CNN onderzoek: LHBTIQ+ Afghanen worden misbruikt onder Taliban-regime

Een onderzoek van CNN heeft afschuwelijke verhalen aan het licht gebracht over LHBTIQ+ Afghanen die seksueel en fysiek misbruikt worden onder het Taliban-regime. Het misbruik vindt plaats in detentiecentra die onder het bewind staan van de extremistische Taliban. Sinds het extremistische Taliban-regime in augustus 2021, na de chaotische terugtrekking van westerse troepen, de controle over Afghanistan weer in handen kreeg is het leven van seksuele minderheden en vrouwen een ware hel geworden.

Tekst: Ronald Mol

In de rapportage belicht CNN de ervaringen van vijf personen. Allen kregen ze te maken kregen met detentie op grond van hun geaardheid of het feit dat ze transgender zijn. En allemaal leden ze onder de daarop volgende mishandelingen en zogenaamde ‘corrigerende’ verkrachtingen.

Bidden om de dood

Eén van de overlevenden waar de omroep mee sprak, is de 19-jarige Sohrab (een pseudoniem). Hij werd gearresteerd op beschuldiging van sodomie. Dit gebeurde nadat familieleden zijn relatie tussen hem en zijn vriend hadden ontdekt. En zo belandde hij in de beruchte Pul-e-Charkhi gevangenis, de grootste gevangenis van het land.

Tijdens zijn detentie werd Sohrab meerdere keren verkracht, steeds weer door dezelfde Taliban-aanhanger. “Mijn hele lichaam bad voor mijn dood,” vertelt hij aan CNN. “Elke keer dreigde hij dat als ik het aan iemand durfde te vertellen, hij me eigenhandig zou vermoorden.” Maar ook nu hij weer uit de gevangenis is, is Sohrab zijn leven nog altijd niet zeker. Bij zijn vrijlating werd hij namelijk gewaarschuwd: een tweede arrestatie zou zijn doodvonnis betekenen.

Ook Samiar, een 22-jarige transgender man, vertelt aan CNN dat hij werd geslagen en misbruikt tijdens zijn tijd in de gevangenis. Hij kwam daar terecht omdat hij mannenkleding droeg. Hoewel hij nu in een veiliger land is, staat zijn leven onder het regime van de Taliban voor altijd in zijn geheugen gegrift. Een periode die hij het liefst zou vergeten: “Herinneringen aan angst, hulpeloosheid en het verlies van hoop.”

Tevergeefs vluchten

De Taliban maakt voor de opsporing van LHBTIQ+ personen gebruik van digitale middelen en sociale media. Dat stelt hen in staat om leden van de LHBTIQ+ gemeenschap te identificeren en vervolgens gevangen te zetten. Arrestaties worden verricht op basis van inhoud die op telefoons of sociale media wordt aangetroffen.

Abdul, een 22-jarige homoseksuele man, deelt zijn ervaring waarbij hij tijdens een taxirit werd aangehouden door de Taliban: “Op een avond zat ik in een taxi op weg naar huis en de Taliban hielden mij en de chauffeur aan voor een huiszoeking”, vertelt Abdul aan CNN. “Ze zagen mijn Instagram, Facebook, Twitter, alles. Alle foto’s en inhoud waren LHBTIQ+ gerelateerd.”

Nadat de Taliban weer aan de macht kwam vluchtte Abdul naar Iran en later naar Turkije. Maar ook daar was hij zijn leven niet zeker. Want begin 2024 werd hij door de Turkse autoriteiten teruggestuurd naar Afghanistan. Terug naar een land waar hij zijn leven niet zeker is.

dodelijke onderdrukking

Afghanistan blijft een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld voor LHBTIQ+ personen. Homoseksualiteit wordt onder het bewind van de Taliban met de dood bestraft. Het regime censureert ook alle media en handhaaft strenge wetten die ‘geslachtsafwijkend gedrag’ verbieden. Daar valt onder andere het dragen van kleding waarvan is bepaald dat die uitsluitend gedragen mag worden door het andere geslacht.

Een lid van de Taliban slaat een vrouw in Kabul. Foto: RAWA, september 2001.

Sinds de machtsovername door de Taliban zijn ook de vrouwenrechten sterk achteruitgegaan. Vrouwen hebben geen toegang tot onderwijs na de zesde klas. Ook zijn de meeste werkplekken en openbare ruimten zoals parken voor hen verboden terrein. Maar niet alleen de bewegingsvrijheid van vrouwen is aan banden gelegd. Alle uitingen zoals lezen, zingen of spreken in het openbaar zijn voor vrouwen verboden. Nederland heeft, samen met Australië, Canada en Duitsland, in september de eerste stappen gezet om de Afghaanse regering voor het Internationale Hof van Justitie te kunnen dagen vanwege het schenden van vrouwenrechten.

hulpverleners

Roshaniya is een mensenrechtenorganisatie die LHBTIQ+ Afghanen helpt bij het vinden van huisvesting nadat ze uit Afghanistan zijn gevlucht. De naam van de organisatie is afgeleid van een progressieve beweging die in de zestiende eeuw de autoriteit van religieuze leiders in Afghanistan en Pakistan aan de kaak stelde. De organisatie documenteerde sinds 2021 maar liefst 825 gevallen van geweld tegen LHBTIQ+ personen in detentie.

Belangenbehartigers als Roshaniya zijn er echter van overtuigd dat het werkelijke aantal mishandelingen en verkrachtingen in Taliban-gevangenissen vele malen hoger ligt dan wat men tot nu toe kan bewijzen. Het traditionele Sharia-rechtssysteem, dat nog altijd in veel van de afgelegen delen van Afghanistan wordt gehanteerd, eist volgens hen nog dagelijks slachtoffers onder de Afghaanse regenbooggemeenschap.

Om die reden zamelen ze geld in voor het in veiligheid brengen van LHBTIQ+ Afghanen. Volgens Roshaniya zitten meer dan 500.000 LHBTIQ+ personen in Afghanistan noodgedwongen in de kast. “Er is te veel geweld en dood,” aldus een vertegenwoordiger. “Ze hebben het recht om te leven, en hopen op de dag dat niemands rechten meer verloren zullen gaan.”

Afghaanse uitleg

Dat LHBTIQ+ personen in Afghanistan hun leven niet zeker zijn wordt ondersteund door de uitleg die een Talibanrechter in 2021 gaf aan een journalist van de Duitse krant Bild: “Voor homoseksuelen kunnen er maar twee straffen zijn: of steniging, of hij moet achter een muur gaan staan die op hem neer zal vallen. De muur moet 2,5 tot 3 meter hoog zijn.”

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Taliban wijst in een reactie op de CNN rapportage over LHBTIQ+ Afghanen alle beschuldigingen van het schenden van mensenrechten echter van de hand. Want, zo verklaarde hij: “Daden zoals sodomie, bestialiteit en andere perversiteiten die in strijd zijn met de islamitische wet zijn illegaal. De daders worden binnen het wettelijke kader aangepakt.”

Volgens een woordvoerder van de Taliban zijn alle beschuldigingen van CNN over marteling, verkrachting, of dat LHBTIQ+ Afghanen worden misbruikt onder hun regime niets meer dan “verzinsels”. Toevalligerwijs is ook het uiten van dergelijke beschuldigingen in strijd met de Afghaanse wetgeving, aldus de woordvoerder.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.