25.000 bezoekers voor Roze Zaterdag 2024 Groningen

Groningen was voor de derde keer in de geschiedenis de gaststad voor de oudste pride van Nederland. En daarom kwamen er afgelopen weekend ruim 25.000 bezoekers naar Groningen. De organisatie kijkt dan ook terug op een zeer geslaagde editie van Roze Zaterdag 2024. 

Tekst: Stichting Roze Zaterdagen Nederland

Roze Zaterdag 2024 in Groningen had een bomvol programma met onder andere een roze viering in de Akerk, een Pride Walk met ruim 5.000 deelnemers en drie podia in de stad. Op de Mainstage aan de Grote Markt traden diverse artiesten op waaronder Willeke Alberti, Sophie Straat en House of Vineyard.

trots

De organisatie is zeer tevreden over het verloop van het evenement. “We zijn ontzettend trots dat zoveel mensen naar Groningen zijn gekomen om samen met ons Roze Zaterdag te vieren. Het was een sfeervolle dag, waar we uitgebreid de diversiteit hebben gevierd. We zijn met name trots op de Pride Walk, want daarmee is absoluut duidelijk gemaakt waarom Roze Zaterdag zo belangrijk is”, aldus Mark Gils, voorzitter Roze Zaterdag Groningen.

Simon Timmerman, voorzitter Roze Zaterdagen Nederland, is vol lof over de organisatie in Groningen: “We zijn alle mensen, de vele vrijwilligers, die deze Roze Zaterdag in Groningen hebben mogelijk gemaakt heel veel dank verschuldigd. Voor onze gemeenschap is Roze Zaterdag een belangrijke dag. Groningen heeft zich van diens beste kant laten. Dus dank je wel Groningen!”

Volgend jaar in Zaanstad

Elk jaar wordt Roze Zaterdag georganiseerd in een andere stad in Nederland. Volgend jaar is Zaanstad aan de beurt. In Groningen werd daarom aan het begin van de avond op de mainstage aan de Grote Markt officieel de Roze Zaterdag sleutel overhandigd aan de delegatie uit Zaanstad. Deze volgende editie, Roze Zaterdag 2025, staat gepland op zaterdag 28 juni, dus zet die alvast in je agenda!

De selectieprocedure voor de organisatie van Roze Zaterdag 2026 is momenteel nog in volle gang. Eerder werd bekendgemaakt dat hiervoor Amsterdam en Noordwijk in de race zijn. De bekendmaking staat gepland voor eind augustus.

Roze Zaterdag

Het evenement Roze Zaterdag is de oudste Pride van Nederland. Het event bestaat sinds eind jaren zeventig en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Elk jaar gebeurt dat in een andere stad in Nederland. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter. Daarom biedt men ruimte voor een informatiemarkt, maar ook debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele, sekse- en genderdiversiteit. Stichting Roze Zaterdagen Nederland bewaakt en beschermt de formule van Roze Zaterdag. Jaarlijks kent de stichting de organisatie van Roze Zaterdag, twee jaar vooruit, toe aan een stad in Nederland. De stichting ondersteunt en adviseert de organisatoren.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.