Remco Recenseert | ‘Femme’: Wraak of opwinding? Butch of Femme?

Een eigele hoody. Dat draagt Preston als ie Jules in elkaar slaat. Aan het begin van de film Femme gaat Jules sigaretten kopen. Hij draagt een drag outfit want het is pauze van zijn show. In de avondwinkel maakt een stel foute jongens, waaronder Preston, een rotopmerking. Jules reageert direct en de boel escaleert. Gaykrant mag vijf keer twee kaarten weggeven voor Femme! Hoe jij daaraan kunt komen lees je in deze recensie!

Tekst: Remco van Dam

Een half jaar later ontmoeten de twee elkaar onder heel andere omstandigheden. In een nachtsauna herkent Jules een van zijn belagers en verleidt hem. Zonder make up ziet Preston niet met wie hij te maken heeft. Jules zint op wraak. Een adembenemend spel begint.

Complexe-wraak-romcom

Queer bashing, ik kan er moeilijk naar kijken. Misschien omdat het te dichtbij komt. Het doet te veel denken aan de vele nieuwsberichten over lastiggevallen drags. In dat opzicht begrijp ik Jules heel goed in zijn zoektocht naar vergelding. Toch is het verhaal van Femme complexer.

Jules’ huisgenoot Toby is verliefd op hem en maakt constant avances. Daar zou hij op in kunnen gaan, maar dat doet hij niet. De ruige, closeted Preston trekt hem meer aan. Tijdens hun relatie ontdekt Jules onbewust zijn masochistische kant. Wat volgt is een mix van een dom/sub relatie en een wraakepos volgens de structuur van een romcom.

Debuut

In dit ijzersterke debuut van Sam H. Freeman en Ng Choon Ping speelt dubbelheid een grote rol. Beide hoofdfiguren zijn dader en slachtoffer tegelijk. De held Jules kampt met zelfhaat en een minderwaardigheidsgevoelens, de kern van zijn masochisme. Zijn ambiguïteit zit ook in de seks scènes. Ondergaat Jules alles omdat hij het lekker vindt, of omdat het past in zijn wraakplan?

De dominante Preston heeft last van driftbuien. Anger management zou op zijn plaats zijn. Daarbij is intieme seks voor hem onbekend. In zijn anonieme contacten is Preston afgestompt geraakt. Beide zielen vinden een vorm van liefde, waarbij de dominante rol constant wisselt.

Cast

Die dubbelheid maakt van Femme een spannende film. Je weet nooit waar het heen gaat. De sterke cast draagt daar aan bij. Nathan Stewart-Jarett overtuigt met een complexe Jules. Maar het is George Mackay die de meeste indruk maakt. Eerder, in The True History of the Kelly Gang (2019), speelde hij glansrijk een gelaagde bullebak. En dat doet hij weer in Femme. Mackay schakelt eenvoudig tussen verschillende emoties die zijn personage kleur en diepte geven. Aan het eind van de film voel je sympathie en zelfs medelijden voor zijn Preston.

In het laatste shot draagt Jules Preston’s gele hoody. Je vraagt je af: is dat een teken van victorie of is hij nog gehecht aan zijn bully?

Winactie!

Femme draait vanaf 11 juli in de bioscoop en Gaykrant mag voor deze film vijf maal twee kaarten weggeven! Reageer daarvoor in de comments op onze socials of met een mail aan onze redactie. Geef daarin antwoord op de volgende vragen: Wat is de naam van de huisgenoot van Jules en waarom moeten juist jij en jouw plus 1 deze film gaan zien?

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.