Ralph Wijland | ProfieLHBT+

Ralph Wijland-Gaykrant

Ralph Wijland (24) was in 2017 kandidaat bij Idols maar is nu hard op weg om een muzikale ster te worden op eigen kracht. Momenteel is hij de zanger van de band Imaginary Secrets.

1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

“Ik ben iemand die graag mensen helpt. Ik ben een aardig persoon en ik heb respect voor alles en iedereen om mij heen. Daarnaast ben ik gezellig en uitermate sociaal, als ik dat zo over mezelf mag zeggen.”

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

“Ik heb niet echt een specifiek voorbeeld eigenlijk. Je komt zoveel inspiraties maar ook gebeurtenissen tegen in je leven. Althans, dat is wat ik zelf heb gemerkt. Ik denk dat ik mijn voorbeeld vooral haal uit dingen die met muziek, energie en vrijheid te maken hebben. Waarom? Omdat ik hier blij van word en er kracht van krijg. Het maakt het leven plezierig en laat  je even de vreselijke dingen in de wereld doen vergeten. “

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

“Ik val op mannen, daar trek ik het meest naartoe en dat is, naar mijn mening, ook heel gewoon. Wel moet ik erbij vertellen dat ik niet snel een relatie zal aangaan met een man. Ik ben erg op mezelf gericht en door ervaringen uit het verleden ook wat terughoudender. Ik zeg altijd: ik sluit nooit uit dat ik ooit nog een relatie met een vrouw zal krijgen. Daarbij moet ik ook vermelden: die kans is overigens wel héél klein… “

4.  Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

“Ik vind het vooral belangrijk dat je jezelf blijft en je niet anders voor doet. Ik heb zelf wel zoiets van; ‘zolang mensen er niet naar vragen, hoef ik ook niets over mijn geaardheid te vertellen’. Een hetero loopt vaak ook niet te koop met zijn of haar geaardheid. Iedereen is gelijk. We moeten eens stoppen om alles steeds in hokjes te willen stoppen.” 

5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

“Ik val vooral op mannen met een leuk karakter. Dat wil zeggen: iemand die lief voor me is en ook een beetje zorgzaam kan zijn. Daarnaast vind ik het leuk als er wel wat gemeenschappelijke interesses zijn. Daarmee bedoel ik: het bezoeken van pretparken, reizen en gezellig van de zon kunnen genieten. Saampjes dan, hè.”

6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

“Ik heb vooral veel gezellige mensen ontmoet en je kunt binnen de LHBTI-gemeenschap toch meer jezelf zijn.”

7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

“Ik durf eigenlijk niet hand-in-hand te lopen met een andere man. Toen ik nog een vriend had, en ik liep met hem samen -niet eens hand in hand- werd hij vrijwel altijd nageroepen met de ergste dingen. Dat maakt mij altijd zo ontzettend boos. Gek genoeg ben ik zelf nooit nageroepen omtrent mijn geaardheid. Desondanks kus ik een man alleen op rustige of vertrouwde plekken. Nooit in het openbaar.”

8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

“In Nederland gebeurt er al heel veel op dat gebied. Wel denk ik dat de veiligheid voor LHBTI’ers beter kan. Zwaardere straffen voor geweldsdelicten bijvoorbeeld. Nog belangrijker vind ik de wereldwijde aanpak van LHBTI-rechten. In sommige landen staat daar de doodstraf op. Dus wat dat betreft hebben we in Nederland wel minder te klagen.”

9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

“Als iemand die altijd voor anderen klaarstaat. Als de persoon met zijn hart op de goede plek. Als een individu met passie.”

10. Wat is je motto?

“Blijf altijd dicht bij jezelf. Niemand is zoals jij. Iedereen mag er zijn, Geloof, hoop en droom. Uiteindelijk komt alles goed.”

 
Door: Kenneth Steffers

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.