City of London Police biedt excuses aan voor oneerlijke behandeling LHBTIQ+ personen

Het hoofd van de City of London Police heeft excuses aangeboden aan agenten, personeel en mensen uit LGBT- en gemarginaliseerde gemeenschappen voor oneerlijke behandeling en vervolging door het korps in het verleden. Volgens tijdelijk hoofdcommissaris Pete O’Doherty zijn sommige bevolkingsgroepen oneerlijk behandeld door het korps. Tegelijkertijd belooft hij drastische veranderingen om gelijkheid, diversiteit en inclusie te bereiken.

Tekst: Ronald Mol

Vorig jaar riep LHBTIQ+ rechtenactivist Peter Tatchell elke korpschef op om excuses aan te bieden voor decennialange homofobie en oneerlijke behandeling van LHBTIQ+ personen. Volgens Tatchell zou dat een goede stap zijn om het vertrouwen in de politie te vergroten. Dat zou het meer mensen moeten aanmoedigen om aangifte te doen van haatmisdrijven, huiselijk geweld en seksueel geweld.

niet de wet, wel de handhaving

Over de noodzaak voor deze excuses zei Tatchell het volgende: “We vragen de politie niet om zich te verontschuldigen voor het handhaven van de wet. Maar wel om zich te verontschuldigen voor de vaak illegale en gewelddadige manier waarop ze de wet hebben gehandhaafd. Agenten vielen homobars, clubs en zelfs verjaardagsfeestjes binnen en beledigden homo’s en lesbiennes met termen als ‘poofs’ en ‘queers’. Ze gaven de namen en adressen van gearresteerde homo’s door aan lokale kranten. Dat leidde ertoe dat sommigen uit hun huis werden gezet, werden ontslagen en met geweld te maken kregen. De politie viel LHBT+ personen lastig bij het verlaten van evenementen. Ook arresteerden ze paren van hetzelfde geslacht voor zoenen, knuffelen en elkaars hand vasthouden. Een praktijk die doorging tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw”.

Volgens Tatchell heeft de politie de wet weliswaar niet gemaakt, “maar koos ervoor om deze te handhaven op manieren die vandaag de dag als illegaal en onacceptabel worden beschouwd. Ze deden er alles aan om homo- en biseksuele mannen als doelwit aan te wijzen”. Volgens Tatchell was dit bedoeld om “hun arrestatiecijfers en hun reputatie als ‘misdaadbestrijder’ op te vijzelen. Jonge knappe mannelijke agenten werden openbare toiletten en parken ingestuurd. Daar verleidden ze homoseksuele mannen tot het plegen van overtredingen, om hen vervolgens te arresteren”. Deze zogenaamde ‘knappe politieagenten’ fungeerden volgens Tatchell als provocateurs.

heksenjacht

“Het jaarlijkse gemiddelde van homoseksuele overtredingen die door de politie in Engeland en Wales werden geregistreerd, was bijna drie keer zo hoog na de gedeeltelijke decriminalisering van homoseksualiteit voor mannen in 1967, dan in de acht decennia daarvoor van volledige criminalisering. Een duidelijk bewijs van een heksenjacht door de politie,” constateert Tatchell.

Het hoogtepunt van deze golf aan vervolgingen die na de gedeeltelijke decriminalisering plaatsvond kwam in 1989. Toen telde men maar liefst 1.718 veroordelingen en aanmaningen voor zogenaamde ‘grove onfatsoenlijkheid’ tussen mannen. Dit was bijna net zoveel als in de jaren 1954-55, toen mannelijke homoseksualiteit nog volledig illegaal was.

plannen

Commissaris O’Doherty zette zijn plannen uiteen om van het korps een van de meest inclusieve en vertrouwde politiediensten van het Verenigd Koninkrijk te maken. “Oprechte excuses aan iedereen die in het verleden in de steek is gelaten door tekortkomingen in de dienstverlening. Die tekortkomingen hebben een negatieve invloed gehad op het vertrouwen van het publiek. Maar ook bij onze eigen mensen, die het gevoel kregen dat ze er niet bij horen,”  aldus de commissaris.

“Bij de City of London Police hebben we de hoogste prioriteit om een dienst te leveren die voldoet aan de allerhoogste normen van professionaliteit, integriteit en compassie. Dat betekent dat we alle gedragingen moeten aanpakken die het vertrouwen van het publiek en onze medewerkers in gevaar brengen.”

vertrouwen

Tijs Broeke, voorzitter van de City of London Police Authority Board, voegde daaraan toe: “De boodschap die we naar het publiek en naar politieagenten en medewerkers sturen is duidelijk: iedereen heeft het recht om zich veilig te voelen en te zijn, ongeacht zijn of haar identiteit.” Er zal onder meer aandacht worden besteed aan het welzijn van het personeel. Ook zal het korps investeren in het behoud en de doorstroom van personeel met verschillende achtergronden. Op die manier hoopt men de lage vertegenwoordiging van bepaalde bevolkingsgroepen in leidinggevende functies te verbeteren.

De excuses maken deel uit van een programma waarmee de politie van de City of Londen meer vertrouwen wil kweken bij het publiek. Afgelopen juni verontschuldigde de Metropolitan Police Commissioner, Sir Mark Rowley, zich al voor tekortkomingen in het verleden ten opzichte van de LGBT-gemeenschap. Tatchell noemde dit een historische primeur. Samen met de City of London Police zijn er inmiddels twintig politiekorpsen in Groot Brittannië die op een soortgelijke manier excuses hebben aangeboden aan de LHBTIQ+ gemeenschap.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.