Progressieve pater die opriep om Brokeback Mountain te kijken wordt kardinaal

Paus Franciscus heeft aangekondigd dat hij binnenkort 21 nieuwe kardinalen gaat benoemen. Onder de nieuwe kardinalen bevindt zich dit keer ook Timothy Radcliffe, uit Groot Brittannië. Binnen de Rooms-Katholieke kerk staat hij bekend om zijn uitgesproken standpunten over LHBTIQ+ kwesties. Zo riep de progressieve pater katholieken op om vriendschappen te sluiten met LHBTIQ+ personen en om dan samen de film Brokeback Mountain te kijken. 

Tekst: Ronald Mol
Foto: Mazur/catholicchurch.org.uk, via Flickr

Kardinalen spelen een belangrijke rol bij de opvolging van de paus en daarom worden deze benoemingen vaak  met veel interesse gevolgd. De benoeming of ‘creatie’ van de nieuwe kardinalen zal plaatsvinden tijdens een zogeheten consistorie die op 8 december gaat plaatsvinden. Het is niet de eerste keer dat Radcliffe door de paus een prominente rol krijgt toebedeeld. In 2023 koos Paus Franciscus hem uit om de Synode over Synodaliteit te openen.

synode

Bij die synode begon Radcliffe op -voor kerkelijke begrippen- humoristische wijze met het benoemen van zijn identiteit en wat daar allemaal aan vast hangt: “Ik ben oud, wit, een westerling en een man! Ik weet niet wat erger is,” vertelde Radcliffe zijn publiek. Ook zei hij bij die gelegenheid dat de verdeeldheid over de kerkelijke doctrine, zoals die bestaat tussen traditionalisten en progressieven, in feite onbelangrijk gekibbel is in vergelijking met het grotere gedachtengoed van de kerk.

“Ik ben oud, wit, een westerling en een man! Ik weet niet wat erger is”
pater Timothy Radcliffe

Radcliffe was van 1992 tot 2001 Meester van de Dominicaanse Orde. Ook was hij directeur van het Las Casas Institute van Blackfriars, in Oxford, een instituut dat sociale gerechtigheid en mensenrechten promoot. Maar binnen katholieke kringen is Radcliffe misschien wel het meest bekend om zijn standvastige verdediging van de LHBTIQ+ gemeenschap. Gelet op de dogma’s van de Katholieke Kerk over dit onderwerp hebben zijn uitspraken regelmatig tot een controverse geleid.

progressief

Toen het Vaticaan in 2005 het verbod op het toelaten van mannen met “homoseksuele neigingen” op seminaries herbevestigde, was het Radcliffe die zich publiekelijk tegen dat beleid verzette. In een brief aan de London Times betoogde hij dat seksuele geaardheid niet de reden zou moeten zijn om kandidaten voor het priesterschap af te wijzen. De progressieve priester bepleitte daarentegen dat juist homofobie of vrouwenhaat volgens hem wel goede redenen voor een afwijzing zijn.

In 2006 moedigde Radcliffe katholieken aan om LHBTIQ+ personen vooral te steunen en te begeleiden. Hij spoorde zijn kerkgenoten aan om hun begrip over de regenbooggemeenschap te vergroten door zich meer in te leven in de LHBTIQ+ cultuur. Volgens Radcliffe kon men dat doen door samen met iemand uit de regenbooggemeenschap een film met een LHBTIQ+ thema te bekijken. Daarbij noemde hij de film Brokeback Mountain als voorbeeld. Ook riep hij op om meer over LHBTIQ+ thema’s te lezen en tot het aangaan van vriendschappen met mensen uit de regenbooggemeenschap.

kardinaal

Een kardinaal, die ook wel ‘Prins der Kerk’ wordt genoemd, heeft na de paus de hoogste rang binnen de Rooms-Katholieke kerk. In tegenstelling tot promoties in andere organisaties worden kardinalen ‘gecreëerd’. Dit is iets dat alleen de paus kan doen; hij heeft het alleenrecht op de creatie van kardinalen. De paus beslist geheel naar eigen inzicht aan wie hij de titel van kardinaal toekent.

Naast allerlei andere voorrechten, hebben kardinalen die jonger zijn dan tachtig jaar het recht om tijdens een conclaaf een nieuwe paus te kiezen. Vaticaan-watchers zijn dan ook van mening dat je de gedachten van paus Fraciscus over zijn opvolging terug kunt zien in de nieuwe kardinalen die hij op 8 december zal aanwijzen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.