Queer Amsterdam trekt zich terug als organisator van de Pride Walk

Stichting Queer Amsterdam trekt zich terug als organisator van de Pride Walk, maar het evenement op zaterdag 20 juli gaat alsnog door. De organisatie van het evenement is namelijk in handen gekomen van stichting Homomonument. Na ophef over een bericht op sociale media waarin stond dat uitsluitend Israëlische vlaggen niet toegestaan waren bij de Pride Walk, zag het bestuur van stichting Queer Amsterdam geen andere optie dan zich terug te trekken als organisator.

Tekst: Ronald Mol

Discriminerend en schandalig

Onder andere Burgemeester Halsema bekritiseerde het bericht, en benadrukte dat er geen sprake kan zijn van een vlaggenverbod bij de Pride Walk. Ook de fracties van de VVD en Volt in Amsterdam stelden vragen over het bericht van de stichting. Het besluit om expliciet alleen Israëlische vlaggen uit te sluiten wordt door velen als discriminerend en schandalig bestempeld. Desgevraagd benadrukte Halsema dat de organisatie geen recht heeft om demonstranten censuur op te leggen. “Vrijheid van demonstratie en meningsuiting geldt voor iedereen, behalve als een uiting in strijd is met het strafrecht,” aldus de Amsterdamse burgemeester.

Een dag na het publiceren van het bericht bood Queer Amsterdam excuses aan voor de ‘verwarrende formulering’ en het gebrek aan context in het bericht over de Pride Walk. Voor de discriminatie van Israëliërs middels het gepubliceerde bericht, kwamen echter geen excuses. Op zondag 14 juli kondigde de organisatie via Instagram aan dat ze zich terugtrekt uit de organisatie van de optocht in Amsterdam.

“We hebben het gevoel dat deze discussie afleidt van de belangrijke boodschap van de Pride Walk.”

“Wij vinden het belangrijk om compromissen te sluiten, maar niet in die mate dat we vergeten wie we zijn en waar we voor staan,” aldus de LHBTIQAP+-organisatie. “We kunnen niet alle vlaggen verwelkomen of steunen in dit politieke klimaat.” Queer Amsterdam verklaarde eerder tegen zionisme en de onderdrukking van het Palestijnse volk te zijn. “We hebben het gevoel dat deze discussie afleidt van de belangrijke boodschap van de Pride Walk.”

gesprek

De verantwoordelijke wethouder Touria Meliani was het met dat laatste eens. Ze heeft daarom een indringend gesprek met Queer Amsterdam gevoerd. “Ik heb ze gezegd dat programma’s die wij subsidiëren toegankelijk moeten zijn voor iedereen.” De gemeente Amsterdam heeft 440.000 euro aan subsidie verleend aan Queer Amsterdam. Deze subsidie staat volgens burgemeester Halsema echter los van de organisatie van de Pride Walk. De gemeente subsidieert volgens Halsema namelijk geen demonstraties. Wethouder Meliani sluit echter niet uit dat dit soort uitsluitingen en uitlatingen over ‘zionisme’ van Queer Amsterdam gevolgen kunnen hebben. “Het zal zeker meespelen bij de beoordeling van een volgende aanvraag.”

herkansing

De Pride Walk in Amsterdam krijgt een herkansing, dankzij een andere organisator. Het protest wordt nu namelijk georganiseerd door Stichting Homomonument. Vanuit die organisatie laat men weten: “Het Homomonument is een open plek voor de gehele gemeenschap en wij verwelkomen iedereen die staat voor een wereld van verdraagzaamheid, ongeacht je vlag.”

Ook is er goed nieuws voor degenen die liever hun solidariteit laten zien bij de andere Pride Walk die op dezelfde dag in Kampen wordt gehouden, is er goed nieuws. Want op zaterdag 27 juli organiseert stichting Pride Amsterdam om 11:00 uur namelijk een Pride March vanaf het Amstelveld. Op deze historische plek begon in 1977 de eerste Nederlandse Pride March ooit. Deze werd toen georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie. Op die manier kun je in beide plaatsen alsnog je betrokkenheid bij de regenbooggemeenschap tonen!

Over queer amsterdam

Queer Amsterdam is ontstaan vanuit de wens om meer aandacht te vragen voor inclusie, diversiteit en verschillende culturele achtergronden binnen de regenbooggemeenschap. Het idee om uitsluitend Israëlische vlaggen tijdens de Pride Walk te weren lijkt dan ook in schril contrast te staan met de doelstelling van de stichting. Op de eigen website schrijft stichting Queer Amsterdam namelijk dat ze streeft naar het ‘bevorderen van gelijkwaardigheid, het bestrijden van kansenongelijkheid en het versterken van de sociaal-maatschappelijke en economische positie van álle mensen die zich identificeren als LGBTQIAP+.’

Het is ook niet de eerste keer dat er ophef ontstaat rondom Queer Amsterdam. Vorig jaar, minder dan een maand voordat de Queer & Pride Amsterdam van start zou gaan, liet de organisatie weten dat er sprake was van ‘een verschil van inzicht over de koers van Queer Amsterdam’. Dat leidde ertoe dat de toenmalige voorzitter Aynouk Tan de voorzittershamer overdroeg aan Naomie Pieter.

Ook Edward Koning en Robbert Overmeer, de voorzitters van de ondernemingsverenigingen van de Utrechtsestraat en de Reguliersdwarsstraat die nauw betrokken waren bij Queer Amsterdam, trokken zich terug. Overmeer was naast zijn voorzitterschap bij de ondernemersvereniging ook actief als secretaris voor Queer Amsterdam. Over de redenen voor het opstappen van de diverse bestuursleden zijn geen verdere uitspraken gedaan.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.