ken uit Amsterdam. Thaise ouders reageren min of meer hetzelfde op hun LGBT-kinderen als Nederlandse ouders en als ik managers van bedrijven spreek over LGBT, dan is het bijna of ik mijn eigen bazen uit het verleden weer hoor. Het is allemaal een beetje conservatiever dan in Nederland en de LGBT-emancipatie heeft nog een langere weg te gaan hier, maar het lijkt allemaal veel op elkaar. We zijn wat terug in de tijd, maar de richting is dezelfde.

En toch…

Pattaya, Phuket en Chiang Mai

Het zou een saaie blog worden als er geen verschillen waren. Bovendien had ik dan net zo goed thuis in Amsterdam kunnen blijven. Onder de oppervlakte ligt een wereld van verschil en het gay paradise is natuurlijk ook weer niet helemaal onwaar. Hoe zit het met de beroemde Boeddhistische tolerantie? En ja hoor, je kunt in Bangkok veilig hand in hand over straat – tot in de meest merkwaardige uithoeken van de stad, ook ’s nachts. En als je in drag met de metro wilt reizen? Geen probleem, niemand vertrekt een spier. Tolerantie of onverschilligheid? Leven en laten leven?

“Als je in drag met de metro wilt reizen? Geen probleem, niemand vertrekt een spier.”

Bangkok is met haar 16 miljoen inwoners een wereld op zich. Het is de financiële en economische motor van het land, en de grootste economische en industriële hub in Zuidoost-Azië. Het is een magneet voor LGBT’s uit de buurlanden, waar homoseksualiteit vaak wel een probleem is. Denk maar aan het Islamitische Kuala Lumpur of Jakarta – maar natuurlijk ook voor LGBT’s uit eigen land. Het is het centrum in de regio voor ngo’s die zich met LGBT, hiv en mensenrechten bezighouden, en dat is natuurlijk niet voor niets. De grootste vestiging van de VN na New York en Genève bevindt zich hier. En ja, in deze stad vind je ook een stukje van het gay paradise voor de toeristen (net zoals in die andere toeristencentra Pattaya, Phuket en Chiang Mai).

Ik vond het erg leuk dat de Gaykrant me vroeg deze wereld met jullie te delen. In de komende maanden zullen we dus een toer maken door de wereld die Bangkok is. Langs LGBT-activisten en stoute jongens, langs Ngo’s, transgenders en drag queen shows. Langs Buffalo’s and Elephants zullen we maar zeggen.

From Bangkok with love…

Paul Overdijk


Paul Overdijk had een lange carrière in het bedrijfsleven en in de LHBT-beweging. Hij was directeur strategie bij TNT en bij Koninklijke PostNL. Hij was actief in het Roze Front, stond mede aan de wieg van de LHBT bedrijven netwerken TNT Pride en PostNL Pride en was medeoprichter en voorzitter van Workplace Pride. Tegenwoordig is hij gepensioneerd en woont parttime in Bangkok, Thailand. Hij is daar medeoprichter en voorzitter van OUT BKK Business Network, een LHBT-netwerk voor het bedrijfsleven. Verder is hij nog bestuurslid van de Vrienden van IHLIA, en lid van de Raad van Advies van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht en co-chair van de Advisory Board van Workplace Pride.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.