Maleisische overheid niet bij de tijd: 172 regenboogkleurige horloges moeten terug naar fabrikant

In 2023 nam de Maleisische overheid 172 regenboogkleurige horloges van de Zwitserse fabrikant Swatch in beslag. De horlogemaker liet het er echter niet bij zitten en daagde de regering van het streng-Islamitische land voor de rechter. En kreeg gelijk.

Tekst: Ronald Mol

De Maleisische overheid had de uurwerken in 2023 in beslag genomen omdat ze “LHBT-elementen” zouden bevatten. Homoseksualiteit is illegaal in het zuidoost Aziatische land, waar straffen voor homoseksuele handelingen kunnen oplopen tot 20 jaar gevangenisstraf met stokslagen en boetes voor anale seks.

sharia

Moslimburgers kunnen daarnaast ook nog eens voor een islamitische rechtbank worden gebracht en volgens de Sharia worden aangeklaagd en berecht. Buitenlanders kunnen worden uitgezet. Conversie “therapieën”, discriminatie en geweld zijn dagelijkse praktijk voor LHBTIQ+ personen in het land. Wanneer LHBTIQ+ personen te maken krijgen met agressie of zelfs vanwege hun geaardheid worden vermoord, dan wordt dit vaak oogluikend toegestaan door de staat. Maleisië is daarmee een van de meest LHBTIQ+ fobe landen ter wereld.

rechtszaak

Swatch vocht de inbeslagname in juni 2023 echter aan. Volgens het bedrijf vormden de producten geen bedreiging voor de openbare orde of de goede zeden. Het bedrijf omschreef het ontwerp met de Pride-vlag als een “symbool van menselijkheid, dat spreekt voor alle geslachten en rassen”. Swatch voerde daarnaast ook aan dat de inbeslagnames schade toebrachten aan de reputatie van het bedrijf.

De Maleisische autoriteiten beweerden echter dat de horloges, waarop naar verluidt ook de afkorting “LGBTQ” op staat, “de nationale belangen zouden kunnen schaden door het promoten, ondersteunen en normaliseren van de LGBTQ+ beweging.” Volgens de Maleisische overheid wordt dit niet algemeen geaccepteerd in het land.

De rechtbank oordeelde echter dat de inbeslagname van de regenboogkleurige horloges onwettig was, omdat er geen bevelschrift was uitgevaardigd. Ook werd de wet die de verkoop van artikelen met “LHBT-elementen” verbiedt pas ingevoerd nadat de horloges waren ingenomen. De invallen in de winkels van Swatch vonden plaats in mei 2023. Maar de verkoop van de horloges werd pas in augustus officieel verboden.

principekwestie?

De rechtbank stelde dan ook vast dat Swatch ten tijde van de inbeslagname geen strafbare feiten had gepleegd. De horloges hebben volgens de fabrikant een waarde van ongeveer $14.000,- (€13.342,-). Ter vergelijking: in 2023 maakte het bedrijf een nettowinst van 890 miljoen Zwitserse Frank (957 miljoen Euro). Het ziet er dan ook naar uit dat het bij deze zaak eerder ging om een principiële kwestie, dan om de financiële schade. Swatch heeft tot nu toe echter geen commentaar op de zaak gegeven. Maar hoewel de Maleisische overheid de regenboogkleurige horloges nu dus weer terug moet geven aan de fabrikant, de verkoop ervan blijft -in Maleisië althans- verboden.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.