Eindhovense Burgemeester over eerste Pride: “Zo gaan we een nieuwe traditie opbouwen!”

Burgemeester Dijsselbloem Eindhoven Pride 2024

Afgelopen weekend eindigde de eerste Eindhoven Pride. En dat gebeurde niet stilletjes; integendeel!  Er was gezorgd voor een geweldige line-up van Eindhovense DJ’s die tijdens het closing event Club 040 de beste Pride hits, Eurovision en housemuziek draaiden. De Pride werd op 8 juni afgetrapt met een goedbezochte parade. Gaykrant liep mee en sprak daar met een enthousiaste, maar ook strijdbare Eindhovense burgemeester Dijsselbloem over de eerste Pride in zijn stad.

Tekst: Ronald Mol, m.m.v. Hemmo de Vries

Op de vraag wat hij vond van de parade, was de burgemeester heel duidelijk: “Het is heel vet voor de stad Eindhoven, dat we dit feest zo groots kunnen vieren! We hadden vorig jaar al een hele mooie Pride walk. Met heel veel mensen en nu gewoon nog groter met wagens, met heel veel muziek en nog meer mensen. Zo gaan we een heel nieuwe traditie opbouwen!”

Als burgemeester kijkt u natuurlijk ook met buitengewone belangstelling naar de huidige politieke ontwikkelingen. En dan niet alleen hier in Nederland, maar ook in de wereld. Wordt het volgens u meer nodig, zo’n Pride-viering?
“Ik vrees dat het meer nodig wordt, ja. Want na jaren van de emancipatiestrijd zie je nu toch allerlei reactionaire types die proberen de vrijheid weer terug te draaien voor heel veel mensen. En dat gaan we niet toestaan. Daar gaan we ons tegen verzetten.”

En wat is volgens u de ideale manier om ons daartegen te verzetten?
“Volgens mij moet dat op alle fronten. Dat moet hier zichtbaar op straat, gewoon de vrijheid vieren en laten zien wie we zijn. Maar het moet ook in het stadhuis of in een Parlement, waar de wetgeving goed moet zijn. Waar regelgeving ook toegankelijk moet zijn voor Iedereen. Het moet in sportverenigingen, waar nog een hele slag is te winnen. Dus ja, dat is vaak met een emancipatiestrijd. Die moet op meerdere fronten worden geleverd en het is helaas meer dan ooit nodig.”

En hoe draagt u daar zelf aan bij?
“Nou, aan mijn huis hangt al sinds vanochtend vroeg een hele mooie Eindhovense Pride vlag! En ik loop niet voor niets voorop in deze Parade, dat doe ik ook om te laten zien hoe belangrijk het ook voor mij persoonlijk is. Want natuurlijk, ook in mijn omgeving hebben mensen heel veel last van reactionaire types en van van discriminatie. Zij horen ook hoe het maatschappelijk debat er soms aan toe gaat, bijvoorbeeld op de sociale media. Dus dat raakt mij persoonlijk ook heel erg.”

Helaas zag ik de eerste berichten vanuit COC Eindhoven en regio dat er alweer vlaggen uit het straatbeeld waren gejat. Wat doet dat met u?
“Ja, dat raakt me zeer. We hebben vorig jaar ook gezien dat de vlag van de gevel van het COC werd getrokken en werd verbrand op straat. Daar hebben we toen echt met de politie prioriteit aan gegeven en die daders zijn ook opgepakt. Dus ik hoop dat het deze keer weer lukt, want we gaan gewoon niet toestaan dat een paar mensen zo intolerant zijn en zelfs met agressie de vrijheid van anderen aan banden proberen te leggen. Want dat is wat er dan gebeurt. En dat is juist het mooie van dit feest. Dit is een feest van vrijheid waarin we elkaar heel veel vrijheid geven en elkaar ook waarderen om hoe we zijn. Dat gaan een paar mensen niet voor ons verpesten.”

U zei net al dat aan de gevel van uw huis een Eindhovense regenboogvlag hangt. Om uw schouders hangt een regenboog sjerp. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam, die had een speciale regenboog-ambtsketting; komt die volgend jaar ook om uw nek te hangen?
Oh ja, zeker ja! Goed idee, die kan er nog wel bij in de collectie, haha!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.