Transgender Day of Remembrance: Dag van Herdenking en Hoop

Op 20 november wordt wereldwijd de Transgender Day of Remembrance (TDoR) gehouden. Het is een dag van herdenking en hoop. Want het is niet alleen een dag om stil te staan bij de slachtoffers van geweld tegen transgender personen. Het is ook een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de aanhoudende discriminatie en marginalisering waar de transgendergemeenschap mee te maken heeft. En het is een dag van hoop. De hoop dat de slachtoffers niet voor niets worden herdacht. En hoop op een betere toekomst.

Tekst: Ronald Mol

Oorsprong

De Transgender Day of Remembrance werd in 1999 geïnitieerd door Nancy Nangeroni, Jahaira DeAlto en Gwendolyn Ann Smith, als eerbetoon aan Rita Hester. Hester was een zwarte transgender vrouw uit de VS die in 1998 op brute wijze werd vermoord. Haar dood kreeg weinig media-aandacht. En als er wel over werd gerapporteerd, werd dat door velen als respectloos en ongevoelig ervaren. Smith en de anderen organiseerden daarom een wake ter ere van Hester. Deze wake groeide later uit tot een internationale herdenkingsdag.

Waarom

Transgender personen worden wereldwijd geconfronteerd met disproportioneel hoge niveaus van geweld, discriminatie en sociaal isolement. Jaarlijks publiceert Transgender Europe (TGEU) een rapport over de moorden op transgender mensen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat honderden transgender mensen het slachtoffer worden van dodelijk geweld. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger vanwege gebrekkige rapportage en onderregistratie.

TDoR is een dag van verdriet, maar ook een oproep tot actie. Het herinnert ons eraan dat de strijd voor transgender rechten nog lang niet gestreden is. De herdenkingen wereldwijd bieden ruimte voor rouw, maar ook voor solidariteit en bewustwording.

Herdenkingsbijeenkomsten

Overal ter wereld vinden op deze dag ceremonies, waken en evenementen plaats. Bij deze bijeenkomsten worden vaak de namen voorgelezen van degenen die het afgelopen jaar door geweld om het leven zijn gekomen. Met het noemen van de namen wil men hun menselijkheid benadrukken en het onrecht dat hen is aangedaan. Maar ook is het bedoeld om aan te geven dat ze niet vergeten worden, dat de slachtoffers niet voor niets hebben geleefd. Ook worden kaarsen aangestoken, toespraken gehouden en verhalen gedeeld.

In Nederland en België organiseren organisaties zoals Transgender Netwerk Nederland (TNN), Çavaria, COC Nederland en lokale LHBTIQ+-gemeenschappen herdenkingen. Deze bijeenkomsten zijn een belangrijke manier om stil te staan bij de impact van geweld, maar ook om verbinding te zoeken en hoop te bieden aan de transgendergemeenschap.

Oproep tot verandering

Naast herdenken, is Transgender Day of Rememberance ook een dag om bewustzijn te creëren en op te roepen tot verandering. Er is namelijk veel meer nodig dan alleen medeleven. Structurele aanpassingen in wetgeving en educatie zijn essentieel om een veilige wereld voor transgender mensen te garanderen. Maar dat niet alleen; veel meer nog is een verandering in de houding van de maatschappij ten aanzien van transgender personen nodig.

De herdenking op 20 november is een krachtige herinnering aan de realiteit waar velen nog dagelijks mee te maken hebben. Maar het is ook een uitnodiging aan ons allemaal; om deel te zijn van de oplossing. Laten we daarom op deze dag van herdenking en hoop niet alleen terugkijken. Natuurlijk; het is belangrijk om te weten waar je staat en dat kan alleen door het verleden niet te vergeten. Maar laten we ook vooruitkijken en bouwen aan een inclusievere toekomst waarin iedereen zich veilig, geaccepteerd en gerespecteerd kan voelen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.