Diana Elsinga winnaar van de Heerenveense Regenboogprijs 2024

Dit jaar is de gemeente Heerenveen exact vijf jaar Regenbooggemeente. Als beleidsregisseur Sociaal Domein bij de gemeente Heerenveen was Diana Elsinga van begin af aan betrokken bij het ontwikkelen, stimuleren en uitdragen van het regenbooggedachtegoed binnen de gemeente. Na vijf jaar geeft ze het stokje door aan haar collega’s. Reden voor Regenboogbelang Heerenveen om haar te verrassen als winnaar van de Heerenveense Regenboogprijs 2024.

 Tekst: persbericht Regenboogbelang Heerenveen

Al vijf jaar is Diana Elsinga een stille kracht achter de schermen van Regenboogbelang Heerenveen. Dat begint als de Heerenveense gemeenteraad in 2018 een motie indient om Regenbooggemeente te worden. Als beleidsregisseur Sociaal Domein mag Diana zich vervolgens buigen over de uitvoer. “Ik weet nog dat ik dacht: waarom is dit nodig?”, vertelt ze terugblikkend op het allereerste begin. “Voor mijn gevoel waren we in Heerenveen heel tolerant en mocht iedereen gewoon zichzelf zijn. Ook van collega’s en vrienden die gay zijn, hoorde ik nooit negatieve verhalen. Pas toen ik me erin ging verdiepen, ontdekte ik dat er nog een heel andere kant van de medaille is.”

Werk aan de winkel

Om te onderzoeken wat de wensen en behoefte van de Regenbooggemeenschap in Heerenveen zijn, organiseert Diana in 2018 samen met haar collega’s meerdere bijeenkomsten. “Daar hoorde ik heel andere verhalen”, beaamt ze. “Van vrouwen die hand in hand over straat lopen en bespuugd worden. Van jonge meiden van 14 die uit de kast komen en uitgescholden en gepest worden. Laat staan alle vreselijke verwensingen die jongens en mannen naar hun hoofd geslingerd krijgen. Dat was echt een wake up call. Vanaf dat moment wist ik: hier is nog genoeg werk aan de winkel.”

Regenboogbelang Heerenveen

Tijdens diverse vervolgsessies ontstaat er langzaamaan een groep enthousiaste mensen die zich besluiten te verenigen in Regenboogbelang Heerenveen. “Zij zijn van begin af aan mijn klankbordgroep geweest”, glundert Diana. “Samen zijn we aan de slag gegaan met het Regenboogbeleid van de gemeente. In 2019 hebben we onszelf officieel uitgeroepen als Regenbooggemeente.” Het voordeel is dat er vanaf dat moment budget is om het beleid uit te voeren. Van educatie op scholen en wijkcentra tot zichtbaarheid op straat en in de bibliotheek: het zijn slechts een paar voorbeelden van alle activiteiten die Regenboogbelang de afgelopen vijf jaar heeft georganiseerd.

Ondersteuning op maat

Trots kijkt Diana terug op de beweging die ze samen met talloze vrijwilligers in gang heeft gezet. Vijf jaar na de start staat Heerenveen op de kaart als actieve Regenbooggemeente. Een mooi moment om het stokje door te geven. “Ook voor mijn collega’s is er nog genoeg te doen”, benadrukt ze. “Neem als voorbeeld ons Regenboogplatform. In 2019 hebben veertig organisaties onze regenboogverklaring ondertekend, waarmee ze aangeven open te staan voor alle kleurrijke diversiteit binnen hun vereniging, organisatie of stichting. De uitdaging is om deze groep actief te houden door ze op maat te ondersteunen. Daar is nog werk aan de winkel.”

Zichtbaarheid in het centrum

Ook de gemeente zelf heeft ambitieuze plannen om te werken aan meer zichtbaarheid voor haar regenbooggedachtegoed in de openbare ruimte. “We zijn bezig met plannen voor de herontwikkeling van het centrumgebied”, verklapt Diana. “Hier liggen mooie kansen. Maar hoe dit er exact uit komt te zien, kan ik nu nog niet vertellen.” Daarnaast blijft er ook de komende jaren budget om de activiteiten van Regenboogbelang Heerenveen voort te zetten.

Het stokje doorgeven

Regelmatig krijgt Diana vragen van gemeenten die overwegen Regenbooggemeente te worden, waarbij ze graag haar tips en ervaringen deelt. “Mijn advies is altijd: luister naar wat er speelt binnen de regenboog community en speel daarop in. Ik heb het geluk gehad dat ik altijd een beroep kon doen op de vrijwilligers van Regenboogbelang Heerenveen. Zij zitten dicht op het vuur, weten wat er leeft en waar knelpunten zijn. Kortom: daar zit de energie. Aan mij de eer om daar als betrokken ambtenaar mijn steentje aan bij te dragen. Een taak die ik met liefde het uitgevoerd. Rest mij al die vrijwilligers te bedanken die me hierbij hebben geholpen. De Regenbooggemeenschap heeft een bijzonder plekje in mijn hart gekregen. Het ga jullie goed,” aldus de winnaar van de Heerenveense Regenboogprijs 2024.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.