Oh oh, Bergoglio… Paus: “er is teveel nichterigheid in de kerk”

Het Vaticaan komt met excuses nadat paus Franciscus heeft gezegd dat er sprake is van “teveel nichterigheid in de kerk”. Dat meldt de Italiaanse roddelsite Dagospia, die de uitspraak sarcastisch betitelt als ‘pauselijk’. De paus maakte deze opmerking tijdens de Conferenza Episcopale Italiana, de algemene vergadering van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Daarbij waren meer dan 200 bisschoppen aanwezig.

Tekst: Ronald Mol

Verschillende Italiaanse bisschoppen melden dat paus Franciscus zijn verzet tegen het toelaten van kandidaten met ‘homoseksuele neigingen’ tot het priesterschap nog eens heeft bevestigd. De kerkvorst gebruikte daarbij vrij duidelijke taal, lieten meerdere bisschoppen weten. Volgens de roddelsite varieerden de reacties van de bisschoppen bij navraag ‘van verbijsterd tot geamuseerd’.

“zet alle flikkers, zelfs degenen die zich nog op het priesterschap aan het oriënteren zijn, uit de seminaries”

‘frociaggine’

Tijdens de vergadering werd de paus bevraagd over het weren van homoseksuele mannen bij priesteropleidingen. De paus antwoordde daarop “nella Chiesa c’è troppa aria di frociaggine”, dat vrij vertaald betekent dat “er te veel nichterigheid is in de Kerk”. ‘Frociaggine’ is een afgeleide van het woord ‘frocio’, dat zoveel betekent als flikker, of nicht. Het wordt in het Romeinse dialect gebruikt als belediging voor homoseksuelen. Maar daar liet Franciscus het volgens zijn toehoorders echter niet bij, de kerkvorst deed er zelfs nog een schepje bovenop. Volgens Franciscus moeten de bisschoppen namelijk duidelijk zijn:  “zet alle flikkers, zelfs degenen die zich nog op het priesterschap aan het oriënteren zijn, uit de seminaries”.

Al snel namen grotere kranten als La Repubblica de uitspraak over. De krant Corriere della Serra tekende daarbij nog wel aan dat de kerkvader ‘soms over wat creatief Italiaans struikelt, zonder zich bewust te zijn van de nuances’. Volgens een bisschop die La Repubblica te woord stond liet de uitspraak “meer dan één bisschop even schrikken. De man is niet vreemd met verbale onmatigheid; de bijeenkomst was achter gesloten deuren, het gesprek informeel. Maar toen paus Franciscus dat woord gebruikte, was er spanning in de zaal”.

daar gaan we weer…

Het is niet de eerste keer dat de paus zich negatief uitlaat over het toelaten van homoseksuelen tot de priesteropleiding. Bij een eerdere bisschoppenconferentie in 2018 deed hij namelijk soortgelijke uitspraken. Toen liet de paus aan de verzamelde bisschoppen weten dat als ze “ook maar de geringste twijfel” hadden over de vraag of een homoseksuele kandidaat in staat is om een celibatair leven te leiden, in het seminarie en als priester, “het beter is om ze niet binnen te laten.”

hulp

Andere bisschoppen kwamen de paus na zijn uitspraak over te veel nichterigheid in de kerk te hulp. Volgens hen was de uitspraak niet beledigend bedoeld. Ook zou de fout komen door een gebrek aan kennis van de Italiaanse taal bij de paus. De moedertaal van de uit Argentinië afkomstige Bergoglio is namelijk niet Italiaans, maar Spaans, betogen zij. Critici vinden echter dat een dergelijke fout, nu de paus al weer elf jaar in Rome woont, niet meer gemaakt had mogen worden. Daarnaast kreeg de paus hulp uit onverwachte hoek. De bekende Italiaanse dragqueen Platinette schonk de paus namelijk op katholieke wijze vergeving.

mea culpa

Nadat diverse media vragen over het voorval hadden gesteld, kwam het Vaticaan met excuses. Daarbij werd gesteld dat het nooit de bedoeling van de paus was geweest om iemand te beledigen of homofobie uit te dragen. “Paus Franciscus is op de hoogte van de artikelen die onlangs zijn verschenen, over een gesprek dat hij, achter gesloten deuren, heeft gehad met de bisschoppen van de CEI,” is in de verklaring te lezen. “Zoals hij bij verschillende gelegenheden heeft kunnen zeggen: ‘In de Kerk is plaats voor iedereen, voor iedereen! Niemand is nutteloos, niemand is overbodig, er is plaats voor iedereen. Precies zoals we zijn, iedereen,'”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.