Roze boegbeelden Gebroeders Grimm | Pride Revisited

In onze nieuwe serie ‘Pride revisited’ die De Gaykrant in samenwerking met Pride Amsterdam maakt, kijken oud-ambassadeurs terug op hun periode, hun visie en hun vak. Het spraakmakende duo ‘Gebroeders Grimm’ doet de aftrap. Binnen de gayscene zijn deze paradijsvogels met hun bijzondere en letterlijk en figuurlijk schitterende kleding.

Tekst: Paul Hofman

Roze hart

De twee mannen wonen op een steenworp afstand van het roze hart van het Amsterdamse gay uitgaansleven. Sinds halverwege de jaren negentig vormen de twee gezworen vrienden Thom Rijpstra en Robert Anthony het in het oog springende mannenduo Gebroeders Grimm. Ze zijn niet meer uit het Amsterdamse straatbeeld weg te denken. Toeval of niet: ze zijn net 22 geworden en bestaan dus net zo lang als Pride Amsterdam waarvan de eerste editie onder de toenmalige naam Amsterdam Gaypride in 1996 van start ging. Niet verwonderlijk dat ze vorig jaar een van de boegbeelden van Pride Amsterdam werden. De Gaykrant had een ontwapenend gesprek met deze markante oud-ambassadeurs.

“Ons ambassadeursschap was eigenlijk een voortzetting van onze optredens als Gebroeders Grimm.”

Kroon

Toen ze door directeur Lucien Spee (Pride Amsterdam) gevraagd werden, reageerden ze blij verrast. Voor hen was het de spreekwoordelijke kroon op hun werk. Lang hoefden ze dan ook niet na te denken om ja te zeggen tegen deze uitdaging. Thom: “Het was echt een volmondig ja. Voor ons was het een grote eer dat we dit mochten doen.” Hoe hebben jullie het ambassadeurschap ingevuld? Thom: “Het was eigenlijk een voortzetting van onze optredens als gebroeders Grimm.” Tien dagen lang hebben ze zich met hart en ziel ingezet voor de LHBTI-gemeenschap. Iets dat ze overigens elke dag van het jaar doen. In hun feestelijke kleding geven ze op veel feesten acte de présence.

Pailletten

De kostuums van beide heren vallen direct in het oog. Bijzonder detail is dat de pakken door Robert zelf worden gemaakt. Het zijn ware kunstwerken die soms wel bestaan uit 70.000 pailletten en hetzelfde aantal kralen. “Het hele proces van ontwerp tot het in elkaar zetten kost me bloed, zweet en tranen.” Maar het resultaat mag er zijn.

“De pakken zijn ware kunstwerken die soms wel bestaan uit 70.000 pailletten en kralen”

Vorig jaar luidde het thema van de Pride ’This is my Pride’. Het was hen letterlijk en figuurlijk op het lijf geschreven. “Onze roze harten gingen er sneller van kloppen.” Robert: “Zolang ik leef ben ik al een trotse gay die zijn geaardheid nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Zijn partner Thom vult zachtjes aan: “Dat geldt ook voor mij. Openheid staat voor mij altijd voorop. Waar en wanneer het mogelijk is ondersteun ik lesbische, homo, bi, transgender en interseksuele mensen.”

Glitter en glamour met inhoud

Vol trots kijken ze terug op hun ambassadeurschap. Met name noemen ze hun optredens tijdens de Roze Lunch en een high tea voor ouderen. “Het was goed met hen in gesprek te gaan en hun verhalen te mogen aanhoren.” Ook hun toespraken over de positie van LHBTi-ers maakten veel indruk op hun gehoor. Glitter en glamour met inhoud, zo hoorde je van verschillende kanten.

Ze plaatsen een kanttekening bij de opmerking dat het tegenwoordig vanzelfsprekend is jezelf te zijn. “Eigenlijk is dat best wel lastig. In Nederland liggen geweld, discriminatie en sociale uitsluiting nog steeds op de loer. Tolerantie en acceptatie staan onder druk. Het toenemende geweld tegen homo’s raakt ons diep. Denk aan de moord op een homo vorig jaar in het Oosterpark. Wij waren sprakeloos. En laten we het buitenland ook niet vergeten. Uit de kast komen kan daar levensgevaarlijk zijn. Wist je dat homoseksualiteit in 78 landen strafbaar is? In vijf landen staat hier zelf de doodstraf op.” Ze zwijgen bedrukt.

“Het toenemende geweld tegen homo’s raakt ons diep.”

Rust

Hun bijdrage als ambassadeur bleef niet onopgemerkt. Zo zijn Robert en Thom nu benoemd tot ambassadeurs van Trans Amsterdam. “We gaan deze organisatie met heel ons hart onder aandacht brengen van een groot publiek. Want hier is nog heel wat te winnen.” Of we meevaren met een boot? Gedecideerd: “even niet. We gaan het rustig vanaf de VIP-tribune aan de Amstel bekijken.” Dit jaar luidt het thema ‘Heroes’. Voor hen is het een uitstekend motto. “Het wordt tijd dat sommige mensen in de spotlights worden gezet. Iedereen kent wel mensen die dit predikaat verdienen. Wij denken dan aan mensen die het voortouw nemen, ergens voor staan en dit ook in het openbaar uitdragen.”

Vrijwilligers

Als ik hen vertel dat zij perfect in dit plaatje passen, lachen ze verlegen. “Onze grootste helden zijn al die vrijwilligers van Pride Amsterdam die zoveel werk doen achter de schermen. In korte tijd worden meer dan twintig evenementen georganiseerd en daar heb je mensen voor nodig. Als we terugkijken op de afgelopen jaren en zien hoe succesvol die zijn verlopen past ons maar een opmerking. “Wij moeten onze helden op een groot podium in de schijnwerpers zetten.”

pride.amsterdam

Foto: Geert van Tol

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.