Duizenden scholen doen mee aan Paarse Vrijdag 2024

Op 13 december deden duizenden scholen in heel Nederland weer mee aan Paarse Vrijdag 2024. Dit jaar was alweer de vijftiende editie van een dag waarop scholieren, docenten en leerkrachten zich, met steun van COC, hebben ingezet voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn zonder gepest te worden. 

Tekst en Foto: COC Nederland

Het motto van Paarse Vrijdag 2024 was Samen voor de héle klas, samen voor de héle school. Het gaat erom dat de school er voor iedereen is. Dat de héle klas en de héle school zichzelf kan zijn zonder gepest te worden. Wie je ook bent, op wie je ook verliefd wordt en wat ook je huidskleur of geloof is. Scholieren, docenten en leerkrachten zetten zich daar samen voor in.

Dit jaar deden bijna drieduizend scholen mee aan Paarse Vrijdag: zo’n 1900 basisscholen en 1000 middelbare scholen en mbo’s. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Ook veel hbo’s en universiteiten deden mee. De gratis Paarse Vrijdagpakketten die het COC beschikbaar stelde voor middelbare scholen en mbo’s waren in november in mum van tijd uitverkocht.

Stormachtige groei

Paarse Vrijdag maakte de afgelopen vijftien jaar een stormachtige groei door. De eerste editie vond in 2010 plaats op een middelbare school in Leeuwarden. Dat gebeurde op initiatief van scholier Nazmul samen met COC. COC ontwikkelde Paarse Vrijdag samen met scholieren, docenten en leerkrachten tot een dag waaraan duizenden scholen in heel Nederland meedoen.

Aan Paarse Vrijdag doen jaarlijks zo’n half miljoen scholieren mee op middelbare scholen en mbo’s. De activiteiten lopen uiteen van paarse nagels lakken en het uitdelen van paarse suikerspinnen, tot docenten die les geven over het belang van jezelf kunnen zijn zonder gepest te worden. De Paarse vrijdagpakketten van COC bevatten tips en lesmateriaal voor docenten en scholieren.

Op veel middelbare scholen spelen GSA’s, clubjes die zich met steun van COC inzetten voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn, een rol bij het organiseren van de dag. Er zijn GSA’s op een groot deel van de middelbare scholen in Nederland.

basisscholen

Het is dit jaar de vijfde keer dat ook basisscholen aan Paarse Vrijdag meededen. Dat gebeurt sinds 2020 op verzoek van basisschoolleerkrachten, met steun van COC. Aan de eerste editie deden vijfhonderd basisscholen mee, nu zijn dat er zo’n 1900. Ook op basisscholen gaat het erom dat iedereen welkom is en gerespecteerd wordt. Of je nu twee moeders hebt, een vader en een moeder, van ballet houdt of van voetbal, op wie je ook verliefd wordt en wat ook je huidskleur of geloof is.

Leerkrachten op de basisschool kunnen aan de hand van educatieve lesbrieven aandacht besteden aan het belang van jezelf zijn. Vanzelfsprekend op een manier die past bij de leeftijd van leerlingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met prentenboeken en een kleurplaat. COC ontwikkelde lesmateriaal samen met onderwijsprofessionals. Het materiaal is in te zien op de Paarse Vrijdag-website. Ook is er informatiemateriaal voor ouders en verzorgers die vragen hebben over de dag.

hard nodig

Aandacht voor jezelf kunnen zijn zonder gepest te worden, is namelijk nog altijd hard nodig. LHBTIQ+ scholieren worden bijvoorbeeld tot vier keer vaker gepest dan andere scholieren. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord. Zelfmoordcijfers onder lhbti+ jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.