Eerste transgender persoon beëdigd als lid van Huis van Afgevaardigden

Eerste transgender lid van het Huis van Afgevaardigden, Sarah McBride

Sarah McBride is afgelopen week beëdigd als het eerste transgender lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, namens de Democratische partij. Afgelopen vrijdag legde ze de ambtseed af. Een moment dat ze zelf omschreef als “surrealistisch” en “ontzagwekkend.”

Tekst: Ronald Mol
Foto: Donna Burton

In een interview met The Advocate voorafgaand aan haar beëdiging reflecteerde McBride op haar benoeming en de weg die haar naar het Amerikaanse Congres bracht. “Het is een lange reis geweest. Ik ben dankbaar voor al diegenen op wiens schouders ik sta. Zij hebben de paden gebaand die dit moment mogelijk maakten.”

McBride is geen onbekende in de politiek. Ze diende eerder al als senator van Delaware. Gedurende haar politieke carrière heeft ze zich steevast ingezet voor LHBTIQ+ belangenbehartiging en wetgeving. Zo speelde ze bijvoorbeeld een rol in het aannemen van wetten die betaald familiaal en medisch verlof introduceerde.

Haar reis naar Washington had symbolische waarde: McBride nam namelijk de trein naar haar nieuwe werk, samen met haar familie. Eerder deed president Joe Biden dat ook al, na zijn vele herverkiezingen als senator. “Het was een eerbetoon aan deze leiders en hun inzet voor de staat,” aldus McBride. Net als de scheidend president kreeg ook McBride gedurende haar loopbaan te maken met persoonlijk verlies. Tijdens haar beëdiging waren haar gedachten daarom voornamelijk bij haar familie en in het bijzonder bij haar overleden echtgenoot Andy.

anti-transgender

McBride erkende dat er grote uitdagingen voor haar liggen in een sterk gepolariseerd Congres. Ook sprak ze haar zorgen uit over anti-LHBTIQ+ wetgeving die Republikeinen hebben aangekondigd. Zo zijn de Republikeinen bezig met pogingen om de bescherming onder Titel IX te beperken, een burgerrechtenwet die seksediscriminatie verbiedt op openbare scholen, hogescholen en universiteiten die federale financiering ontvangen.

“Het verbaast me niet dat een anti-transgender wetsvoorstel een van de eerste is die ze indienen,” aldus McBride. Volgens haar zijn dergelijke maatregelen bedoeld om af te leiden van belangrijke economische kwesties. “Dit beleid raakt iedereen die gelooft dat de overheid moet werken aan het verbeteren van het leven van werknemers, gepensioneerden en gezinnen.”

Eerder berichtte Gaykrant al over de anti-transgender campagne die de Republikeinse partij voerde. Op dat moment hadden diverse kandidaten van die partij al ruim 65 miljoen dollar uitgegeven aan campagneboodschappen. Volgens onderzoek van Ad-Impact was het eindbedrag nog vele malen hoger: in totaal gaven Republikeinse kandidaten bijna 215 miljoen dollar uit aan campagneboodschappen met een anti-trangender boodschap.

strijdvaardig

Door haar ervaring als beleidsmaker en pleitbezorger heeft McBride kennis en ervaring opgebouwd in wetgevende processen. Haar beëdiging markeert een stap in LHBTIQ+ vertegenwoordiging in het Amerikaanse congres. Als eerste transgender lid van het Huis van Afgevaardigden blijft McBride naar eigen zeggen niet alleen gefocust op de behoeften van haar kiezers, maar ook op het overbruggen van politieke verschillen. “Vanaf dag één ben ik klaar om aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat de overheid tastbare resultaten levert,” verklaarde ze strijdvaardig.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.