Onderzoek naar transgenderzorg: Republikeinen balen van positieve bevindingen

Op de foto staat een vrouwelijke arts, met op de achtergrond gestyleerde figuren waarvan de meest rechtse een vrouw voorstelt en de meest linkse een man, de twee figuren die daar tussenin staan verbeelden een overgang tussen de twee uitersten. Op de achtergrond is de transgender vlag te zien, met boven en onder een lichtblauwe baan, daartussen twee roze gekleurde banen en in het midden een witte baan.

Twee jaar geleden kreeg de gezondheidsdienst van de Amerikaanse staat Utah de opdracht om onderzoek te doen naar het nut van genderbevestigende zorg voor transgender jongeren. In een rapport dat onlangs werd gepubliceerd, concludeert de dienst dat een verbod op transgenderzorg “niet te rechtvaardigen is”. De Republikeinen in Utah balen behoorlijk van de positieve bevindingen van het onderzoek dat ze zelf hebben aangevraagd. En dus trekken ze nu, zonder daarvoor bewijs te leveren, de resultaten van het onderzoek in twijfel. Ook zijn ze “van plan het moratorium te handhaven”.

Tekst: Ronald Mol
Foto: Tessy Agbonome via Pexels (bewerkt)

In 2023 ondertekende Spencer Cox, de gouverneur van Utah, een wetsvoorstel waarmee het voorschrijven van genderbevestigende zorg aan jongeren voor onbepaalde tijd werd stilgelegd. Behandelingen als hormoontherapie en puberteitsremmers mochten sindsdien niet meer worden voorgeschreven aan transgender jongeren. Het wetsvoorstel gaf de volksgezondheidsdienst van Utah tegelijkertijd de opdracht om een rapport op te stellen met redenen voor het wel of niet opheffen van dat moratorium.

Toen de Republikeinen het verbod op genderbevestigende gezondheidszorg goedkeurden, beweerden ze dat dit nodig was om kwetsbare kinderen te beschermen tegen behandelingen die ‘op lange termijn schade konden veroorzaken’. Deze week heeft de gezondheidsdienst het langverwachte rapport van meer dan 1000 pagina’s aan de wetgevers van Utah overhandigd. In dat rapport komen de onderzoekers tot een heel andere conclusie. Een die niet aansluit op de hardnekkige vooroordelen en waandenkbeelden van de Republikeinen.

positieve conclusies

Zo schrijven de onderzoekers bijvoorbeeld dat “de algemene consensus die uit het beschikbare bewijs naar voren komt is dat de behandelingen effectief zijn voor de geestelijke gezondheid en de uitkomsten op het gebied van psychosociaal functioneren.” Ook helpt de zorg volgens hen wel degelijk bij “het realiseren van lichamelijke veranderingen die aansluiten bij het bevestigde gender van kinderen en jongeren met genderdysforie.” Positief nieuws dus voor transgender jongeren, maar niet de conclusie waar de Republikeinen op zaten te wachten.

Ook concludeert de onderzoekers dat er voldoende bewijs is “dat de behandelingen veilig zijn wat betreft veranderingen in botdichtheid, cardiovasculaire risicofactoren, metabole veranderingen en kanker”. Transgender jongeren die genderbevestigende zorg hadden gekregen, bevinden zich volgens de onderzoekers “binnen alle normale grenzen voor deze aandoeningen”. Ook transgender vrouwen bereiken volgens het onderzoek “over het algemeen een volwassen BMD-niveau [botmineraaldichtheid, red.] dat binnen het normale bereik voor gezonde cisgender vrouwen blijft.”

onzin ontkracht

Het rapport ontkracht daarnaast ook claims die vaak worden gebruikt door tegenstanders van geslachtsbevestigende zorg. Die beweren bijvoorbeeld dat er te weinig gegevens beschikbaar zijn over hormoontherapie bij jonge patiënten. De onderzoekers vonden voor hun rapport echter meer dan 230 studies over het onderwerp. Daarbij waren volgens hen in totaal 28.056 transgender jongeren betrokken.

“Het is onze mening als deskundigen,” schrijven ze dan ook in hun rapport, “dat beleid om de toegang tot, en het gebruik van genderbevestigende hormoontherapie voor de behandeling van genderdysforie bij jonge patiënten te voorkomen, niet gerechtvaardigd kan worden op basis van de kwantiteit of kwaliteit van medisch-wetenschappelijke bevindingen, of vanuit bezorgdheid over mogelijke spijt in de toekomst.”

De smoes van ’te weinig data’, of het argument van ’transitiespijt’ kan volgens de onderzoekers definitief de prullenbak in. Volgens de onderzoekers zijn er namelijk “voldoende hoogwaardige richtlijnen beschikbaar om gekwalificeerde zorgverleners te begeleiden bij de behandeling van jeugdige patiënten die aan de diagnostische criteria voldoen.”

conservatief en religieus

Utah staat bekend als een sociaal conservatieve en zeer religieuze staat. De anti-sodomiewet van Utah werd bijvoorbeeld al in 2003 ongeldig verklaard. Dit gebeurde dankzij een gerechtelijke uitspraak. Maar pas zestien jaar later, in 2019, werd deze wet volledig ingetrokken door de wetgevers van de staat. Het huwelijk is opengesteld voor paren van gelijk geslacht sinds 2014. Maar ook dat ging in Utah niet bepaald vrijwillig. Het verbod werd dat jaar door federale rechtbanken ongrondwettelijk verklaard.

Dat de meeste Republikeinen in Utah balen van de positieve resultaten uit het onderzoek, ligt dan ook voor de hand. Slechts enkelen lieten weten dat ze openstaan voor de bevindingen. Veel andere partijgenoten veegden het rapport echter snel van tafel. Daarmee gaan ze in tegen een overweldigende hoeveelheid bewijslast. Alle toonaangevende medische organisaties in de VS constateren namelijk dat genderbevestigende zorg veilig, effectief en medisch noodzakelijk is voor transgender jongeren.

koppige struisvogels met oogkleppen

In een gezamenlijke verklaring lieten de initiatiefnemer van het verbod op genderbevestigende zorg en de voorzitter van de interim-gezondheidscommissie weten dat ze desondanks “van plan zijn het moratorium te handhaven”. Terwijl ze de conclusies uit het rapport volledig negeren beweren de Republikeinse afgevaardigden Katy Hall en Bridger Bolinder dat jonge kinderen en tieners geen levensveranderende medische beslissingen moeten nemen “op basis van zwak bewijs”.

Dat ze met die uitspraak de wetenschappelijke bevindingen en de consensus onder medische professionals volledig negeren, maakt voor beide politici blijkbaar weinig uit. Ze blijven koppig vasthouden aan het argument dat in het rapport al is ontkracht. “Want,” zo beweren Hall en Bolinder in hun verklaring: “de wetenschap is er niet, de risico’s zijn reëel en het publiek staat achter ons.” Voor dit statement leveren ze echter geen enkel bewijs.

Maar koppigheid, het opzetten van oogkleppen of de toepassing van struisvogelpolitiek zullen de bevindingen van het onderzoek niet veranderen. De Republikeinen dankzij dankzij de publicatie van het onderzoek in Utah nu ook landelijk onder druk om hun beperkingen op de transgenderzorg te heroverwegen. En daarom balen de Republikeinen behoorlijk van de bevindingen van een onderzoek waar ze zelf om hebben gevraagd.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.