2025 brengt forse veranderingen in de zorg met zich mee, vooral rondom vrije zorgkeuze en diverse vergoedingen. En laten we eerlijk zijn: als queer persoon heb je vaak net wat andere zorgbehoeften. Of het nu gaat om hormoontherapie, psychologische ondersteuning of het vinden van een medisch specialist die je begrijpt en precies weet wat jij nodig hebt – goede zorg is essentieel. Daarom zetten we de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.
Zorgverzekering vergelijken
“Als LHBTIQ+ persoon heb je vaak specifieke zorgbehoeftes die verder gaan dan een doorsnee basispakket”, legt Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen, uit. “Of je nu in aanmerking komt voor PrEP-zorg, op zoek bent naar een gendersensitieve psycholoog of samen met je partner fertiliteitsbehandelingen overweegt. Breng eerst in kaart welke zorg jij nodig denkt te hebben in 2025. Vervolgens kun je je zorgverzekering vergelijken om te zien welke verzekeraar deze specialistische zorg het beste dekt. Zo voorkom je dat je straks voor verrassingen komt te staan, zoals een hoge eigen bijdrage of een niet-gedekte behandeling.”
Zorgverzekering 2025: alle financiële veranderingen
De maandpremie voor je zorgverzekering gaat in 2025 met gemiddeld twaalf euro omhoog. De stijging is niet verrassend, want onze zorgkosten stijgen ook. Dit komt onder meer door de vergrijzing, meer chronisch zieken en inflatie.
Daarnaast stijgt de zorgtoeslag gestaag mee, waardoor een zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen betaalbaar blijft. “Controleer daarom goed of je recht hebt op zorgtoeslag”, adviseert Knopperts. “Vooral als je inkomenssituatie is veranderd, bijvoorbeeld omdat je bent gaan samenwonen of meer bent gaan werken.”
Het eigen risico blijft 385 euro per jaar – hieronder vallen bijvoorbeeld je soa-testen als je deze via de huisarts laat doen. Ook de maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft gelijk op 250 euro.
Geen restitutiepolis meer: hoe zit het met vrije zorgkeuze?
Eén van de grootste veranderingen voor de zorgverzekering 2025 is het verdwijnen van de restitutiepolis. Knopperts: “Juist met zo’n polis kon je naar elke zorgverlener die je wilde, ook als die geen contract had met je verzekeraar. De behandeling kreeg je altijd volledig vergoed. Heb je nu een zorgpakket met een restitutiepolis, dan wordt dat vanaf volgend jaar een combinatiepolis.
Dit betekent in de praktijk dat je voor sommige zorg nog steeds zelf kunt kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Wel moet je vaak bijbetalen als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.” Heb jij bijvoorbeeld een seksuoloog met LHBTIQ+ expertise gevonden die goed bij je past of een fertiliteitsarts die ervaring heeft met regenbooggezinnen? Dan is het extra belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken of deze zorgverleners wel een contract hebben met jouw zorgverzekeraar.
Makkelijker toegang tot psychische hulp
Tot slot is er ook goed nieuws: in 2025 start er een proef waarin een verkennend GGZ-gesprek wordt opgenomen in het basispakket. Een belangrijke stap vooruit, want veel queer personen lopen rond met vragen over hun identiteit, ervaren minderheidsstress of worstelen met hun coming-out. Vaak gaan deze thema’s gepaard met andere problematiek, zoals eenzaamheid of schulden.
In zo’n verkennend gesprek bekijk je samen met een GGZ-professional welke ondersteuning het beste bij jou past, zoals een psycholoog gespecialiseerd in LHBTIQ+ vraagstukken. Het doel is dus om mensen sneller passende hulp te bieden, zonder de drempel van lange wachtlijsten. Het verkennend gesprek wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, dus let op: dit gaat ook van je eigen risico af.
PrEP-zorg in 2025: dit moet je weten
Sinds augustus 2024 is PrEP-zorg bij de GGD gratis beschikbaar voor iedereen met een verhoogd risico op hiv. In 2025 verandert hier niets aan. De medische begeleiding en controles bij de GGD blijven dus kosteloos. De PrEP-pillen moet je wel gewoon blijven betalen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer dertig euro voor dertig pillen. Kies je voor PrEP-zorg via je huisarts? Dan worden de consultkosten vergoed, maar vallen de hiv- en soa-testen wel onder je eigen risico. Ga je naar een privékliniek voor PrEP-zorg? In dat geval betaal je zowel de afspraak als de pillen zelf.