Smashing Pink: tennissen doe je samen!

Wat ooit is begonnen als een klein groepje homo’s en lesbo’s dat een balletje wilde slaan, is in ruim een kwart eeuw uitgegroeid tot de grootste roze tennisvereniging van de wereld. Smashing Pink, de Amsterdamse LHBTI-tennisvereniging, ontstond in aanloop naar de Gay Games in New York van 1994. Nu, met de Gay Games in Parijs, heeft de club 265 leden.

Al in de zomer van 1992 werd er informeel een roze toernooitje georganiseerd door een paar enthousiaste tennissers. Vanuit deze groep werd het initiatief genomen om een roze tennisvereniging op te richten. Met de inschrijving bij de Nederlandse tennisbond KNLTB was de oprichting van Smashing Pink in 1996 een feit. Sinds 2009 tennist Smashing Pink als zelfstandige club op eigen tennisbanen bij Amstelpark-tennis aan de rand van het Amsterdamse Bos.

Ook hetero’s

Smashing Pink is een actieve tennisclub, die iedereen verwelkomt die een ander respecteert. Onder de leden zijn jongeren, ouderen, mannen, vrouwen: allen van verschillende afkomst. Grotendeels mensen uit de LHBTI-gemeenschap maar ook hetero’s. Naast de sport hebben deze leden het ook gezellig met elkaar wanneer ze niet op de baan staan. Na het tennissen drinken de leden wat op het terras en soms trekken de leden erop op uit, bijvoorbeeld naar internationale toernooien, een (dans)feest of een expositie van een van de vele kunstenaars die de vereniging rijk is.

“Een LHBT-tennisclub is belangrijk omdat ik me meer op mijn gemak voel binnen een gay-gemeenschap”

Vrijwilligers van de vereniging organiseren vanuit bestuur en commissies volop activiteiten, zoals tossavonden op maandag en vrijdag en tossochtenden op dinsdag en donderdag, waar alle tennissers welkom zijn om elke drie kwartier met anderen te tennissen; een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Een interne competitie, clubkampioenschappen, tennisles en allerlei losse evenementen vullen het tennisseizoen. En dan kan er natuurlijk ook gewoon op individuele basis worden afgesproken om een balletje te slaan.

Familiegevoel

“Een LHBT-tennisclub is belangrijk voor mij omdat ik me meer op mijn gemak voel binnen een gay-gemeenschap” verklaart een lid. Een ander lid vertelt dat het hier makkelijk is om tennispartners te vinden en dat je daar ook vrijwel direct voor benaderd wordt als nieuw lid. Ook de tennisapp werkt heel goed. Het meedoen aan de zijdelingse activiteiten versterkt het ‘familiegevoel’ binnen de club. Het 20-jarig-jubileum werd in 2016 groots gevierd met muziek en toespraken, waarbij ook oud-leden aanwezig waren en het geheel extra werd opgeluisterd door Dolly Bellefleur.

Het grootste evenement van Smashing Pink is het internationale Pinkstertoernooi.

Het grootste en meest succesvolle evenement van Smashing Pink is het internationale Pinkstertoernooi, de opvolger van dat allereerste toernooitje in 1992. Iedere Pinksteren komen tennissers uit  de hele wereld naar Amsterdam om te strijden op het gravel, maar vooral ook om te genieten van de gemoedelijke sfeer. Tijdens deze jaarlijkse Pinkstertoernooien wordt geld ingezameld middels een loterij, voor organisaties of individuen die zich inzetten voor de positie en rechten van de LHBTI-gemeenschap in landen waar deze rechten niet of minder vanzelfsprekend zijn. Omgekeerd reizen Amsterdamse leden geregeld naar toernooien van LHBTI-tennisclubs in het buitenland, bijvoorbeeld deze zomer in Parijs bij de Gay Games 2018.

Het Nederlandse Team voor de Gay Games 2018 in Parijs

Waardering

Vorig jaar kreeg Smashing Pink van de Sportraad Amsterdam de ‘Penning Sportraad Amsterdam’ als blijk van waardering voor de wijze waarop  Smashing Pink haar LHBTI-identiteit gebruikt om acceptatie en gelijkheid te promoten zonder daarbij anderen uit te sluiten.

Smashing Pink is aangesloten bij GLTA, de internationale koepelorganisatie van LHBTI- tennisclubs, en bij Pride & Sports, de koepel voor alle LHBTI-sportclubs in Nederland. Natuurlijk was Smashing Pink daarom ook actief aanwezig in het PridePark tijdens Pride Amsterdam; je kon ter plekke een balletje slaan op drie kleine banen en genieten van alles wat daar omheen gebeurde. Ook is Smashing Pink ieder jaar vertegenwoordigd bij True Colors, het nieuwjaarsfeest van het COC in Paradiso.

www.smashing.pink

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.