Terwijl in Amsterdam de Pride-vibes net een beetje tot bedaren waren gekomen, werd in de Vlaamse Sinjorenstad de regenboogvlag juist gehesen. Van 7 tot en met 11 augustus stond Antwerpen namelijk weer in het teken van Antwerp Pride! Het thema ‘Many voices, one Pride’ was niet alleen een boodschap naar de buitenwacht, maar ook een oproep die aan de regenbooggemeenschap zelf was gericht. Want in een tijd waarin conservatisme een comeback maakt, blijkt het belang van het vieren van Pride nog altijd zeer groot te zijn.
Tekst: Ronald Mol
Foto’s: Antwerp Pride & Steven Verachtert
Gaykrants ‘Rozende Reporter’ La Belinda was dit jaar ook naar de stad aan de Schelde afgereisd. Dat deed zij dus samen met nog 170.000 andere bezoekers, afkomstig uit binnen- en buitenland. Samen met al die bezoekers heeft ze kunnen genieten van een stad die vijf dagen lang in het teken stond van liefde, inclusie, diversiteit en LHBTIQ+ emancipatie. Binnenkort komt er meer over het bezoek van La Belinda aan Antwerp Pride, dus houdt onze socials daarom goed in de gaten!
feest!
De Antwerp Pride werd niet één, maar wel twee keer geopend. De traditionele Antwerp Pride Opening Party vond ook dit jaar weer plaats in openluchttheater Rivierenhof, met bruisende beats, live performances en zomerse vibes. De dag erna vond de openingsreceptie plaats op ‘t Schoon Verdiep in het Stadhuis van Antwerpen. Een groep van rond de honderd mensen, bestaande uit lokale politici, LHBTIQ+ activisten en leden van de regenbooggemeenschap genoten van een drankje en een gezellig praatje, om zo samen de start van de Antwerp Pride te vieren.
“Dat we in het hartje van Antwerpen in het stadhuis worden uitgenodigd, is altijd een enorm fijn gevoel”, laat Wilfried Eetezonne, de woordvoerder van Antwerp Pride weten. Maar ondanks dat fijne gevoel en het gezellige praatje waren er ook bezorgde geluiden te horen. In de campagnes voor de recente verkiezingen klonk namelijk veel anti-LHBTIQ+ retoriek door. Diverse sprekers spraken zich daar tijdens de openingsreceptie dan ook stevig tegen uit. Zij deden daarbij een oproep tot meer verdraagzaamheid en respect in de samenleving.
parade
Het hoogtepunt vond plaats op zaterdag toen een indrukwekkende parade door de stad heen trok. Vorig jaar brak de Antwerp Pride al een record, toen er 76 verschillende delegaties aan de parade deelnamen. Dit jaar deed men daar nog een schepje bovenop. De bezoekers aan de Antwerp Pride telden men maar liefst 85 delegaties en 42 gemotoriseerde voertuigen. Van grote bedrijven tot kleine organisaties; iedereen deed mee om steun aan de LHBTIQ+ gemeenschap te tonen.
Onder de deelnemers bevonden zich onder andere leden van de Belgian Defence Rainbow Community oftewel BELDEFRAC. Dat is de LHBTIQ+ vereniging van de Belgische strijdkrachten. Met hun aanwezigheid onderstreepten zij het belang van acceptatie en zichtbaarheid in alle lagen van de samenleving, ook in sectoren en beroepen waar diversiteit en LHBTIQ+ inclusiviteit nog niet vanzelfsprekend is.
nog altijd nodig
Dat Pride en een oproep tot meer verdraagzaamheid en respect in de samenleving nog altijd hard nodig zijn, bleek helaas al op de dag na de Antwerp Pride. Steven Verachtert, een inwoner van Antwerpen, zag die dag namelijk dat de regenboogvlag die aan de balustrade van zijn huis hing, was verdwenen. De aanvankelijke gedachte dat het misschien om een studentengrap ging was helaas al even snel verdwenen. “Toen mijn man Jan naar zijn werk ging, zag hij dat de vlag verbrand was en de resten lagen op het trottoir.”
De gebeurtenis is de Antwerpenaar niet in de koude kleren gaan zitten. “Dit is niet waar Antwerpen voor staat,” laat Verachtert desgevraagd weten. “Wij leven met enorm veel gemeenschappen in de stad en we hebben met de Pride net een prachtig verbindend evenement achter de rug. En dan eindigt dat weekend met zoiets.” Hij vervolgt: “Ik vind het een akelig gevoel. Wetende dat je in je bed slaapt en je een warm hart toedraagt aan iedereen, doet iemand de moeite om 3 meter omhoog te klimmen en die vlag eraf te rukken en die met een effort in brand te steken. Dat extreme gedachtegoed gaat wel heel ver.”