Amsterdam en New York delen boot tijdens Canal Parade 2018

Op zaterdag 4 augustus vaart Amsterdam Marketing samen met NYC & Company, het officiële verkeersbureau van de stad New York, mee in de Canal Parade van Pride Amsterdam. Beide steden hebben nog altijd een voortrekkersrol als het gaat om LHBT-rechten. Het thema van de boot is ‘Amsterdam goes New York City’ en legt een link met World Pride 2019, dat komend jaar gehost wordt door New York City. Het is voor het eerst dat de World Pride plaatsvindt in de Verenigde Staten.

Volgend jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen plaatsvonden. Deze gebeurtenis vormde de aanleiding voor het opzetten van de vele roze en regenboogkleurige prides die wereldwijd worden gehouden. Blijvende aandacht voor gelijke rechten van LHBT-ers is nog altijd urgent. De boot vormt het sluitstuk van de Canal Parade.

50 jaar na Stonewall

Op 28 juni 1969 kwam de LHBT-community bij elkaar in de bar The Stonewall Inn. Net als op zoveel andere avonden, vond ook die avond een politie-inval plaats om de bar te ontruimen. Echter besloot het bezoekende publiek deze keer terug te vechten. Er ontstonden rellen die bij elkaar 3 dagen duurden. Later ook wel bekend als de Stonewall Uprising. In 1970, een jaar na de rellen, werd deze gebeurtenis herdacht met de allereerste Pride-demonstraties in New York City. Steden als San Francisco en Los Angeles volgden. In 2016 noemde President Barack Obama de Stonewall Inn en de omgeving van Christopher Park een nationaal monument, het eerste gedenkteken voor de LHBT-rechtenbeweging.

“Zelfs in vrije westerse landen moeten we blijven streven naar gelijkheid en vooruitgang” – Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing.

Pride Amsterdam

In Nederland wordt sinds 1977 Roze Zaterdag gevierd. In 1996 ontstond Amsterdam Pride. Waar Roze Zaterdag een politiek en emanciperend doel had, gaat de Pride om het vieren van de vrijheid en de diversiteit van Amsterdam. Net als New York City speelt Amsterdam een voortrekkersrol wat betreft LHBT-rechten. Wereldwijd staat onze hoofdstad bekend als homovriendelijke stad waar iedereen welkom is. Zo werd hier in 2001 het eerste homohuwelijk ter wereld gesloten.

Uitbundig rood met stedelijke iconen

De Canal Parade-boot draagt de identiteit van beide steden uit en maakt gebruik van bekende iconen. In het ontwerp komen de stadsgezichten van de twee steden samen. Metershoge opblaasbare zuilen tonen de skyline van New York City, typisch Amsterdamse gebouwen en de speciaal ontworpen beelden van zoenende paren. Op de boot dansen vertegenwoordigers van Amsterdam Marketing en NYC & Company met hun gasten in strak wit volgens een speciaal ontwikkelde choreografie op de klanken van GO West, het nummer van de Village People.

“Stonewall is het moment waarop we trots werden op wie we zijn en we nodigen iedereen uit om hun Pride volgend jaar in New York City te komen vieren.” – Fred Dixon, CEO NYC & Company.

World Pride 2019

Tijdens World Pride 2019 in New York City wordt een speciale herdenking gehouden van het 50-jarig jubileum van de Stonewall Uprising. Om zo stil te staan bij het harde werk dat is verzet in de strijd voor gelijkheid. Maar ook om te erkennen dat er in andere onderdrukte gemeenschappen wereldwijd nog veel werk moet worden gedaan voor dezelfde rechten.

De boot is de laatste boot in de Canal Parade en vertrekt om 16 uur vanaf het Scheepvaart Museum richting de Amstel.

Foto’s: ©Jan-Kees Steenman

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.