‘Ongekende nalatigheid’ van Nederlandse overheid na poging tot doodslag op queer-asielzoeker in Ter Apel

De Nederlandse overheid vertoont ‘ongekende nalatigheid’ na een poging tot doodslag op een queer-asielzoeker in Ter Apel. Dat schrijft stichting LGBT Asylum Support in een persbericht. In een brandbrief aan minister Faber (PVV) van Asiel en Migratie eist de stichting dan ook dat de overheid eindelijk werk maakt van een motie uit 2016(!) waarin de Tweede Kamer vraagt om aparte opvang voor LHBTIQ+ asielzoekers. De organisatie komt met deze oproep na één van de ergste homofobe geweldsincidenten gericht tegen een queer-asielzoeker in Nederland.

Tekst: o.b.v. een persbericht van LGBT Asylum Support (bewerkt)

Op 29 juli 2024 verbrijzelde een nog onbekende dader het gezicht en de hand van het slachtoffer, Iurii Belous. Ook brak Belous, een queer-asielzoeker uit Rusland, op meerdere plaatsen zijn onder- en bovenkaak. Politieonderzoek wees uit dat de dader hem ook met een mes in zijn gezicht stak. Artsen voerden vervolgens een twee uur durende operatie uit om zijn gezicht te herstellen.

reactie coa

Volgens stichting LGBT Asylum Support verergerde de reactie van de COA-medewerkers na het incident de situatie. Volgens de stichting belden medewerkers van het COA namelijk niet met het noodnummer 112. In plaats daarvan regelde men een taxi, die het slachtoffer zonder enige vorm van begeleiding naar het ziekenhuis bracht. Ook maakten de medewerkers van het azc vervolgens de plek van het incident schoon, waardoor eventueel bewijsmateriaal verloren ging. Volgens LGBT Asylum Support is er daarom sprake van ‘ongekende nalatigheid’ door de Nederlandse overheid. Ook ontkennen COA-medewerkers volgens de stichting eerder gedane meldingen van bedreigingen aan het adres van het slachtoffer.

In een reactie aan Gaykrant laat Jacqueline Engbers, woordvoerder van COA Ter Apel, weten dat men uit privacy overwegingen niet in kan gaan op individuele zaken. Wel geeft ze aan dat asielzoekers wordt aangeraden om vooral aangifte te doen van strafbare feiten. Op de vraag of de handelswijze van COA-medewerkers bij bepaalde zaken het doen van aangifte in de weg staat, wordt nogmaals aangegeven dat men niet op individuele zaken in kan gaan.

brandbrief

LGBT Asylum Support stuurde dit jaar maar liefst negen brandbrieven over de onhoudbare situatie in Ter Apel. In mei vond een soortgelijk homofobisch incident plaats. Daarbij negeerde het COA ook de waarschuwingen van LGBT Asylum Support, aldus Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. De stichting vraagt zich dan ook af hoe kwetsbare LHBTIQ+ asielzoekers zich kunnen beschermen, als het bijna onmogelijk wordt gemaakt om aangifte te doen.

In de brief eist LGBT Asylum Support dat de overheid een motie uit 2016 uitvoert, die voorschrijft dat de overheid LHBTIQ+ asielzoekers apart en veilig onderdak moet bieden wanneer hun veiligheid in gevaar is. Sinds 1 januari 2024 ontvingen de autoriteiten 477 meldingen van onveilige situaties. Een derde daarvan kwam uit het azc in Ter Apel. “De Nederlandse overheid vertoont pure nalatigheid,” zegt Kortekaas. “In 2016 waren er 640 incidenten, maar nu zijn het er honderden. In Iurii’s geval wist het COA zelfs wie de dader was.”

inzameling

Na het incident startte LGBT Asylum Support een inzamelingsactie voor Iurii, die inmiddels al 2200 euro heeft opgeleverd. De organisatie gebruikt het geld niet alleen voor zijn verblijfs- en reiskosten, maar ook voor essentiële benodigdheden zoals medicijnen en voeding.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.