Zeldzame wereldwijde waarschuwing voor aanslagen tijdens Pride

wereldwijde waarschuwing aanslagen pride

Het Amerikaanse State Department komt met een wereldwijde waarschuwing voor aanslagen tijdens Pride-vieringen. Dat meldt onder andere het Britse LHBTIQ+ magazine Attitude. Er wordt specifiek gewaarschuwd voor mogelijke terroristisch geweld dat gericht is op LHBTIQ+ personen en daaraan gerelateerde (Pride) evenementen. Volgens experts is het zeldzaam dat een dergelijk wereldwijd veiligheidsadvies wordt gepubliceerd.

Tekst: Ronald Mol

Het advies, dat onder andere op de website van het Amerikaanse Bureau of Consular Affairs is geplaatst, duidt op een reële bezorgdheid bij de Amerikaanse regering voor het risico van terroristische aanvallen, demonstraties of gewelddadige acties tijdens Pride-evenementen.

nederland en België

Deze acties zouden zich volgens de berichtgeving met name richten op Amerikaanse burgers en belangen. Echter, de acties waarvoor gewaarschuwd wordt vormen logischerwijs ook een risico voor andere omstanders en partijen. De waarschuwing geldt ook voor Nederland en België, waar volgens de Amerikaanse regering dreigingsniveau twee geldt. Amerikaanse burgers wordt daarbij aangeraden om ‘extra voorzichtig’ te zijn ‘vanwege terrorisme’.

Radicale islam én extreemrechts

Het Department of Homeland Security (DHS) en de FBI onderschrijven de waarschuwing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze instanties wezen namelijk al eerder op de toegenomen kans van geweld door terroristische organisaties tegen LHBTIQ+ personen en Pride-bijeenkomsten. Het risico komt volgens de instanties niet alleen uit de hoek van radicaal Islamitische organisaties. Ook extreemrechtse organisaties vormen volgens de FBI en het DHS een reëel gevaar.

aanwijzingen

In de wereldwijde waarschuwing voor aanslagen of andersoortig geweld tijdens Pride-vieringen worden geen specifieke evenementen of locaties genoemd. De FBI en het DHS laten weten dat de dreiging desondanks zeer serieus genomen wordt. Al in februari 2023 zijn berichten van Islamitische Staat (IS) onderschept die daar aanleiding voor geven. Deze berichten bevatten volgens de opsporingsdiensten retoriek die specifiek gericht was tegen LHBTIQ+ personen, evenementen en locaties.

De waarschuwing van de FBI en het DHS vermeldde ook dat in 2023 drie IS-sympathisanten zijn gearresteerd. Zij waren zich aan het voorbereiden om een Pride-parade in Wenen aan te vallen. Daarnaast wijzen de veiligheidsexperts op de overeenkomsten tussen neonazistische en jihadistische groeperingen wanneer het gaat om anti-LHBTIQ+ ideologieën.

voorzichtig en waakzaam

Het advies raad Amerikaanse burgers in het buitenland aan om extra voorzichtig te zijn en waakzaam te blijven in gebieden met veel toeristen. Dit geldt dus met name tijdens Pride-vieringen. Ook adviseert men om zich in te schrijven voor het Smart Traveler Enrollment Program (STEP) voor noodwaarschuwingen.

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.