‘Who’s afraid of Oscar Wilde’ geselecteerd voor Nederlands Theater Festival 2024

Op woensdag 29 mei maakte Cornald Maas namens de Nederlandse Toneeljury bekend welke voorstellingen er zijn geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2024. De zwarte keukentafelkomedie Who’s afraid of Oscar Wilde van het Utrechtse theatergezelschap Compagnie Red Yellow & Blue behoort volgens de jury tot de 11 beste voorstellingen van 2023.

Tekst: persbericht Dagmar Bokma

De voorstelling werd door de pers al geroemd om de vlijmscherpe teksten, het uitmuntende spel en de queer representatie op het toneel, die beantwoordt aan een heersende behoefte. De Nederlandse Toneeljury onderschrijft dit en spreekt haar bewondering uit voor de manier waarop deze komedie ‘en passant enorme vraagstukken’ aansnijdt. De cast bestaat uit Eline van Gils, Sharlee Jo Daantje, Tobe Vandekerckhove en Daan van Bendegem, die tevens de tekst schreef.  De eindregie was in handen van Ellen Goemans. Het gezelschap staat onder artistieke leiding van Daan van Bendegem en Eline van Gils.

Uit het juryrapport van de Nederlandse Toneeljury

“Schatplichtig aan de vileine taal van Edward Albee geeft dit stuk een scherp tijdsbeeld van nu, met alle persoonlijke drama’s en verlangens en hoe de maatschappij daar dwingend in kan zijn. Alle personages dienen zich te verhouden tot elkaar, elkaars verlangens te respecteren maar elk personage is ook bezig om de eigen verlangens over het voetlicht te krijgen, om gezien te worden. De jury heeft met volle aandacht gekeken naar hoe dit drama zich ontvouwt en en passant enorme vraagstukken behandelt.”

Taboes doorbreken en spiegelen

Van Bendegems tekst voor Who’s afraid of Oscar Wilde kwam tot stand na een periode van research en interviews met ouders en wensouders uit de queer community. Daaruit kwamen successen, teleurstellingen, maar vooral ook de uitdagingen van bureaucratische discriminatie en wetsbepalingen naar voren, waar queer personen met een kinderwens mee te maken hebben. En het werd duidelijk dat het koesteren van een kinderwens binnen de LHBTIQ+-gemeenschap een onderwerp is waar een taboe op rust. Het gezelschap wil met deze voorstelling niet alleen bijdragen aan queer representatie, maar ook aan het doorbreken van dat taboe. En niet in de laatste plaats: het publiek zich bewust maken van haar bevoorrechte of juist achtergestelde positie in de maatschappij.

De lach als middel

Compagnie Red Yellow & Blue koos voor de vorm van een komedie om dit door emotie geladen thema naar het toneel te brengen. Ook kozen de makers voor personages die elkaar door en door kennen, waardoor beleefdheden al snel via de achterdeur verdwijnen, alle thema’s ongefilterd en rauw op tafel komen en ongemakkelijke mechanismen bloot worden gelegd. De toegankelijke vorm verlaagt drempels en geeft de makers de gelegenheid om het publiek te laten lachen om de bijna kleinburgerlijke gesprekken en hoogoplopende discussies. Uitbundig, maar ook schamper. Omdat in de alledaagsheid van wat je ziet, onherroepelijk ook herkenning schuilt.

Tournee

Who’s afraid of Oscar Wilde keert van 10 januari t/m 20 februari 2025 voor een succesreprise terug in de Nederlandse en Vlaamse theaters. Voor meer informatie en de actuele speellijst zie: www.compagnieredyellowblue.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.