Café Stonewall in Enschede viert 35-jarig bestaan

Café Stonewall

Café Stonewall in Enschede bestaat in juni 35 jaar! En dat is bijzonder, want al 35 jaar wordt het café volledig gerund door vrijwilligers uit de LHBTI+ community. Gaycafé Stonewall opende in juni 1989 haar
deuren en was daarmee het enige gaycafé van Enschede en ver daarbuiten.

Tekst: persbericht Café Stonewall

Café Stonewall is ontstaan uit de Stichting Huisvesting Homobeweging Twente (S.H.H.T.) Deze stichting was twee jaar eerder, in 1987, opgericht. Het café draait sindsdien volledig op vrijwilligers en streeft gezamenlijk het doel van de stichting na. Het doel van de stichting was namelijk om een plek te creëren waar de regenbooggemeenschap bij elkaar kon komen. In de statuten staat dat goed verwoord: ‘De doelstelling van de stichting is het exploiteren en onderdak bieden aan diegenen en/of organisaties welke de emancipatie van homo- en biseksuele personen in onze samenleving voorstaan.’

Werk in de walstraat

Het bestuur van COC Twente-Achterhoek ging met het oprichten van de stichting en de aankoop van het pand wel in tegen de wens van het landelijke COC. Maar die beslissing heeft er uiteindelijk wel toe geleid dat de Enschedese regenbooggemeenschap de komende maand hun eigen feestmaand kan gaan vieren in het pand aan de Walstraat 12-14!

Er was vervolgens een flinke verbouwing van het pand nodig, maar in juni 1989 werd het café geopend. Net op tijd, want op 27 juni 1989 zou de Roze Zaterdag in Enschede plaatsvinden. Een associatie met de ontstaansgeschiedenis van de Roze Zaterdag én met de Walstraat, waaraan het pand is gelegen, ligt voor de hand; het café krijgt de naam Stonewall, vernoemd naar het gelijknamige café The Stonewall Inn in New York, maar ook naar de rellen in die daaromheen plaatsvonden. Rellen die uiteindelijk uit zouden groeien tot de wereldwijde Pride-beweging.

Vrijwilligers

De aankoop van het pand, de verbouwing; het werd destijds allemaal gerealiseerd door vrijwilligers. En dat geldt tot op de dag van vandaag. Zowel het Dagelijks Bestuur, de Raad van Toezicht en de Barmedewerkers die de bardiensten draaien doen dit geheel op vrijwillige basis. Het zijn dan ook stuk voor stuk gemotiveerde mensen die het café een warm hart toedragen!

Tegenwoordig biedt het café onderdak aan vele LHBTI+ organisaties. De activiteiten en evenementen
organiseren de vrijwilligers niet alleen voor de gehele LHBTI+ community, ook iedereen die onze community een warm hart toedraagt is van harte welkom. En dat doen ze met veel plezier! Het bestuur laat daarom ook weten: “Samen met onze gasten en samenwerkingspartners zijn we trots op waar we nu staan, Café Stonewall is the place to Be Proud!”

Café Stonewall is eigentijds en organiseert al 35 jaar een divers aanbod aan activiteiten voor jong en oud. Tijdens de reguliere openingstijden staat Stonewall vooral bekend om haar gezellige barmiddagen, de pubquiz met een gaytwist, karaoke avonden maar zeker ook de gezellige dansavonden met DJ’s. Ook organiseert Stonewall al jaren leuke feesten in de straat zoals Koningsnacht, Koningsdag, het Eurovisie songfestival straatfeest en natuurlijk de kerstmiddag.

Feest in de Walstraat!

Om het 35 jarig jubileum te vieren organiseren de vrijwilligers gedurende de gehele Pride maand juni verschillende activiteiten en feesten. Om feestelijk af te trappen voeren ze met alle vrijwilligers op 1 juni mee
met de Utrecht Pride, op hun feestelijk versierde Stonewall boot. En dat deden ze niet alleen. Ook wethouder Arjan Kampman (PvdA), die onder andere de portefeuille Emancipatie/Inclusiviteit beheert, voer mee!

Maar ook de rest van de maand zijn er leuke activiteiten voor de (oud) vrijwilligers, café gasten en vrienden van Stonewall. Zo wordt er op 8 juni een trip down memorylane gemaakt; men gaat terug naar de oprichtingsjaren tijdens de Stonewall 80’s party. En een week later is er een reünie van oud-vrijwilligers van het café. Daarvoor is een aanmelding gewenst. Dat kan door te mailen naar reunie@stonewall.nl.

Groot feest

Op 22 juni vindt het officiële feest plaats, om 15:30 uur wordt een receptie in het café gehouden, waarbij niemand minder dan Karin Bloemen zal optreden! En daarna gaat het feest tot in de kleine uurtjes door, met een straatfeest waarbij verschillende artiesten, DJ’s en optredens te zien en te horen zijn.

De feestmaand wordt in de avond van 29 juni afgesloten in het café, waarbij wederom een DJ de feestvreugde tot grote hoogte zal brengen. Voor een volledig overzicht van alle geplande evenementen en de aanvangstijden wordt aangeraden om de socials van Café Stonewall in de gaten te houden. Je vindt het café op Facebook en op Instagram.

programma
  • 08-06-24: Terug naar de oprichtingsjaren met de “Stonewall 80’s party”
  • 15-06-24: Reünie voor oud vrijwilligers (opgeven kan via reunie@stonewall.nl)
  • 22-06-24: Officiële receptie om 15:30 met om 16:00 uur een optreden van niemand minder dan Karin Bloemen. In de avond een straatfeest met verschillende artiesten, DJ’s en optredens.
  • 29-06-24: Sluiten Café Stonewall de feestmaand af met een dansavond met een DJ

Alle activiteiten, de tijden en andere details worden gedeeld via de Socials van Café Stonewall.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.