Praten we nog wel met elkaar?

Als community komen regelmatig we bij elkaar om op te staan tegen dreigingen van buitenaf. Ook komen we graag samen voor gezelligheid, feesten of seks. Dragperformer Lolo Bottoms vroeg zich af: “Nemen we nog wel de tijd om écht met elkaar te praten over de dingen die er toe doen?” Vanuit deze vraag is een bijzonder videoproject geboren: “We don’t talk about…”

 Tekst: Merel Ivens

Een paar uur na het plaatsen van de open oproep op zoek naar gesprekspartners, had zich de eerste al gemeld. Om er zeker van te zijn dat dit project niet uit een eenzijdig idee zou ontstaan, ging Lolo op zoek naar mensen die zelf graag iets bespreekbaar wilden maken. Al gauw bleek dat er onderwerpen genoeg waren die om uiteenlopende redenen onderbelicht zijn. Iets lastiger was het vinden van mensen die voor de camera en dan ook nog eens in het Engels het gesprek aan durfden. Toch bleef het niet lang spannend of dit project haalbaar zou zijn, ruim voor de deadline had Lolo niet alleen vier uiteenlopende gesprekspartners gevonden, maar ook een gesponsorde locatie om de gesprekken op te nemen en anonieme donateurs die de noodzakelijke productiekosten wilden dekken.

Toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen

Niet alleen de titel van het project, ook de gesprekken zelf zijn Engelstalig. Een bewuste keuze, om de serie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Natuurlijk is er daarnaast ook extra rekening gehouden met het Nederlandstalige publiek. De serie wordt uitgezonden op YouTube, wat een ingebouwde optie heeft voor automatisch gegenereerde ondertiteling. Nu is niet iedereen even thuis in de digitale wereld, dus om het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken heeft Lolo een Nederlandstalig instructiefilmpje gemaakt.

Van literaire geschiedenis tot mentale gezondheid

De onderwerpen die aan bod komen in deze serie lopen sterk uiteen. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat het allemaal dingen zijn waar best wat meer aandacht aan besteed mag worden. De achterliggende gedachte reikt dan ook verder dan alleen het opnemen en uitzenden van de gesprekken. Het doel is om ook anderen te inspireren en motiveren wat vaker met elkaar te praten. De gesprekken in deze serie zijn dan ook meer een voorbeeld, of het nu gaat over de vertegenwoordiging van onze gemeenschap in de literaire geschiedenis, labels en zelfidentificatie, of wat zwaardere onderwerpen als conditionele acceptatie of zelfs eenzaamheid, mentale gezondheid en suïcide.

Pride maand

Op de vooravond van internationale Pride maand is de trailer van “We don’t talk about…” geplaatst. De gesprekken worden uitgezonden op de dinsdagen in juni.

Merel Ivens (Rotterdam, 1985) is transman, dragperformer, activist, poëet en creatieve duizendpoot. Liever dan chronisch ziek, noemt hij zichzelf chronisch optimistisch. Na de Corona tijd zocht zijn alterego Lolo Bottoms in eerste instantie weer het podium op, onder andere met zelfgeschreven theater. Hoewel het podium altijd zal blijven roepen, vind je Lolo tegenwoordig het meest op youtube.com/@LoloBottoms

Merel Ivens / Lolo Bottoms

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.