Karla Sofía Gascón krijgt als eerste transgender vrouw de prijs voor beste actrice in Cannes

De sterrenensemble van de “trans-gangster musical” Emilia Pérez, heeft op 25 mei gezamenlijk de prijs voor Beste Actrice in de wacht gesleept. Karla Sofía Gascón, die zich identificeert als transgender, nam de prijs in ontvangst tijdens de gala-uitreiking van het Cannes filmfestival 2024. Dit deed zij mede namens haar collega’s Selena Gomez, Zoe Saldaña, Karla Sofía Gascón en Adriana Paz. Daarmee is de uit Madrid afkomstige actrice de eerste transgender vrouw aan wie deze felbegeerde prijs wordt uitgereikt.

De Spaanstalige musical Emilia Pérez scoorde hoge ogen op het Cannes Film Festival 2024. Dit dankzij een aangrijpend, doch komisch verhaal waarin Mexicaanse drugsoorlogen en de zoektocht naar transgender bevrijding met elkaar verweven zijn. De verhaallijn draait om Rita (Zoe Saldaña), een advocate bij een groot bedrijf dat er meer in geïnteresseerd is om criminelen vrij te krijgen dan ze op het rechte pad te houden. Ze wordt gerekruteerd door kartelleider Manitas (Karla Sofía Gascón) voor een unieke missie. Ze moet Manitas helpen om met haar familie – waaronder haar vrouw Jessi (Selena Gomez) uit Mexico te ontsnappen. Niet alleen om de criminaliteit te ontsnappen, maar ook om een geslachtsveranderende operatie te ondergaan.

collectieve prestatie

“Vrouwen samen vieren – dat is de essentie van deze onderscheiding,” aldus Greta Gerwig, de voorzitter van de jury in Cannes (en regisseur van Barbie) in een interview. “Elke actrice schittert individueel, maar hun collectieve prestatie is echt transcendent.” Emilia Pérez won dit jaar ook de juryprijs op het filmfestival van Cannes. Na afloop van een eerdere vertoning in de zuid-Franse badplaats kreeg de film een minutenlange staande ovatie.

In haar acceptatiespeech droeg Karla Sofía Gascón de triomf van de cast in Cannes op aan alle transpersonen, “die zoveel lijden en moeten blijven geloven dat verandering mogelijk is”. Op dit moment is er nog geen releasedatum voor Nederland bekend. Het Franse publiek kan echter wel uitkijken naar het bioscoopdebuut van Emilia Pérez op 28 augustus 2024.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.