Wint Sabine van Knijff de Women in Sales Award 2018? – “Ik heb geleerd te knokken”

Sabine Knijff

“Mag ik meedoen?” Dat was voor Sabine van Knijff de belangrijkste vraag op de basisschool. Ze omschrijft zichzelf als een streber, een kind dat bevestiging nodig had en het graag goed wilde doen. Sabine is nu 33 en doet mee in de competitie voor de Women in Sales Awards 2018.

Van onze redactie

“Mag het een onsje meer zijn?,” vroeg Sabine als puber vanachter de toonbank van de slager. “Ik was toen eigenlijk al aan het verkopen.” Na de keurslager volgde een bijbaan bij Fitness First. Het was de tijd van het all inclusive jaarabonnement waar je goud geld voor betaalde. Sabine verkocht de lidmaatschappen graag. “Mensen worden beter van het product sportschool. Ik kan alles verkopen als ik het idee heb dat ik iets goeds aanbied. Ik manipuleer niet, maar ik help de klant nadenken. Verkoop is psychologie. Ik neem echt de tijd voor de behoefteanalyse en dan komen we samen tot bijvoorbeeld de ontdekking dat een vader af wil vallen om zijn zoontje te leren fietsen. Dat kost tijd, maar daar doe ik het voor: de diepere laag. Ik wil de achterdeur dichthouden en de klant ‘binnen houden’. Ik verkoop vanuit mijn hart. Mijn belangstelling is oprecht.”

Ik kwam te weinig vrouwen tegen

“Aan het salesvak hangen de associaties ‘opdringerig en glad’. En het stigma dat vrouwen niet kunnen verkopen. De organisatie van de Woman in Sales Awards wil dat cliché veranderen. Ik ben nu account executive bij het Amerikaanse Bulhorn. In mijn werk en op mijn niveau kom ik inderdaad weinig vrouwen tegen. En ook weinig kleur. In mijn vorige werkkring, de fitnesswereld, was er wel meer kleur maar net zo weinig vrouwen in de sales. En dat is heel erg jammer omdat ik nieuwe klanten meestal vanuit mijn netwerk vind en benader. Ik word dan via-via geïntroduceerd. Dus meer diversiteit op alle niveaus zou echt voor iedereen een verbetering zijn. En interessant! Ik vind het zo leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, contact te maken, de klik te voelen.”

Meisje-meisje

De kunst van het verkopen is spiegelen. Bestuderen hoe de ander zich gedraagt en reageert. Kun je iemand even bevestigend aanraken of is de klant sec met de inhoud bezig? Hoe kun je elkaar op dezelfde golflengte bereiken? “Ik observeer, verzacht, voel en luister op een flexibele manier en ik gebruik die informatie. In sommige situaties speel ik ook met mijn vrouwelijkheid.” Sabine is een frisse Hollandse blondine in een zakelijk zwart pak met lage pumps eronder, een Zuidas-uniform zeg maar. “Als het de business ten goede komt acteer ik meisje-meisje. Dan glimlach en knipoog ik.” Ze won niet voor niets de playbackshow op de basisschool.

“Ik ben getrouwd met de mooiste vrouw van de wereld,” zegt Sabine vol overtuiging in de promovideo”

Ik ben een beetje een rebel, ik ben trots

“Ik ben getrouwd met de mooiste vrouw van de wereld,” zegt Sabine vol overtuiging in de promovideo bij haar kandidatuur voor de Woman in Sales Awards. Heeft ze het nu over uiterlijk? Is dat niet erg macho, hetero? “Nee,” lacht Sabine, “ik bedoel dat holistisch, zij is een prachtig mens. Voor mij was het een statement dat ik gay ben. En ik ben een beetje een rebel, ik ben trots. Daarom heb ik ook zelf de Gaykrant benaderd. Ik draag mijn geaardheid makkelijk.”

Mannen seksualiseren de relatie tussen twee vrouwen

“Ik heb een lesbisch nichtje in Groningen, ken je haar?” Sabine vertelt over de clichés, aannames en vooroordelen die ze tegenkomt. “Wie is bij jullie het mannetje?” is er ook zo een. Mensen die elkaar privé of zakelijk leren kennen, informeren op een bepaald moment naar werk en gezin. “Als iemand vraagt: ‘Ben je getrouwd?’ voel ik even of er een klik komt.” Sabine schat de klant in om te bepalen of ze dan zegt: “ik ben getrouwd (punt)” of “ik ben getrouwd met een vrouw”. De fantasie van mannen kan nogal op hol slaan als zij twee vrouwen – figuurlijk – de slaapkamer in duwen. “Mannen seksualiseren de relatie tussen twee vrouwen heel snel. Ze vinden het ‘zonde’ voor zichzelf dat je lesbisch bent of ze zijn gefascineerd. ‘Als je het een keer met mij hebt gedaan word je hetero.’ Sabine: “Ik reageer dan: Het ligt niet aan jou, maar aan mij. Dan voelt die man zich opgelucht.” Er is trouwens ook een groot verschil tussen haar vroegere werkkring, de sportschool, en haar huidige baan in de verkoop van applicaties voor personeelswerving en selectie. “Ik werk nu met veel meer hoger opgeleiden, zij laten geen reactie blijken op het hokje hetero of gay. In deze zakenwereld groeien vrouwen ook veel makkelijker door dan in het mannenbolwerk fitness waar ik echt tegen een plafond aanliep van de maximaal haalbare functie voor een vrouw.”

“Voor gays komt erkenning niet vanzelf. Ik heb geleerd te knokken en daarom heb ik nu zoveel veerkracht”

Mijn vrouw komt ook van heel ver

“Ik kan alleen maar mezelf zijn,” stelt Sabine overtuigd. “Gays horen vaak ‘nee!’. Al die afwijzingen hebben mij sterk gemaakt, ik ben een doorzetter geworden.” Bij Sabine zelf begon het ook eigenlijk met ‘nee!’. “Ik was 14 en zat TMF te kijken. Opeens kreeg ik het helemaal warm van alle bouncende billen en borsten die ik zag. ‘Neeeeeeeeeeeee!’ riep ik tegen mezelf.” Sabine slaat haar handen voor haar ogen alsof ze niets wil zien. “Voor ‘de veiligheid’ heb ik daarna een biseksuele periode doorgemaakt. Ik had een ontzettend lieve vriend, maar ik klapte dicht door zijn verliefdheid. Ik wilde hem ook niet blokkeren om een gezin te stichten.” Op haar 19e werd ze pas echt voluit verliefd op een vrouw. Nu straalt Sabine als ze over haar mooiste-van-de-wereld vertelt. “Zij gelooft in de liefde, Jamila gelooft in mij en ze steunt mij. Mijn vrouw komt ook van heel ver, voor gays komt erkenning niet vanzelf. Ik heb geleerd te knokken en daarom heb ik nu zoveel veerkracht.”

Lees hier meer over de  Women in Sales Awards 2018

Volg Sabine Knijf op Twitter.

Foto: Eva Former Fotografie

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Wint Sabine van Knijff de Women in Sales Award 2018? – “Ik heb geleerd te knokken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.