Hangt jouw foto binnenkort naast die van Marian Bakker in de expositie Protest2Pride?

Hangt jouw foto binnenkort ook naast het werk van fotograaf Marian Bakker in de expositie Protest2Pride? In de aankomende tentoonstelling Protest2Pride onderzoekt IHLIA de Roze Zaterdag-protesten van de jaren ’80 en ’90 door de lens van fotograaf Marian Bakker. Marian zoomde in op lesbische subculturen, maar haar foto’s laten ook zien wie er in deze periode nog meer vochten voor LHBTIQ+ rechten.

Ze schetsen een tijdsbeeld van de jaren ’80 en ’90, hoe deze mensen zich kleedden, hun perspectieven, hun strategieën en hoe ze de weg vrijmaakten voor de Pride-vieringen die we vandaag de dag kennen. De foto’s van Marian fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip.

Ze nodigen ons uit om in hun wereld te stappen en na te denken over hoe we ons verhouden tot het huidige activisme en de manieren waarop we het documenteren.

doe mee!

Dit wil IHLIA verder onderzoeken tijdens een interactief event bij de opening van de nieuwe IHLIA-expositie Protest2Pride op 12 juli 2024. Samen wil men nadenken over wat het betekent om te protesteren of te pleiten, en de verschillende manieren waarop we onze vastgelegde momenten kunnen begrijpen of ‘framen’. Onder het genot van een drankje wordt tijdens dit interactieve event de tijd genomen om na te denken over hoe we veranderingen tot stand brengen en ze vastleggen.

Bij de opening van de expositie nodigen IHLIA je uit om met elkaar in gesprek te gaan over activisme, fotografie en herinnering. Samen wordt hier een creatieve draai aan gegeven, waaraan je nu al mee kunt doen:
Deel vóór 12 juli een persoonlijke foto die voor jou een moment van activisme vertegenwoordigt. Neem dit zo breed als je wilt! IHLIA zal de foto’s afdrukken, waarna je jouw bijschrift kan toevoegen en de foto kan decoreren, of hoe je de betekenis van de foto dan ook creatief wil uitdrukken.

Met jouw toestemming wordt jouw foto toegevoegd aan de tentoonstelling en/of aan het IHLIA-archief. Op deze manier dragen we vandaag bij aan het culturele geheugen van onze gemeenschap in al zijn diversiteit voor toekomstige generaties.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.