Hehobros: ‘Vriendschap is de sterkste band die je samen kan hebben’

Het tweede seizoen van de comedyserie Hehobros (VPRO) is vanaf 27 december online te zien. Makers Pepijn Schoneveld (hetero) en Kevin Hassing (homo) zijn vrienden voor het leven. Samen met zíjn beste vriend Jelte Boersma (hetero) sprak Pepijn Keppel (homo) de acteurs Kevin en Pepijn onder acht ogen.

Tekst: Pepijn Keppel & Jelte Boersma

Een paar minuten voor elf krijgen we een berichtje van Kevin en Pepijn: Sorry, we zijn iets te laat, sorry. De mannen komen als twee vrolijke jonge jongens het café binnen. De eerste aflevering van het tweede seizoen van Hehobros is te zien vanaf 27 december tot en met oudjaar. De online comedyserie van de VPRO die naast de verschillen tussen homo en hetero ook een ode brengt aan vriendschap, kende een gematigd succesvol eerste seizoen. “Het is nog altijd niet te beseffen dat wij iets bedenken en dat het dan plots werkelijkheid is.”

Kevin en Pepijn leerden elkaar zo’n elf jaar geleden kennen op de toneelschool. Hoewel het vuur niet direct oversloeg, verklaarde Kevin de vriendschap vrijwel direct na hun opleiding. Pepijn: “Kevin zei tegen mij: jij bent mijn beste vriend. Daar schrok ik wel een beetje van, want ik had helemaal geen beste vriend.” Het idee voor Hehobros ontstond toen ze uit eten waren. Kevin: “We zeiden tegen elkaar: eigenlijk zou hier een camera op moeten staan. Volgens mij zijn we best leuk samen.”

“Volgens mij zijn we best leuk samen.”

Ontwikkeling

Het nieuwe seizoen is dynamischer dan het eerste. De jongens willen uitpakken en laten zien dat ze een stijgende lijn te pakken hebben. “Het eerste seizoen was een onderzoek of we een serie konden maken”, zegt Pepijn. “Dat lukte wel aardig”, vult Kevin met een grijns aan. Het tweede seizoen ziet het duo als een nieuwe stap in hun ontwikkeling. Dat is volgens de jongens het meest te zien in de vijfde aflevering. “Die gaat ons het meest aan het hart.” Het grootste gedeelte van wat in de serie te zien is heeft daadwerkelijk plaatsgevonden. Kevin vindt dat ook “de kracht van de serie”. Ze proberen in het tweede seizoenen minder nadruk te leggen op de verschillen tussen homo’s en hetero’s. Want hun vriendschap “is veel meer dan dat”.

“Ja, dat vind ik zo fijn aan Pepijn, dat hij zo walgt van mijn seksualiteit.”

Pepijn Schoneveld en Kevin Hassing

Vriendschap

Toen Kevin van Amsterdam Oost naar West vertrok, zagen de vrienden elkaar plots een stuk minder. Een groot gemis. “We woonden eerst op vijf minuten afstand van elkaar. Iedere avond gingen we samen series kijken.” Pepijn vindt het soms een beetje gênant om over hun vriendschap te praten. Als hij de vraag krijgt wat er zo leuk is aan Kevin antwoordt hij sarcastisch “misschien ben ik wel heel homofoob”. Kevin: “Ja, dat vind ik zo fijn aan Pepijn, dat hij zo walgt van mijn seksualiteit.” Waarna ze beiden in lachen uitbarsten.

In aflevering drie zien we de jongens gelukkig ook eens ruziën op een ‘gayfeest’. Maar of dat ook in het echt gebeurt? “Niet iedere irritatie hoeft direct een confrontatie op te leveren”, zegt Kevin. Pepijn sluit zich daarbij aan. “Als wij een relatie zouden hebben, zal er meer confrontatie zijn omdat je elkaar dan iedere dag ziet.” Vriendschap is de sterkste band die je samen kan hebben, stellen beiden vast. Familie heb je niet gekozen, daar moet je mee dealen. Relaties komen en gaan, maar een vriend is iemand die je kiest maar niet afhankelijk van bent.

“Als je wil dat de samenleving dichterbij elkaar komt, dan moet je het hebben over de verschillen.”

Angst is onwetendheid

“De samenleving is er tegenwoordig op gericht mensen niet te kwetsen en dus verschillen niet te benoemen.” Volgens Pepijn is het juist van belang de verschillen te benoemen, zoals in Hehobros gebeurt. “Als je wil dat de samenleving dichterbij elkaar komt, dan moet je het hebben over de verschillen. Alleen dan kan je elkaar begrijpen.” Kevin denkt dat angst voortkomt uit onwetendheid. Voordat hij uit de kast kwam zei zijn toenmalige beste vriend geregeld dat homoseksualiteit een ziekte was. “Maar toen ik hem vertelde over mijn seksuele voorkeur was hij heel blij. Sterker nog: hij heeft me gekoppeld aan mijn eerste vriendje.”

Pepijn Schoneveld en Kevin Hassing

Uit de kast

Kevin kwam pas op zijn drieëntwintigste uit de kast. Dat deed hij op een bijzondere manier: door middel van een voorstelling. “Tijdens het voorbereidingsproces belde ik iedereen op om te vertellen dat ik in het stuk uit de kast zou komen.” Voor wie twijfelt om uit de kast te komen heeft Kevin een tip. “Doe het in godsnaam zo snel mogelijk. Het is het leukste om je hele leven jezelf te kunnen zijn.” Waarna Pepijn die mooie woorden nog even met een knipoog onderuit haalt: “Kom naar the dark side.”

Hehobros zien? Klik hier.

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Hehobros: ‘Vriendschap is de sterkste band die je samen kan hebben’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.