De anti-wedding: trouwen zoals jij dat wil

De anti-wedding

Steeds meer mensen kunnen zich niet meer vinden in de opzet van een traditionele bruiloft en al de door gender bepaalde gebruiken die erbij horen. Er is daarom een tegenbeweging ontstaan: de anti-wedding. Die beweging pleit voor het hervormen van het huwelijk en alle verwachtingen die ermee gepaard gaan. Maar hoe geven zij hun bruiloften dan wel vorm?

De meeste koppels die aan een anti-wedding doen, willen terug naar de kern van het huwelijk: de liefde. Hun trouwerij is puur en alleen een feest om hun liefde te bezegelen en te vieren met vrienden en familie. De vrouw wordt niet ‘weggegeven’ en er hoeft geen ring aan te pas te komen, het is een dag die om het gelukkige stel draait.

Gelijkwaardigheid

De anti-wedding beweging uit kritiek op het eeuwenoude systeem waar het huwelijk deel van uit maakt; een systeem waarin de vrouw als eigendom gezien wordt. Zowel LHBTIQ+ stellen alsook steeds meer heteroseksuele koppels zijn het niet eens met dit systeem. Door het huwelijk op hun eigen unieke manier vorm te geven streven ze naar gelijkwaardig partnerschap.

Natuurlijk is een anti-wedding niet voor iedereen. Voor sommigen blijft het huwelijk een belangrijke en betekenisvolle stap in hun leven. Maar voor degenen die ervoor kiezen om een anti-wedding te omarmen, is het een bevrijding van de verwachtingen en normen die vaak aan romantische relaties worden opgelegd.

Inspiratie

Maar hoe ziet een anti-wedding er nou uit? Ten eerste kunnen stellen kiezen voor een ongebruikelijke locatie. Niet in een kerk, maar op een locatie die bij jullie past. In jullie favoriete koffietent bijvoorbeeld, of als jullie echte boekenwurmen zijn zou je in een mooie bibliotheek kunnen trouwen.

Ook kan de vorm van de hele bruiloft overhoop gegooid worden. Denk bijvoorbeeld aan een verrassingsbruiloft. Maak zelf uitnodigingen voor een groot feest en verstuur die naar jullie dierbaren, maar pas bij aankomst wordt voor jullie gasten duidelijk dat jullie gaan trouwen. Daardoor hebben jullie de kans om geheel jullie eigen keuzes te maken en om ook in alle rust te plannen.

Dan is er nog een vorm die zeker niet nieuw is, maar ook populair is onder de anti-wedding beweging. Een elopement: ga met zijn tweeën of alleen met het gezin trouwen. Dat kan in het buitenland op vakantie, of gewoon in Nederland. Dit zijn een paar voorbeelden, maar laat je creativiteit de vrije loop. Bij een anti-wedding zijn immers geen regels. Het allerbelangrijkste is dat jullie een vorm kiezen die helemaal bij jullie past.

Dus, terwijl de meeste mensen ‘ja’ zeggen tegen het huwelijk, zijn er anderen die ervoor kiezen om een andere weg in te slaan. Uiteindelijk is en blijft het huwelijk persoonlijk. Of het nu gaat om een protest, een praktische keuze of een viering van de liefde, de anti-wedding herinnert ons eraan dat er geen one-size-fits-all benadering is.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.