Kennty Mitchell, een 47-jarige activist uit Trinidad en Tobago die zich regelmatig uitsprak tegen discriminatie van LHBTIQ+ personen, is afgelopen vrijdagavond doodgeschoten. Hij werd rond 23.40 uur levenloos aangetroffen op de straat voor zijn woning. Volgens de organisatie Pride TT speelde de bekende activist een centrale rol bij de organisatie van hun activiteiten. “Hij zal enorm gemist worden door zijn gemeenschap en iedereen die geïnspireerd werd door zijn werk,” laat de organisatie weten.
Volgens de plaatselijke politie overleed Mitchell ter plekke. Hoewel de politie het gebied in de onmiddellijke nabijheid van de woning na de schietpartij hermetisch afsloot, leverde een zoekactie geen verdachten op. Een anonieme getuige zei dat het slachtoffer kort voor de schietpartij nog voor zijn huis had gestaan. “Hij [Mitchell] zag eruit alsof hij op iemand stond te wachten,” aldus de buurtbewoner. “Toen klonken er schoten en iedereen rende naar binnen. Toen we naar buiten kwamen, zagen we hem roerloos op de weg liggen.”
conflict
Mitchell kwam regelmatig met de overheid in conflict vanwege zijn LHBTIQ+ activisme. Ook deed hij meer dan eens aangifte van intimidatie en bedreiging. Maar in geen van deze zaken werd een arrestatie verricht. Om die reden bekritiseerde hij de regering van Trinidad en Tobago dan ook stevig.
Mitchell was namelijk van mening dat de overheid faalde in het beschermen van de LHBTIQ+ gemeenschap. Volgens hem werden velen daardoor gedwongen om hun geaardheid geheim te houden. Naast zijn aanhoudende kritiek op de regering won Mitchell ook twee rechtszaken tegen de politie. Die spande hij aan vanwege een onrechtmatige arrestatie en onterechte opsluiting.
“Ik ben een vechter… Ik laat mensen niet over me heen lopen en doen wat ze willen”
Kennty Mitchell
tot aan de dood
Pas in 2018 oordeelde het Hooggerechtshof van de Caribische eilandstaat dat het verbod op ‘geslachtsgemeenschap tegen de orde van de natuur’ in de Wet Zedendelicten “ongrondwettelijk, onwettig, nietig, ongeldig en van geen effect” was, zolang er sprake was van seksueel gedrag met wederzijdse instemming tussen volwassenen. Deze bepaling stond sinds de Britse koloniale overheersing in het wetboek van strafrecht van Trinidad en Tobago.
Met zijn kritiek was Mitchell zijn tijd dus ver vooruit. Tot de uitspraak van het Hooggerechtshof konden inwoners van de Caribische eilandstaat namelijk tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen voor homoseksuele handelingen. Maar daardoor liet Mitchell zich niet uit het veld slaan: “Ik ben een vechter… Ik laat mensen niet over me heen lopen en doen wat ze willen,” zei hij daarover in 2011.
Naar verluidt is Mitchell tot aan het eind blijven vechten voor LHBTIQ+ gelijkheid. Diverse bronnen melden dat er op het moment van zijn dood nog meer rechtszaken liepen. Omwonenden betwijfelen daarom of de politie wel alles uit de kast zal halen bij het onderzoek naar de moord. Rechercheurs van de afdeling moordzaken hebben in een verklaring laten weten dat ze nog geen motief voor de moord hebben gevonden.
geschokt
LHBTIQ+ belangenbehartigers reageren geschokt op de dood van de activist. De organisatie Pride TT omschrijft Mitchell als ‘een moedig en gerespecteerd lid’ van de LGBTQIA+ gemeenschap in Trinidad en Tobago. Een gemeenschap die volgens de verklaring “opnieuw rouwt om het zinloze verlies van een van ons”.
De organisatie laat weten dat men hoopt dat de tragische dood van Mitchell “niet de zoveelste vergeten statistiek wordt in een lange lijst van onopgeloste gewelddaden tegen leden van onze gemeenschap.” Pride TT dringt er bij de Trinidad and Tobago Police Service (TTPS) op aan om zijn moord grondig te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten. “Zodat Kennty’s familie en de LGBTQIA+ gemeenschap de afsluiting en gerechtigheid kunnen vinden die ze verdienen,” aldus de organisatie.
nalatenschap
Volgens de organisatie moet Mitchells leven niet gedefinieerd worden door de manier waarop hij stierf. In plaats daarvan zou hij volgens Pride TT herdacht moeten worden om zijn krachtige nalatenschap van moed, kracht en zijn onwrikbare overtuiging om op een authentieke wijze te leven in een maatschappij die vaak probeerde hem het zwijgen op te leggen. “Kennty’s weigering om te zwijgen over discriminatie en onrecht dient als een krachtige herinnering voor alle LGBTQIA+ mensen: laat onderdrukking nooit je bestaan, je stem of je dromen verstikken.”
Ook Mitchells strijd tegen de politie wordt geroemd: “Zijn juridische overwinning tegen politiediscriminatie was een monumentaal moment in onze strijd voor gelijkheid. Het bewijst dat LGBTQIA+ individuen het recht hebben om vreedzaam en zonder angst voor vooroordelen, haat of geweld in hun eigen land te leven.”
De LHBTIQ+ organisatie Queer Corner Caribbean (QCC) condoleert de nabestaanden van Mitchell. Daarnaast veroordeelt de organisatie een krantenbericht over het incident: “De verwijzing naar Kennty als een ‘zelfverklaarde homoseksueel’ in de openingszin van het artikel was zowel respectloos als onnodig. Dergelijke bewoordingen ondermijnen zijn identiteit en bijdragen als activist. Het bevestigt schadelijke stereotypen over LGBTQ+ mensen,” aldus de organisatie. “Woorden hebben macht en onzorgvuldig taalgebruik in berichtgeving kan de gemeenschappen waarover gesproken wordt vervreemden en stigmatiseren.”