Pauselijke Ezel: Oh oh Bergoglio… Deel 2!

Een ezel stoot zich in het gemeen, geen twee keer aan dezelfde steen. Oftewel; het is vrij dom om dezelfde fout nog een tweede keer te maken. Zeker als de eerste keer dat je die fout maakte er voor zorgde dat je met je giechel op CNN terecht kwam. En de persafdeling van de stadsstaat waarvan je het opperhoofd bent al na die eerste keer excuses heeft aangeboden. Paus Franciscus deed het toch…

Paus Franciscus is namelijk opnieuw beschuldigd van het gebruik van een zeer beledigende term om homoseksuele mannen te beschrijven tijdens een privébijeenkomst. Dit deed hij slechts twee weken nadat het Vaticaan excuses had aangeboden voor zijn eerdere gebruik van dezelfde term.

Ban de nichten

Het Italiaanse persbureau ANSA meldde, onder vermelding van anonieme bronnen, dat de paus de denigrerende term gebruikte tijdens een bijeenkomst. Daarin zei hij dat ‘froccio’, oftewel flikkers of nichten, wel welkom moeten zijn in de kerk, maar dat men ze niet mag toelaten worden tot seminaries. Dit incident vond naar verluidt plaats tijdens een niet-openbare sessie met Romeinse priesters aan de Pauselijke Salesiaanse Universiteit.

frociaggine’

Vorige maand vertelden bronnen die aanwezig waren bij een soortgelijke bijeenkomst met bisschoppen, dat de paus dezelfde zin had gebruikt. Na het eerdere incident gaf het Vaticaan een zeldzame verontschuldiging vrij “aan degenen die beledigd waren”. Toen het Vaticaan werd gevraagd naar de nieuwe beschuldiging, verwees men naar een verklaring die het had afgelegd over de bijeenkomst van dinsdag.
Daarin benadrukte de paus de noodzaak om “mensen met homoseksuele neigingen” welkom te heten in de kerk. Tegelijkertijd moesten ze wel voorzichtigheid betrachten “met betrekking tot de toegang van ‘froccio’ tot het seminarie”. Woordvoerder Matteo Bruni van het Vaticaan gaf aan dat er geen aanvullend commentaar komt naar aanleiding van het incident.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.