Vaticaan blokkeert onderhandelingen over vrouwenrechten uit angst voor steun aan lesbische en transgender vrouwen.

Het Vaticaan heeft onderhandelingen over vrouwenrechten geblokkeerd op de VN-klimaattop COP29. Dit gebeurde na een verhitte discussie over lesbische- en transgender vrouwen. De steun voor vrouwenrechten kon namelijk worden uitgebreid, zodat rechten voor transgender- en lesbische vrouwen ook onder de regeling zouden vallen. 

Tekst: Ronald Mol

Volgens BBC News sloot het Vaticaan zich aan bij het standpunt van landen als Saoedi-Arabië, Rusland, Iran en Egypte. Dit gebeurde om een akkoord te blokkeren waarmee meer steun zou komen voor vrouwen die worden getroffen door klimaatverandering.

vrouwen zwaarder geraakt

Het 10 jaar oude VN-actieplan Lima Work Programme on Gender, zorgt ervoor dat bij werkzaamheden op het gebied van klimaatverandering ook rekening wordt gehouden met de ondersteuning van vrouwen. Bijvoorbeeld in de vorm van financiële steun of hulp bij de verbetering van hun inkomenspositie. In landen die het zwaarst door klimaatverandering worden getroffen, zijn maar weinig vrouwen financieel onafhankelijk. 

Verschillende landen wilden daarom een regel in het actieplan opnemen, waarmee zou worden uitgesproken dat vrouwen de gevolgen van klimaatverandering anders ervaren. In de tekst moest komen te staan dat “geslacht, sekse, leeftijd en ras” een rol kunnen spelen om voor steun bij klimaatverandering in aanmerking te komen. Tijdens de top in Azerbeidzjan, afgelopen november, zou dit actieplan worden bijgewerkt. De VN schat dat 80% van de mensen die ontheemd zijn geraakt door klimaatverandering, vrouwen en meisjes zijn.

Bezwaar

De vier landen en het Vaticaan – ’s werelds kleinste onafhankelijke staat – hebben echter bezwaar gemaakt tegen deze zin. Dit deden ze omdat ze vrezen dat transgender vrouwen hiermee ook onder de reikwijdte van het actieplan zouden kunnen vallen. Naast deze blokkade willen de landen ook dat verwijzingen naar lesbische vrouwen uit het actieplan worden verwijderd. De weigerachtige opstelling van de halsstarrige vijf heeft de overeenkomst volledig geblokkeerd.

Vaticaanstad staat nog altijd niet bijzonder positief tegenover homoseksualiteit en transgender personen. Ook de opstelling van paus Franciscus is op zijn best twijfelachtig te noemen. Zo liet de kerkvorst een aantal maanden geleden nog weten dat er ‘te veel nichterigheid‘ in de kerk zou zijn. In Iran en Saoedi-Arabië staat de doodstraf op homoseksuele handelingen. Daarnaast is in alle landen behalve Iran het veranderen van geslacht niet toegestaan.

Reacties

De Colombiaanse minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Susana Muhamad, trad tijdens COP29 ook op als hoofdonderhandelaar. Aan de BBC liet ze weten hoe zij dacht over de opstelling van de LHBTIQ+ fobe vijf: “Het is onacceptabel. De Latijns-Amerikaanse landen werken heel hard. We zullen dan ook niet toestaan dat het genderprogramma wordt stopgezet en dat de mensenrechten worden geschrapt.”

Ook Sostina Takure, woordvoerder van de christelijke liefdadigheidsorganisatie ACT Alliance, was allerminst te spreken over de opstelling van het Vaticaan. Tegenover BBC News liet ze weten dat ze geschokt was toen ze hoorde dat het Vaticaan “tegen de taal van de mensenrechten was”. Ze voegde eraan toe: “Mijn hart is in miljoenen stukjes gebroken.”

Aanvaardbaar

Een woordvoerder van het Vaticaan verklaarde desgevraagd: “De Heilige Stoel hoopt dat er consensus zal worden bereikt, met respect voor de gevoeligheden van elke deelnemende staat en in een taal die voor iedereen aanvaardbaar is.” Vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië, Rusland, Iran en Egypte reageerden volgens BBC News niet op verzoeken om commentaar.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.