Rapport: Bulgarije, Frankrijk en Griekenland doen onvoldoende aan discriminatiebestrijding

De Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa heeft een evaluatie van de uitvoering van eerdere aanbevelingen gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Bulgarije, Frankrijk en Griekenland onvoldoende vooruitgang laten zien op het gebied van discriminatiebestrijding. Met name Griekenland en Bulgarije laten het afweten op het gebied van LHBTIQ+ rechten. Zo nam Bulgarije vorig jaar nog nieuwe wetgeving aan die de rechten van LHBTIQ+ personen verder beperkt in plaats van beschermt.

Tekst: Ronald Mol

Ook Frankrijk krijgt een onvoldoende van de commissie, zij het om andere redenen. De commissie richtte zich namelijk niet alleen op de positie van LHBTIQ+ personen. De commissie deed ook aanbevelingen ten behoeve van woonwagenbewoners en rondtrekkende bevolkingsgroepen als Roma en Sinti. Frankrijk bleef met name op dit gebied in gebreke. Ook is er in dat land nog altijd geen mogelijkheid om in bezwaar te gaan als er sprake is van onterecht uitgevoerde identiteitscontroles.

Bulgarije: Verontrustende ontwikkelingen

Eén van de belangrijkste aanbevelingen van ECRI aan Bulgarije in 2022 was de oprichting van een werkgroep die discriminatie van LHBTIQ+ personen moest onderzoeken. Aan de hand daarvan zou het land een nationale strategie moeten ontwikkelen. Ondanks recente wetswijzigingen die geweld vanwege seksuele geaardheid als strafverzwarende omstandigheid bij geweldsdelicten erkennen, is er geen enkel bewijs dat de werkgroep daadwerkelijk is opgericht. Hierdoor beschouwt de ECRI de aanbeveling als niet uitgevoerd.

Daarnaast maakt ECRI zich ernstige zorgen over een herziening van de onderwijswet in augustus 2024. Met die wet zijn alle school- en voorschoolse activiteiten die verband houden met “propaganda en/of promotie van een niet-traditionele seksuele geaardheid of een andere genderidentiteit dan de biologische identiteit” verboden. Deze wetgeving wordt gezien als een directe beperking van LHBTIQ+ rechten. Het instellen van de wetgeving vergroot volgens de commissie de noodzaak van een nationale strategie tegen discriminatie.

Griekenland: vooruitgang, maar nog veel te doen

Griekenland heeft volgens de commissie wel vooruitgang geboekt op het gebied van intersekse rechten. In 2023 werd een wet aangenomen die niet-therapeutische operaties bij intersekse minderjarigen onder de 15 jaar verbiedt. Voor oudere minderjarigen kan een operatie alleen plaatsvinden met hun geïnformeerde toestemming en goedkeuring van een rechtbank. Echter, de interdisciplinaire commissie die volgens de wet toezicht op deze procedures moet houden, is nog steeds niet opgericht. Daarnaast melden maatschappelijke organisaties dat de operaties nog altijd plaatsvinden. Hierdoor beschouwt ECRI de aanbeveling slechts als gedeeltelijk uitgevoerd.

Daarnaast adviseerde ECRI de Griekse autoriteiten om de rol van de Ombudsman te versterken. Deze instantie zou gevraagd en ongevraagd juridisch advies moeten kunnen geven aan de rechtbank. Hoewel de Griekse regering voorbereidingen treft om de positie van de Ombudsman te versterken, is de wetgeving die dit mogelijk maakt nog niet aangenomen. Daarom concludeert ECRI dat ook deze aanbeveling nog niet is uitgevoerd.

LHBTIQ+ rechten blijven onder druk staan

De ECRI benadrukt in haar rapport dat de conclusies alleen betrekking hebben op de aanbevelingen die eerder zijn gedaan. De evaluatie geeft dus geen volledig beeld van de bredere mensenrechtensituatie in deze landen. De evaluatie maakt echter wel pijnlijk duidelijk dat er in Bulgarije, Frankrijk en Griekenland onvoldoende vooruitgang is geboekt op het gebied van mensenrechten en discriminatiebestrijding. Vooral in Bulgarije zijn de ontwikkelingen zorgwekkend. De strijd tegen discriminatie en intolerantie is dus nog lang niet gestreden. Ook niet binnen Europa, waar LHBTIQ+ rechten nog altijd onder druk blijven staan.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.