Hetero voetbalteam speelt in het roze tegen homofobie

Het 6e elftal van voetbalvereniging VVZA in Amersfoort speelt vanaf dit seizoen in het roze. De aanvoerdersband laat de kleuren van de regenboog zien. Het motto van het team is ‘Just a feeling’. Dat is waar voetbal om draait, het gevoel. Het gevoel gewoon een lekker potje te voetballen waarbij iedereen welkom is. Ongeacht herkomst of geaardheid. Deze gedachten worden nu kracht bij gezet door een opvallende nieuwe sponsor met bijpassende roze shirts.

Naast de nieuwe Griekse sponsor Pallas en hoveniersbedrijf van Bennekom & Zn. is vooral homovriendelijk café Koetje uit Amersfoort een opvallende, Door de nadrukkelijk aanwezige kleur roze, maakt dit team (van hetero’s) zijn standpunt nog meer helder. De aanvoerdersband in de regenboogkleuren is een aanvullend detail. Aanvoerder Nab is een van de initiatiefnemers van het idee om in het roze te voetballen. Hij benaderde de kroeg in Amersfoort en hij sleepte er een sponsordeal voor vijf jaar uit.

“Wie je bent of wat je doet maakt niet uit. Het zou niet nodig moeten zijn om hier een aandachtspunt van te maken.”

Hugo Nab en Ersin Bacaksiz dragen de nieuwe tenues met trots. “Wie je bent of wat je doet maakt eigenlijk niet uit. Uiteindelijk zou het niet nodig moeten zijn om hier een aandachtspunt van te maken, helaas is de realiteit anders,” aldus de aanvoerder.

Aanvoerder Hugo Nab

In de voetbalwereld bestaat nog onnodige schaamte om voor je geaardheid uit te komen, daar kan en moet verandering in komen, vindt ook Ersin. “Ik ben zelf moslim, dan zou je al snel iets kunnen vinden van mij, zonder dat je mij eigenlijk kent. Dat doet dan zeer. Ik respecteer iedereen, zoals ik verwacht dat ze ook mij respecteren”.

“In de voetbalwereld bestaat nog onnodige schaamte om voor je geaardheid uit te komen.”

Tijdens het maken van de foto merkten ze ook de reacties van andere teams. Er werd gefloten en gelachen. Of het team het erg vindt om mogelijk automatisch als homoteam te worden neergezet zijn ze heel helder: Dat mogen ze doen. Ook John, de trainer van het elftal, is trots op het resultaat.  De tenues geven aanleiding om het gesprek te starten en open te houden, vooral dat is belangrijk.

Foto’s: Jessica van Geelen | Jessica Photography

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Hetero voetbalteam speelt in het roze tegen homofobie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.