In de nacht van 12 op 13 maart is een 35-jarige queer asielzoeker uit Jordanië zwaar mishandeld in het azc in Winschoten. Een groep medebewoners, tussen de 18 en 21 jaar, viel hem aan vanwege zijn seksuele geaardheid. Tijdens de aanval werd hij gestoken met een mes, geslagen en geschopt terwijl hij op de grond lag. Ook gooiden de daders een steen op zijn hoofd.
Tekst: Ronald Mol o.b.v. persbericht LGBT Asylum Support
Foto: LGBT Asylum Support
De steen brak zijn bril en bezorgde hem een blauw oog. Volgens de aangifte waren er minstens vier daders, maar mogelijk meer. “Mijn bril was kapot. Ik kon niet zien hoeveel mensen me aanvielen,” zegt het slachtoffer. Deze aanval is geen incident. Al maanden wordt hij in het azc structureel gediscrimineerd en geïntimideerd. In mei 2024 werd hij ook al mishandeld vanwege zijn geaardheid. Ondanks meerdere meldingen, waaronder aangifte bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), biedt Nederland hem tot nu toe onvoldoende bescherming.
Structureel genegeerd
“Dit is de grootste angst van elke LHBTIQ+ asielzoeker: genegeerd worden tot je zwaar mishandeld wordt,” zegt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. Hij is dan ook woest: “Het is een meer dan laffe daad die niet alleen bij het slachtoffer fysieke verwondingen veroorzaakt, maar ook diepe emotionele en psychologische schade. Het COA wist van de bedreigingen, maar deed niets. Dat is onacceptabel.”
De asielzoeker vroeg herhaaldelijk om overplaatsing naar een veilige locatie. Toch weigerde het COA in te grijpen. Medewerkers van COA stelden volgens LGBT Asylum Support zelfs voor dat het slachtoffer terug zou keren naar Ter Apel. Volgens Kortekaas is dat juist een plek waar hij opnieuw gevaar loopt.
slappe aanpak
Volgens Kortekaas zijn slechts drie verdachten aangehouden, terwijl de groep groter was. “Dit is lafhartig geweld dat niet alleen fysieke, maar ook diepe psychische schade veroorzaakt.” Stichting LGBT Asylum Support pleit al sinds 2016 voor aparte opvangplekken of op zijn minst LHBTIQ+ units in azc’s. “In 2023 deden we 640 meldingen van onveilige situaties, in 2024 al 832.
“Het probleem groeit,” zegt Kortekaas. De huidige minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, heeft sinds haar aantreden al meer dan tien brandbrieven van de stichting gekregen. Maar net als op andere vlakken van haar beleidsterrein lijkt ze ook hier geen deuk in een pak boter te kunnen slaan. Zicht op verbetering op korte termijn is er in ieder geval niet. Het slachtoffer verblijft ondertussen op een gastadres. Het COA moet nog zorgen voor een veilige opvang. “In Nederland moeten LHBTIQ+ asielzoekers veilig en zichzelf kunnen zijn. Dat is een mensenrecht,” besluit Kortekaas.