Queer Film Festival Utrecht reclaimt de stad tijdens zesde editie

Queer Film Festival Utrecht reclaimt de stad

Het Queer Film Festival Utrecht reclaimt de stad tijdens de zesde editie van het festival. Tot en met 6 september worden op diverse locaties door heel Utrecht ruim 50 films vertoond. Van korte films tot documentaires, van nieuw filmtalent tot iconische klassiekers uit de queer filmgeschiedenis. Met het thema ‘RECLAIM!’ neemt het festival met film letterlijk en figuurlijk de ruimte in. Alle bezoekers worden aangemoedigd om hetzelfde te doen.

Tekst: Queer Film Festival Utrecht
Foto: Lin Chun Yao, via Queer Film Festival Utrecht

RECLAIM!

Met het thema ‘RECLAIM!’ laat QFFU de stem van de gemeenschap horen. Max de Valck, hoofd programma QFFU: “En dat is nodig! We zien hoe de LGBTQ+ gemeenschap anno 2024 nog steeds veelvuldig te maken krijgt met discriminatie, geweld en uitsluiting. En ook in Nederland zien we hoe conservatief gedachtegoed de overhand neemt en hoe het bestaansrecht van veel gemarginaliseerde groepen, vooral mensen uit de trans en POC gemeenschap, in twijfel wordt getrokken. Er is ruimte nodig voor kritisch dialoog. Wij nemen die ruimte in en faciliteren een podium voor en door de gemeenschap om de grote diversiteit aan stemmen te laten horen en queerness in alle vormen en maten te vieren.”

Beyond the Frame

Al meer dan vijf jaar is de queer film thuis in Utrecht. Om nieuwe stappen te zetten en een bekendere plek te veroveren, heeft het festival zichzelf opnieuw gepositioneerd met een focus op het specifieke karakter, de programmering en de activiteiten die het festival met de gemeenschap deelt. Studio Kartel is verantwoordelijk voor onze nieuwe en glanzende rebranding.

Beyond the frame, de nieuwe slogan van het merk, gebruikt een filmmetafoor om de ontembare aard van het queer verhaal te benadrukken. Het festivalpubliek wordt actief aangemoedigd om de onvertelde verhalen die de queer cultuur te bieden heeft, te ontdekken. Zowel de filmprogrammering van het festival als de discussies met de gemeenschap worden meegenomen in de campagne. De nieuwe branding is ontworpen om zowel de toewijding van het filmfestival aan detail en niche filmgeschiedenis als de dynamiek van de queer identiteit te weerspiegelen. Zowel rigide als vloeiende vormen worden daarom binnen een spanningsveld gemengd.

De typografie is een combinatie van een archief gerelateerd lettertype en een uitbundig gebogen, op maat gemaakt lettertype. Het ontwerp balanceert deze tegenstellingen. Koel maar slim, schattig maar gedurfd. De kleuren vertegenwoordigen ook het beste van zowel queer als cinema. De heldere magenta hoofdkleur haalt zijn energie uit de roze kant van het spectrum, geïnspireerd door de roze driehoek van queer identiteit en activisme. Het lichtgrijs doet denken aan de begintijd van film in zwart-wit, als een knipoog naar het filmische erfgoed.

Openingsfilm: Bottoms

Op vrijdag 30 augustus opende het festival met de Amerikaanse queer high school comedy Bottoms (Emma Seligman, 2023) in De Helling. Deze film had geen Nederlandse bioscooprelease, maar krijgt nu als openingsfilm alsnog de spotlight die het verdient. Tijdens het aansluitende openingsfeest draaide queer collectief MAXI waardoor je meteen werd meegenomen in het thema van de avond ‘Brat to School’ en stilstaan geen optie was.

Het festival sluit af met een knal met de vertoning van Avant-Drag! (Fil Ieropoulos, 2024), waarbij de internationale makers aanwezig zijn. In een panelgesprek na de film bespreken we het politieke belang en de kracht van queer cinema in het opkomende conservatisme in Europa.

Nieuwe locaties

Traditiegetrouw zijn er films door heel de stad te zien: van de bekende filmhuizen als het Louis Hartlooper Complex en ‘t Hoogt tot culturele broedplaatsen als de Nijverheid en Beton-T. Deze editie kun je ook op nieuwe locaties in Utrecht terecht. Zo vertonen we op zondag twee films in het Stadsklooster, de voormalige Antoniuskerk in Lombok. En daarnaast duiken we de Utrechtse queer geschiedenis in Het Utrechts Archief. In aanvulling op de films die te bekijken zijn, is er een uitgebreide en interactieve randprogrammering vol talks, workshops en bijeenkomsten. Tussen de films door kan je de gratis expositie Framing the Beyond bezoeken in FOTODOK. De hele week lang zijn hier bijzondere werken van drie jonge makers te zien.

The 10 Minute Challenge

Naast film en randprogrammering krijgt ook nieuw talent een podium. Want voor de derde editie van filmwedstrijd 10 Minute Challenge, stuurden nieuwe (queer) filmmakers hun eigen korte films in. De zeven ingestuurde films dingen mee naar een prijs in de volgende categorieën: beste film, opkomend talent en publieksfavoriet. De films werden voor het eerst vertoond in VOGELFREI op zondag 31 augustus. Ben je na het zien van de films benieuwd geworden naar de winnaar? De prijsuitreiking is bij te wonen in de Nijverheid op vrijdag 6 september, waarna je met de winnaars feest kan vieren op de slotavond in de Nijverheid.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.