VN-commissaris: ‘Ghanese journalisten dragen bij aan vijandigheid richting seksuele minderheden’

VN-commissaris Joseph Whittal spreekt Ghanese journalisten toe over het rapporteren over (seksuele) minderheden.

Ghanese journalisten dragen bij “aan het bevorderen van de vijandigheid van het publiek richting seksuele minderheden”. Dat zei VN-commissaris Dr. Joseph Whittal bij de opening van een training voor journalisten in Ghana. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat veel Ghanese journalisten zich weinig aantrekken van mensenrechten en onbevooroordeelde berichtgeving over kwetsbare (seksuele) minderheden. 

Tekst: Ronald Mol
Foto:
 UN in Ghana, via X

Whittal wees in zijn speech ook op het gevaar van sterk bevooroordeelde berichtgeving over de Fulani. Dat is een voornamelijk islamitische minderheidsgroepering, die verspreid is over grote delen van Afrika. Volgens hem krijgen zij in de Ghanese media “de schuld van bijna elke overval”. De VN-commissaris noemt deze praktijk “verontrustend”.

Journalists Against LGBT

Dr. Whittal wees er tijdens zijn speech op dat sommige journalisten deel uitmaken van een groep die zichzelf Journalists Against LGBT noemt. Tijdens de vaak heftige debatten over de criminalisering van LGBT-personen in Ghana, steunen zij “actief de criminalisering van LHBT-personen in het land,” aldus de commissaris. Volgens Whittal is een dergelijke houding “problematisch, omdat een goed begrip van mensenrechten daarbij ontbreekt”. De VN-commissaris benadrukte dat journalisten, als leden van de zogenaamde vierde macht, “de stem moeten zijn voor de meest kwetsbaren en gemarginaliseerden in de samenleving”.

kennis en vaardigheden

Volgens Whittal horen journalisten juist op te komen voor mensenrechten. Volgens hem is dit een doel dat alleen bereikt kan worden door goed geïnformeerde verslaggeving. De tweedaagse workshop waarbij Whittal zijn commentaar gaf, was bedoeld om Ghanese pers journalistieke kennis en vaardigheden bij te brengen. Volgens de organiserende VN-commissie zijn deze nodig zodat Ghanese journalisten ‘nauwkeurig, empathisch en integer’ gaan rapporteren over (seksuele) minderheden en mensenrechtenkwesties.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.