Queer koppel al 8 maanden van elkaar gescheiden in asielopvang

Een queer koppel leeft inmiddels al acht maanden van elkaar gescheiden in de Nederlandse asielopvang. Stichting LGBT Asylum Support komt daarom opnieuw met een brandbrief aan het adres van minister Faber. Volgens voorzitter Sandro kortekaas is het alweer de vierde brandbrief die hij aan de minister heeft verstuurd. 

Bron: LGBT Asylum Support

In de brief wijst de stichting de minister erop dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) met haar handelswijze niet alleen Nederlandse, maar ook Europese wetten en verdragen schendt. En dat is niet voor het eerst. Daarom liet LGBT Asylum Support het dit keer niet bij de zoveelste brandbrief. De belangenbehartiger diende daarnaast diverse klachten in bij de Europese Commissie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

gescheiden geliefden

Het Iraakse koppel, dat al zeker vier jaar samen is, vluchtte twee jaar geleden naar Nederland. Hun hoop was dat ze hier een leven op konden bouwen, zonder angst voor geweld of vervolging. Samen. Maar de Nederlandse praktijk blijkt weerbarstiger, zo bleek al snel. Sinds acht maanden leven ze noodgedwongen gescheiden van elkaar in de asielopvang. LGBT Asylum Support heeft sinds maart 2024 niet minder dan negen meldingen ingediend bij het COA.

Ondanks het feit dat de opvangorganisatie er meerdere malen op is gewezen dat ze de wet aan de laars lapt, is er voor het koppel nog geen huisvesting waar ze met elkaar kunnen verblijven geregeld. Daardoor zien ze elkaar alleen overdag in de sportschool. “Het is onmenselijk om zo van je geliefde gescheiden te worden,” zegt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support.

koppig

Minister Faber blijft volgens Kortekaas in de media volhouden dat ze ‘gewoon de wet volgt’. Maar daarmee maakt ze zich er volgens LGBT Asylum Support wel heel gemakkelijk vanaf. En nu het COA -dat onder haar verantwoordelijkheid valt- diverse wetten en verdragen blijkt te schenden, wordt het voor Faber steeds lastiger om die claim vol te houden. Maar Faber heeft in de loop van haar politieke carrière wel vaker koppig aan bepaalde hersenspinsels vastgehouden. Zo haalde ze in 2019 het landelijke nieuws met een tweet over een incident waarbij volgens haar een Noord-Afrikaanse man met een mes om zich heen zou hebben gestoken. Zelfs nadat het slachtoffer had verklaard dat het om een witte man van 67 ging, bleef ze koppig volhouden: “Mijn tweet klopt.”

Op die manier kwam de minister een week geleden in het nieuws met het idee om waarschuwingsborden bij Nederlandse asielzoekerscentra te plaatsen. Ze had dit idee tijdens een reis naar Denemarken opgedaan, vertelde ze. Daar had ze namelijk borden met de boodschap ‘Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer’ bij asielzoekercentra zien staan, beweerde ze. Waar de minister echter geen rekening mee hield waren de ambtenaren van haar eigen ministerie en journalisten, die het bestaan van dergelijke borden nog eens bij de Denen gingen navragen. Ze kwamen er al snel achter dat de borden alleen in het hoofd van minister Faber bestonden.

zonnekoningin

Dat de borden in Denemarken niet blijken te bestaan, weerhield Faber er echter niet van om aan het idee te blijven vasthouden. Als een verslaggever later die week aan de minister vraagt of dit soort borden niet omstreden zijn en misschien wel voor tegenstand gaan zorgen, antwoordt ze: “Ja, maar mensen zijn het wel met meer dingen niet eens.” Daarop wil de verslaggever weten of Faber het besluit over de plaatsing van de borden alleen heeft genomen. “Ik ben de minister en ik voer het beleid uit,” krijgt ze als antwoord van Faber.

Dat antwoord wordt de verslaggever iets te gortig: “Maar dit is toch geen beleid? Dit is volgens mij een idee van u?” Daarop komt Faber met een oneliner die nog het meeste lijkt op een arrogante uitspraak van Lodewijk de veertiende, de zonnekoning van Frankrijk: “L’etat, c’est moi.” De staat, dat ben ik. Zo ziet Faber zichzelf op dat moment kennelijk ook: “Maar ik ben beleid,” krijgt de verslaggever als antwoord.

consequenties

LGBT Asylum Support stelt vast dat Nederland, ondanks negen meldingen aan het COA, de fundamentele rechten van het koppel blijft schenden door ze niet bij elkaar te laten verblijven. De stichting gaat de Europese Commissie daarom vragen om consequenties te verbinden aan het Nederlandse beleid. Dat kan bijvoorbeeld door een boete op te leggen vanwege schendingen van het humanitaire recht. Daarnaast dient LGBT Asylum Support een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dit omdat Nederland volgens de stichting bepaalde verplichtingen uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) niet nakomt.

Met die Franse zonnekoning is het niet goed afgelopen; hij was obees, had last van jicht, obstipatie en stonk een uur in de wind vanwege gebitsproblemen en incontinentie. Hij overleed uiteindelijk aan de gevolgen van een gangreen infectie. Ook het besmette bordenverzinsel van minister Faber is dankzij een motie van CDA-leider Bontebal, die werd gesteund door coalitiepartij NSC, inmiddels dood en begraven. Dat zal waarschijnlijk ook gebeuren met haar nog altijd niet uitgewerkte noodwet voor de niet-bestaande asielcrisis. Dat idee ligt dankzij een motie in de Eerste Kamer nu al aan de hartbewaking te wachten tot Faber de stekker eruit trekt.

En LGBT Asylum Support wijst minister Faber er tenslotte graag op hoe het met Inger Støjberg is afgelopen. Zij is de voormalige minister van Vreemdelingen, Integratie en Huisvesting van Denemarken. Het beleid van deze Deense versie van Mårjølein Fæber had verstrekkende gevolgen. Niet alleen voor asielzoekers in Denemarken, maar ook voor haar persoonlijk. In 2021 werd Støjberg namelijk veroordeeld tot 60 dagen celstraf.

Ze kreeg die straf vanwege haar beleid om paren die gezamenlijk asiel hadden aangevraagd, tijdens de asielprocedure van elkaar te scheiden…

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.