Als je maar niet op mij valt!

Als je maar niet op mij valt! Deze reactie heb ik gelukkig zelf nog niet in ontvangst mogen nemen na mijn coming-out – precies drie jaar geleden. Halloween was nog nooit zo eng! Ik vertelde kort daarna aan mijn omgeving dat mijn vierjarige relatie met een man was beëindigd, om te ontdekken wat ik voor vrouwen voelde. De meer begripvolle reactie: “ik ben niet bang dat je op me valt hoor, ik val toch óók niet op alle mannen?”, heb ik daarbij wél mogen ontvangen.

Bedankt voor deze reactie, lieve heteroseksuele vriendinnen van lesbiennes of biseksuele vrouwen! Bedankt, omdat deze al duizend malen beter is dan “als je maar niet op mij valt!”. Inderdaad, een lesbische of biseksuele vrouw valt niet op alle vrouwen, net zoals jij niet op álle mannen valt. Nu is de vraag: wat als je vriendin wél verliefd op je zou worden? Ben je dan nog steeds zo ruimdenkend en begripvol? Of was je “ik val toch ook niet op alle mannen?” toch een verhulde en angstige “als je maar niet op mij valt!”?

Deze vraag is voor mij belangrijk, omdat verliefdheid voor mij heel vaak verkeerd heeft gevoeld, mede door verhulde angstige reacties op andermans homoseksualiteit in mijn omgeving en de media. Gelukkig voelt verliefdheid voor mij inmiddels anders, maar mijn kwetsbare kennismaking met mijn eigen homoseksualiteit voelde als iets ‘slechts’, waarmee ik degene op wie ik verliefd zou worden tot last zou zijn. Dat is kwalijk, vind ik nu, want is verliefdheid geen prachtig compliment?

Dat vond een goede vriendin van mij ook, toen ik haar vertelde dat ik verliefd op haar was. Zij accepteerde mij écht, want ze vond het oké dat ik op haar viel. Zij heeft daarbij met haar openheid en begrip mijn ogen doen openen, mij geholpen met het idee dat ik én mijn gevoelens er mogen zijn. Toch was de verliefdheid niet wederzijds. Waar ik toen bang voor was, is echter totaal niet gebeurd; ze heeft me geen moment gekwetst.

Ik denk daarmee dat de angst voor de verliefdheid voortkomt uit de angst om te kwetsen. Bij verliefdheid spelen daarnaast onuitgesproken verwachtingen een rol. Verwachtingen die niet waargemaakt willen of kunnen worden. Dit geldt voor welke verliefdheid dan ook, of het gaat om een verliefde vriend of vriendin, ongeacht de geaardheid, of zelfs een totale vreemde. Gaat het om een homo- of biseksuele vriend of vriendin van hetzelfde geslacht, speelt de angst om erachter te komen hetzelfde te voelen ook nog mee.

Er zijn vele angsten op te noemen als oorzaak van de reacties “als je maar niet op mij valt!” en “ik val toch ook niet op alle mannen?!”. Wellicht, lieve heteroseksuele vriendin, besef je het niet, maar door deze reactie te geven heb je je LHBT-vriendin vanuit angst al afgewezen, zonder dat ze heeft gezegd dat ze op je valt. Daarmee creëer je afstand. Zou het niet veel mooier zijn als je geen verhulde en angstige, maar een openlijke en liefdevolle reactie zou kunnen geven, waarmee je vriendin zich een stukje veiliger kan voelen in een wereld waarin ze zichzelf moet herpositioneren?

Paola

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.