Eerder dit jaar bleek dat de acceptatie van LHBTIQ+ personen onder Amsterdamse jongeren is afgenomen. Deze trend lijkt zich ook in het Verenigd Koninkrijk voor te doen, waar homofoob en transfoob taalgebruik wijdverspreid blijkt te zijn onder jonge kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat driekwart van de kinderen tussen negen en elf jaar ermee in aanraking is gekomen.
Tekst: Ronald Mol
Foto: RDNE Stock project
De liefdadigheidsorganisatie Just Like Us ondervroeg meer dan 31.000 leerlingen in het Verenigd Koninkrijk, waaronder 4.307 kinderen uit de basisschoolleeftijd. Van hen gaf 78 procent aan homofobe of transfobe taal te hebben gehoord. En 80 procent van de middelbare scholieren gaf hetzelfde antwoord.
TikTok
De enquête is een educatief onderdeel van een programma door VotesForSchools, een platform dat kinderen betrekt bij actuele sociale en politieke kwesties. Veel basisschoolleerlingen noemden TikTok als de plek waar ze het woord ‘homo’ als belediging hadden gehoord. Sommige kinderen vertelden dat anderen homofobe en transfobe taal gebruikten zonder te begrijpen wat het betekende. Een van de ondervraagde kinderen zei: “We horen vaak dat mensen elkaar ‘homo’ noemen als grap of belediging, omdat we het op TikTok trending zien.”
Een voorbeeld van een schadelijke trend op TikTok is de zogeheten ‘English or Spanish’-uitdaging. Hierbij spreken makers willekeurige voorbijgangers aan met de zin: “Wie het eerst beweegt is homo.” In video’s die miljoenen likes kregen, kiezen de meeste mensen ervoor om niet te bewegen dan dat ze als homo worden bestempeld. De trend kreeg zijn naam doordat de oorspronkelijke maker eerst vroeg welke taal mensen spraken, zodat hij de uitdaging in hun taal kon uitvoeren.
Geen grap
Laura Mackay, de directeur van Just Like Us, benadrukt dat homofoob en transfoob taalgebruik nooit mag worden afgedaan als ‘gewoon een grapje’. Volgens de organisatie omdat zulk gedrag zeker echte gevolgen heeft, zoals een negatieve impact op het zelfbeeld. Ook zorgt het voor gevoelens van schaamte bij LHBT+-jongeren en kinderen uit gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht. Mackay uitte haar zorgen over de meldingen van jongeren op TikTok. Volgens haar wijzen die op een sterke toename van spelletjes waarin spelers verwijzingen naar LHBTIQ+ personen als belediging gebruiken.
reactie
TikTok stelt in een verklaring dat het bedrijf volgens richtlijnen geen haatdragende of discriminerende inhoud toestaat. Daaronder vallen onder andere beledigingen op basis van geslacht, genderidentiteit of seksuele geaardheid. Toch twijfelen zowel gebruikers als experts over hoe de effectief van de handhaving van dit beleid is. Het bedrijf laat weten dat het samenwerkt met organisaties als GLAAD en Stonewall om de aanpak effectiever te maken. Tussen april en juni 2024 verwijderde het bedrijf maar liefst 88% van de video’s wegens het schenden van het beleid, nog voordat deze video’s werden gemeld.