De Gaykrant is een onafhankelijk platform met als uitgangspunt het bevorderen van de LHBT+ emancipatie in de breedste zin van het woord. Het biedt een plek voor verschillende meningen en opvatten; o.a. door columns en blogs. Deze vertegenwoordigen niet per se de mening van de Gaykrant-hoofdredactie. 


PERSBERICHT Amsterdam, 16 augustus 2017

Ondernemers Hans Prummel en Richard Otto willen het merk Gaykrant nieuw leven inblazen. De Gaykrant was sinds 1980 een maandelijks verschijnend Nederlands tijdschrift voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen. Na het faillissement in 2013 werd het tijdschrift overgenomen maar het ging uiteindelijk toch ter ziele. 

Nederland heeft op het gebied van homo-emancipatie een rijk verleden en Gaykrant speelde hierin een belangrijke rol. ‘Geen heden, zonder verleden’ en daarom wil de nieuwe stichting alle edities digitaal beschikbaar maken.

Diverse homo-gerelateerde geweldsincidenten en recente onderzoeken maken duidelijk dat de emancipatie van homo’s, lesbo’s en transgenders de laatste jaren steeds meer onder druk komt te staan. Steeds meer homoseksuelen durven bijvoorbeeld niet meer op straat hand in hand te lopen of hun geaardheid op hun werk bekend te maken. Prummel en Otto willen met de herlancering van Gaykrant weer een vuist maken om deze vrijheden in Nederland ook in de toekomst te kunnen waarborgen. De kleurrijke entrepreneur Hans Prummel is samen met media-ondernemer Richard Otto eigenaar van de merknaam Gaykrant geworden en hebben deze ondergebracht in een gelijknamige stichting.

Vrijwel dagelijks is er sprake van homogeweld en op diverse scholen wordt het onderwerp bij voorlichting zelfs overgeslagen. Ondanks de media-aandacht is vaak onduidelijk welke maatregelen hierop volgen. Het nieuwe Gaykrant platform wil daarom -naast het archief- op dit emancipatie- en veiligheidsthema onderzoeksjournalistiek bedrijven. Om de Gaykrant-historie zeker te stellen, maar ook actuele zaken onder de aandacht te brengen is de stichting op zoek naar fondsen en donaties. Stichting Gaykrant wordt omarmd door oa Van Ons, WeDigital en ambassadeurs, waaronder Barry Paf, Eveline van den Boom, Frits Huffnagel en Lammert de Bruin.

Mede-initiatiefnemer Hans Prummel (De Naamafdeling) is specialist op gebied van merknamen. Richard Otto (Tens Media) heeft afgelopen jaren diverse mediaplatformen opgezet en boeken uitgegeven, waaronder omroepplatform Spreekbuis, Vroom & Dreesmann en Verdwenen Merken.