Hans Verhoeven | ProfieLHBT+

Het woord aan Hans Verhoeven, eigenaar van Gays & Gadgets en Underground Fetish én organisator van onder meer  de Pride Walk in Amsterdam.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben gedreven en een vasthouder, ik motiveer en breng dingen in beweging, ben licht chaotisch en een beetje een binnenvetter.

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Ik heb een enorme bewondering voor mensen die hun eigen belang opzij schuiven voor een algemener belang, die in staat zijn anderen op te tillen en voort te stuwen, die licht dat op hun straalt te laten  reflecteren op een ander. Van dat soort helden zijn ontelbaar veel voorbeelden. En het mooie is: iedereen kan zo’n held zijn. We zijn niet allemaal een Martin Luther King of een Nelson Mandela, maar we kunnen allemaal iets betekenen voor een ander en zo een voorbeeld zijn voor velen.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Qua gender en seksualiteit indentificeer ik mij als een homoseksuele man.

  1. Vind je het belangrijk om jezelfook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik ben wie ik ben en heb geen behoefte om mijn gender of seksualiteit extra te benadrukken. In mijn gewone doen en laten komen die vanzelf en genoeg tot uiting.

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Dat is per persoon verschillend: ieder individu heeft zijn eigen bijzondere aantrekkelijke kanten, net zo goed als onaantrekkelijke. Juist die combinatie maakt iemand voor mij interessant.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Wat een rare vraag. Ik ervaar niets negatiefs aan mijn seksuele voorkeur, maar om dan te zeggen dat ik iets positiefs ervaar aan mijn niet-hetero zijn is ook weer zo’n ding.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Zie het vorige antwoord.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Dat is een wel heel algemene vraag en ik mag maar met maximaal vijf zinnen antwoorden. Eigenwijs als ik ben (die had ik bij vraag 1 moeten noemen) doe ik dat lekker niet. In deze vraag worden LHBTI’s in één adem genoemd en als één groep gedefinieerd, terwijl voor de individuele groepen – en voor de individuen binnen die groepen – het antwoord heel verschillend is. Voor de blanke homo-man van middelbare leeftijd hoeft er denk ik niet zo veel te gebeuren, terwijl er voor een marokkaans lesbisch meisje op de middelbare school of een transgender-jongen op de wachtlijst nog een wereld te winnen is. Wanneer ik één antwoord op deze vraag zou moeten geven, dan is dat dat we ons moeten realiseren dat de wereld nog lang niet àf is, dat we samenleven ook echt sámen moeten doen en oog en oor moeten hebben en houden voor de noden van elk individu.

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Men hoeft mijn persoon niet te herinneren, maar wel waar ik voor sta: de dingen die ik belangrijk vind. Als men zich die dingen herinnert en verder voert, ben ik tevreden.

  1. Wat is je motto?

“Mensch, durf te leven.”

Door: Christian Curré

Foto: René Zuiderveld


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.