Hooggerechtshof Namibië: ‘strafbaarstelling relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht is ongrondwettelijk’

Het Hooggerechtshof in Namibië heeft twee wetten die waren overgebleven uit het koloniale tijdperk ongrondwettelijk verklaard. Deze wetten stelden handelingen tussen mannen van hetzelfde geslacht  strafbaar. Het is niet alleen een belangrijke overwinning voor de LGBTQ-gemeenschap in het Zuid-Afrikaanse land, maar ook een trendbreuk met wat er elders in het continent gebeurt.

Het Namibische Hooggerechtshof in de hoofdstad Windhoek betitelde de misdrijven “sodomie” en “onnatuurlijke seksuele overtredingen” als “ongrondwettelijk en ongeldig“. Die uitspraak werd uiteraard met gejuich ontvangen door LHBTIQ+ belangenbehartigers.

niet overtuigd

In hun oordeel schreven de rechters onder andere: “Wij zijn er niet van overtuigd dat het in een democratische samenleving als de onze… redelijkerwijs te rechtvaardigen is om een activiteit strafbaar te stellen alleen omdat een deel, misschien wel de meerderheid, van de burgers het als onacceptabel beschouwt”.
Daarmee vernietigt het vonnis de zelden toegepaste wetten uit 1927. Wetten die Namibië erfde uit het koloniale tijdperk, maar handhaafde na de onafhankelijkheid van Zuid-Afrika in 1990.

kolonialisme

De homofobie die momenteel hoogtij lijkt te vieren in het continent, wordt door geschiedkundigen toegeschreven aan het koloniale tijdperk. In 2023 schreef de internationale belangenbehartiger voor LHBTIQ+ personen, ILGA, hier een rapport over. Inmiddels hebben rechtsextremistische groepen en conservatieve evangelicals, met name afkomstig en gefinancierd vanuit de Verenigde Staten, deze koloniale wetgeving ook ontdekt. Ze buiten de juridische mogelijkheden die de wetgeving biedt dan ook ten volle uit. Het is trouwens geen onbekend fenomeen. De Correspondent publiceerde in 2014 al over deze praktijk.

Volgens voormalig minister Schreinemacher, die tijdens kabinet Rutte 4 de portefeuille Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beheerde, was deze ontwikkeling al bekend toen zij nog Europarlementariër was. In die periode, van juli 2019 tot januari 2022, werd zij al gewaarschuwd voor de invloed van de anti-LHBTIQ+ lobby. Tijdens haar ministerschap zag zij dat die anti-LHBTIQ+ lobby in de praktijk steeds meer van zich liet horen. “Het is zelfs berekend dat er drie keer zoveel geld naar anti-LHBTIQ+ clubs gaat ten opzichte van pro-LHBTIQ+ clubs, wereldwijd” vertelde Schreinemacher onlangs in een exclusief interview met Gaykrant.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.