De LHBTI+ organisatie ‘Rose Wolk’ en IJsselmuidenaar Axel organiseren, samen met omroep HUMAN, dit jaar de allereerste Pride in Kampen. Omroep HUMAN deed dat eerder al in Nijverdal en Kollum. Maar toen de organisatoren een evenementenvergunning voor de Pride Walk aanvroegen, werd deze geweigerd. En zo maakte de weigerambtenaar in Kampen zijn comeback en werd de Pride Walk daar weer een echt protest…
Tekst: Ronald Mol
Pride achter gesloten deuren
Gaykrant sprak hierover met Berry van Brink, hij is degene die het initiatief nam om de Pride Walk in Kampen aan te melden als demonstratie. “Kampen, waar ik tot vier jaar geleden heb gewoond, is een nogal conservatieve gemeenschap. Het valt onder de biblebelt. Toen ik daar woonde was ik al bezig met LHBT-gespreksgroepen en activiteiten rondom Coming Out Day. Maar veel verder dan de regenboogvlag bij het gemeentehuis hijsen ging dat niet”.
Maar dit jaar kreeg de Kampense regenbooggemeenschap hulp uit onverwachte hoek. Van Brink: “Omroep HUMAN heeft ieder jaar een actie, waarbij ze een Pride organiseren in een plaats waar dit anders niet snel zal gebeuren. Dit jaar is de keuze mede op Kampen gevallen”. Daar was echter wel iets op aan te merken, vond hij. Want de Prideviering zoals de organisatoren die gepland hadden, vindt plaats achter gesloten deuren, in poppodium ’t Ukkien.
Bedenkingen
Niet zoals Pride ooit bedoeld is. “Op deze manier wordt het eigenlijk een feest voor intimi,” aldus Van Brink. Het doel van de Pride -zichtbaarheid voor de LHBTIQ+ gemeenschap- wordt op deze manier inderdaad niet of nauwelijks bereikt. Het enige zichtbare van de Kampense Pride zou de traditionele protestmars zijn, oftewel de Pridewalk. Maar toen de organisatoren hiervoor een evenementenvergunning wilden aanvragen, werd deze door de gemeente Kampen geweigerd. De reden: de gemeente hanteert een beslistermijn van acht weken en de organisatoren waren één week te laat.
Van Brink heeft zo zijn bedenkingen over de opgegeven reden: “De gemeente wilde hier sowieso niet aan meewerken en al helemaal geen uiterlijk vertoon; geen regenboogvlaggen. Toen ik hoorde dat de evenementenvergunning was geweigerd, dacht ik bij mezelf: ‘Ja, dat is leuk en aardig, maar Pride is van oudsher toch een protest? Dan maken we er weer een echte demonstratie van!’ Daar is namelijk geen vergunning voor nodig. Zodoende hebben we een protest aangekondigd bij de gemeente, dat is ook bevestigd en nu werken ze ineens wel mee”.
Pride is a protest
Dat dit in het conservatieve Kampen als winst gezien kan worden, wordt door Van Brink bevestigd: “Jazeker!” En hij heeft de plannen al klaarliggen om er een succesvol protest van te maken: “De Pride Walk gaat in Kampen alsnog -in de oorspronkelijke protestvorm, zoals dat ooit bedoeld was- plaatsvinden. We hebben nu afgesproken dat we op zaterdag 20 juli om 12:15 uur vanaf het station in Kampen gaan vertrekken. Van daar gaan we over de IJsselbrug, een stukje door het centrum en het stadspark, naar de locatie waar de oorspronkelijke Prideviering dan zal plaatsvinden. Alles bij elkaar ben je dan een half uur tot drie kwartier aan het lopen”.
Human
Eindredacteur Emma Peters van omroep HUMAN bevestigd het verhaal van Van Brink: “Wij kwamen er inderdaad vandaag achter dat het protest bij de gemeente Kampen is aangekondigd en dat het is goedgekeurd. Het is een heel mooi burgerinitiatief om ons initiatief te ondersteunen. Zo zie je dat er vanuit de community in Kampen en omgeving toch heel wat mensen zijn die er toch voor willen gaan, die ons initiatief een warm hart toedragen”.
Op de vraag hoe het nu zit met de geweigerde vergunning vertelt Peters: “We hadden inderdaad zeven weken van tevoren een evenementenvergunning aangevraagd en kregen te horen dat we een week te laat waren. Er is vervolgens veel mailcontact geweest. We wilden het namelijk in goed overleg overleg doen met de gemeente, zoals dat vorig jaar in Kollum ook supergoed is gegaan”.
Minder medewerking
Maar de mate van medewerking bleek in Kampen toch een stuk minder te zijn: “Het was wel anders dit jaar, dat voelden we wel. We zijn wel met de gemeente in gesprek gegaan over alternatieven, wat voor hun wel zou werken. Daarbij hebben we ook overwogen om de Pride Walk, zoals uiteindelijk ook is gebeurd, aan te kondigen als protest. Maar daar werd men bij de gemeente ook niet enthousiast van, want: ‘een protest is dan meteen weer zo negatief’. En toen werd ons gevraagd of het dan niet volgend jaar georganiseerd kon worden”.
Maar als de Kampense ambtenarij hoopte dat uitstel op deze manier misschien wel afstel zou worden, dan hadden ze buiten de vastberadenheid van het team van omroep HUMAN gerekend. Peters: “Wij zijn natuurlijk ook gewoon een programma aan het maken, dus we willen graag doorpakken. En we willen ons ook constructief opstellen richting de hoofdpersonen van dit verhaal. Dat zijn allemaal heel enthousiaste Queer personen uit Kampen, IJssselmuiden en omgeving. Zij staan zelf ook te popelen om iets neer te zetten”.
Alternatieven
Om toch iets neer te kunnen zetten hebben de organisatoren voor een alternatief gekozen. “Uiteindelijk hebben we besloten om de Prideviering in Poppodium ’t Ukkien te organiseren. Maar toen we vandaag hoorden dat de protestaanvraag was goedgekeurd, hebben we besloten om ook mee te gaan lopen met alle jongeren die zich hebben aangemeld. Het is heel mooi om te zien dat er toch zoveel steun is gekomen vanuit de community,” aldus Peters.
En die Pride Walk dan? “We waren wel van plan om met een kleurrijke groep fietsers, bestaande uit mensen van de Rose Wolk, Axel en andere Queer mensen uit de omgeving, van IJsselmuiden naar poppodium ’t Ukkien te fietsen,” laat Peters weten. “Om zo toch nog wat zichtbaarheid te hebben. Want voor fietsen heb je geen vergunning nodig. Maar nu er in Kampen toch een Pride Walk is, gaan we niet meer fietsen en lopen we lekker mee!”
Twee keer pride walk, twee keer ophef
De organisatie van de Pride Walk in Kampen hoopt uiteraard op een grote opkomst, ook al wordt op dezelfde dag ook de Pridewalk van Queer Amsterdam en Stichting Homomonument gehouden. Om die Amsterdamse Pride Walk is de afgelopen tijd ook de nodige ophef ontstaan. De ophef in Amsterdam ontstond echter dankzij één van de organisatoren. Stichting Queer Amsterdam wilde bij dit protest namelijk expliciet Israëlische vlaggen weren. Dit werd door de stichting aangekondigd in een bericht op Instagram. Over eventuele andere vlaggen werd niet gecommuniceerd. Door de ophef die hier vervolgens over ontstond, zag Queer Amsterdam geen andere optie dan zich afgelopen zondag terug te trekken als organisator.